نکات مهم ورود به مخفیگاه متهم
نکات مهم ورود به مخفیگاه متهم
در این مقاله به تحقیق و بررسی نکات مهم ورود به مخفی گاه متهم می پردازیم. زمانی که متهم محکوم می شود و ادله ی شاکی موجب اثبات مجرمیت متهم می شود پس قاضی دستور جلب او را می دهد در این شرایط در بسیاری از مواقع ممکن است ماموران کلانتری موفق به جلب متهم نشوند پس نیاز است که برای دستیابی به هدف بازداشت متهم حتما از قاضی دستور بگیریم و وارد مخفیگاه متهم شویم اما رعایت نکات زیر بسیار ضروری است:
نحوه گرفتن مجوز ورود از محاکم قضایی
اولین نکته برای ورود به منزل متهم ،محل کار یا محل امور مهم متهم این است که حتما باید از قاضی حکم گرفت و در صورتی که این دستور از سوی قاضی صادر نشده باشد ورود شاکی یا ماموران به مخفی گاه او غیرقانونی است و در آن زمان هر اتفاقی که رخ دهد مسئولیت آن با فردی است که به شکل غیر قانونی این اقدام را انجام داده است.
به طور مثال اگر به صورت غیرقانونی ورود به مخفی کار انجام شود و ماموران یا شاکی حکم نداشته باشند اگر مامور کلانتری این اقدام را انجام دهد و بعد از ورود به منزل با متهم درگیر شود در این فاصله متهم به او چاقو بزند.
در این صورت مرگ مامور کلانتری دیگر شهادت محسوب نمیشود چرا که اقدام ورود او به مخفیگاه، غیر قانونی بوده است. اصل ۲۲ قانون اساسی مواد ۱۳۷ و ۵۵ قانون آیین دادرسی کیفری موارد مهمی را ذکر نموده است .
پس اولین نکته در خصوص جلب بر ورود به منزل یا مخفیگاه متهم این است که باید شاکی نامهای از قوه قضاییه حاوی دستور جلب و ورود به مخفیگاه متهم داشته باشد و این نامه را قاضی شعبه صادر کرده باشد عنوان آن ورود به مخفیگاه باشد و شاکی این را به دست رئیس کلانتری یا یکی از معاونین او برساند دقت فرمایید که امضای رئیس کلانتری یا یکی از معاونین او در پای چنین نامهای باید حتما وجود داشته باشد.
مشخص بودن آدرس متهم در نامه قضایی
دومین مورد این است که حتما باید آدرسی که ورود به مخفیگاه او باید انجام شود مشخص باشد درواقع باید قاضی به صورت موردی و دقیق دستور ثبت آدرس معرفی شده از سمت شاکی یا ضابطین قضایی را در نامه داده باشد. این موضوع در ماده ۱۴۱ قانون مذکور بیان شده است.
همچنین موظف هستند در همان آدرس این اقدام جلب و یا ورود به مخفیگاه را انجام دهند و به همان کیفیتی که در نامه نوشته شده و اثر انگشت میشود انجام گردد نکته مهم تر آن که باید حتما تا ۲۴ ساعت متهمی که جلب شه را به مقام قاضی برسانند.
حقیقتا باید حتما در نامه مهلت خاصی برای انجام ورود وجود داشته باشد مثلا یک ماه، دو ماه، چهار ماهه، ۶ ماه و غیره که این مواعدی که بیان نمودیم حصری و انحصاری نیستند بلکه تمثیلی هستند و بر اساس صلاحدید قاضی تعیین می شوند.
پس در صورتی که مهلت وجود داشته باشد کلانتری موظف به رعایت آن میباشد نکته بعدی این است که معمولا در نامه ذکر میشود که چند بار حق ورود به مخفیگاه توسط ماموران کلانتری وجود دارد اگر این مورد رعایت نشود تخلف انتظامی است و اگر در آن هیچ مهلتی ذکر نشده باشد مطابق قانون فقط باید یک بار می شود ورود به مخفیگاه را انجام داد.
ورود به مخفیگاه متهم در روز
در برگه ورود به مخفیگاه باید حتما ذکر شود که این امر در روز انجام شود یا شب و یا شبانه روز فرقی نمیکند ماده ۱۴۰ قانون آیین دادرسی کیفری این امر را بیان می کند.
کیفیت جلب یا ورود به مخفیگاه متهم
نکته بعدی این است که ضابطان و ماموران قضایی دقیقا همان کیفیتی که قاضی در برگه جلب یا برگه ورود به مخفیگاه نوشته شده است را رعایت کند.
ذکر هدف ورود به مخفیگاه متهم
یکی از نکات مهم که حتما باید در نامه قضایی جلب همراه با ورود به مخفیگاه ذکر شود که هدف مقام قضایی از دستور تفتیش چیست؟مثلا هدف ضبطان صرفا دستگیری متهم است یا تفتیش و جستجو برای یافتن موارد غیرقانونی در مخفیگاه می باشد پس اگر هدف صرفا بازداشت متهم باشد ضابطان اجازه ی دستگیری متهم را صرفا دارند اما نمی توانند آن محل را بررسی کنند.
قید ورود افراد مجاز به مخفیگاه متهم
باید در این نامه حتما ذکر شود که صلاحدید قاضی در ورود به مخفیگاه متهم توسط چه کسانی بوده است.رئیس کلانتری می تواند وارد شود یا یکی از معاونین او و آیا شاکی هم اجازه ورود دارد یا خیر و این که چند تعداد مامور برای ورود لازم است؟ دلیل این که نیاز است چندین مامور به محل مخفیگاه متهم وارد شوند این است که امکان دارد افراد دیگری غیر از متهم در کمین باشند که با ورود ماموران به آن ها آسیب بزنند و بعد متواری شوند.
نیاز به قفل ساز جهت ورود به مخفیگاه متهم
ممکن است متهم از پنجره یا از هر طریق دیگر متوجه شود که ماموران برای جلب او می آیند و به همین دلیل درب را باز نکند در این صورت حتما برای جلوگیری از این موارد بهتر است که شاکی درخواست دهد که قاضی دستور دهد که قفل ساز هم برای فک قفل در محل حاضر شود.
تقدم صدور حکم جلب بر صدور حکم ورود به مخفیگاه متهم
باید این را بدانید که ابتدا قاضی حکم جلب متهم را صادر می کند و درصورتی که او جلب متهم با حکم میسر نشود بعد از آن قاضی حکم می دهد که ماموران همراه با شاکی یا بدون او وارد مخفیگاه متهم شوند پس باید در این موارد تقدم و تاخر رعایت شود.یعنی باید ابتدا جلب صادر و بعد ورود به مخفیگاه هم به انضمام قفل ساز در نامه جلب ذکر شود
اولین کسی باشید که نظر می دهید.