پیگیری قضایی جرایم مشهود یا اقرار متهم

پیگیری قضایی جرایم مشهود یا اقرار متهم

شکیبا کاظمی

پیگیری قضایی جرایم مشهود یا اقرار متهم

به موضوع پیگیری قضایی جرایم مشهود یا اقرار متهم می پردازیم، ماهیت برخی جرایم به شکلی است که در دسته بندی جرایم مشهود قرار می گیرند در این صورت اعلام جرم در این گونه جرایم متفاوت از اعلام جرم در جرم غیر مشهود است. همچنین پیگیری قضایی در این خصوص نیز احکام و شرایط متفاوتی دارد. همچنین اگر مجرم جرمی را مرتکب شود و بعد به هر دلیل تصمیم بگیرد که انجام آن را به افراد صالح اطلاع دهد یکی از موارد تعقیب قضایی رخ داده است. ما در خصوص اقرار مقاله های متعددی را در سایت هموکیل منتشر کرده بودیم که می توان به انواع و اقسام اقرار، اقرار چیست و چه اثری در اثبات دعوا دارد؟ نقش اقراردر ادله اثبات دعوا و اقرار در محکمه و اقرار خارج از محکمه می پردازیم. همچنین در این مقاله به بررسی اقرار متهم به انجام جرم و همچنین به بررسی وضعیت پیگیری در خصوص جرایم مشهود را می پردازیم. 

 

منظور از جرم مشهود چه نوع جرایمی است؟

جرم مشهود چندین خصیصه دارد. دروقع اگر یکی از این مواردی که در ماه 45 قانون آیین دادرسی کیفری وجود دارد در خصوص آن جرم واقع شده هم وجود داشت می توان جرم را مشهود شمرد .اولین مورد زمانی است که جرمی اتفاق بیوفتد و درهمان زمان یا بلافاصله بعد از آن، مامورین و ضابطین دادگستری در محل وقوع جرم حاضر شود یا آن که در محل حضور این مامورین جرمی رخ دهد.دومین مورد جایی است که شاکی یا شهود بلافاصله بعد از وقوع جرم وقوع آن را به اطلاع ضابطین برسانند و در گزارش خود متفق القول اسم و نشان از مجرم بدهند. اگر بعد از این که مجرم جرم را مرتکب شود فرار نماید و در حین فرار دستگیر بشود.اگر متهم خود را به کلانتری معرفی کند.

اگر نوع جرم گدایی باشد به دلیل آن که معمولا محل وقوع جرم یکسان است جرم مشهود محسوب می شود ممکن است جرم در محل زندگی فرد رخ دهد در این صورت اگر فرد به سرعت به پلیس اطلاع دهد و پلیس در این مکان حضور پیدا کند جرم مشهود تلقی می شود.مورد آخر زمانی است که علائم و نشانه هایی از مجرم در محل وقووع جرم پیدا بشود و مشخص گردد که مجرم چه کسی بوده است.در صورتی که احدی از موارد فوق رخ دهد جرم مشهود محسوب می شود.

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم

شرایط پیگیری جرم مشهود

اگر جرم مشهودی رخ دهد مطابق ماده 77 قانون آیین دادرسی کیفری دادستان از وقوع آن مطلع گردد می تواند جرم را پیگیری کند اما ممکن است مطابق صلاحدید دادستان دادیار یا معاون او هم صالح بر این امر باشد. اگر جرمی صرفا در صلاحیت بازپرس باشد و دادستان حق دخالت نداشته باشد در این صورت دادستان فقط به جهت جلوگیری از فرار متهم یا پنهان شدن و عدم دسترسی به او می تواند اقدام به دستگیری او نماید و دیگر وظیفه یا حقی بیش تر از این برای پیگیری ندارد. 

اقرار به معنی چیست؟

اقرار به معنی آن است که خود فرد ارتکاب کننده جرم به مراجع قضایی یا کلانتری وکلا افراد دارای سمت قضایی اعلام کند که جرمی انجام داده است. اقرار از مهم ترین دلایل اثباتی وقوع جرم است که در صورتی که وجود داشته باشد برای اثبات جرم نیاز به هیچ دلیل دیگری وجود ندارد. اقرار در خصوص همه جرایم قابل گذشت است اما دادستان یا مرجع قضایی که مجرم از وقوع جرم نزد او اقرار نموده است باید بررسی نماید که اقرار شرایط صحت را داشته باشد. چرا که ممکن است فرد بر اثر تهدید یا ترس اقدام به اقرار دروغین نموده باشد یعنی به چنین اقراری اجبار شده باشد یا ممکن است اقرار کننده که مقرهم نامیده می شود مجنون یا محجور باشد که فاقد قوه تشخیص است در چنین مواردی اقرار فاقد اعتبار است.

منظور از اقرار متهم به انجام جرم چیست؟

نکته بسیار مهم در خصوص اقرار متهم این است که اگر نوع جرم از جرایمی باشد که برای پیگیری قضاییی نیاز به شکایت شاکی باشد یعنی جرم قابل گذشت باشد پس اگر متهم اقرار به چنین جرمی نماید دادستان نمی تواند بدون وجود شکایت شاکی اقدام به پیگیری قضایی علیه متهم نماید.در بسیاری از مواقع اگرمجرم به وقوع جرمی اقرارکند پس از آن ،جرم اثبات می شود اما در خصوص جرم منافی عفت اقرار صرفا یک دلیل اثباتی است اما کافی برای احراز جرم نیست بلکه نظریه پزشکی قانونی و یا سایر دلایل و قرائن هم در اثبات این جرم موثر هستند.

انکار بعد از اقرار یعنی چه؟

انکار بعد از اقرار به این معنی است که مجرم پس از آن که به جرم اقرار نمود دوباره از نظر خود برگردد و اعلام کند که جرم ننموده است در چنین مواقعی دیگر از اقرار کننده، انکار این حرف را نمی پذیرند ولی در خصوص جرم قتل شرایط متفاوت است اگر فردی به جرم قتل اقرار نماید ولی پس از آن از نظر خود برگردد و ادعا کند که کذب گفته است ادعای جدید از او قابل استماع است و پس ا آن هب بررسی مجدد جرم. شرایط ۀت می پردازند مثلا محل .وقوع قتل و صحنه ی آن را مجداد بررسی می کنند تا متوجه بشوند که متهم به درتس اقرار به جرم نموده است یا خیر. 

ولی در سایر جرایم به دلیل اهمیت کم تر از جرم قتل به محض اقرار متهم حکم علیه او صادر می شود.لازم به ذکر است که مجرم می تواند قبل از شروع قضایی به جرم اقرار کند یا در حین بررسی آن توسط مقام قضایی یا پلیس به آن جرم اعتراف نماید که نتیجه ی آن فرقی ندارد.

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل