تصمیمات قاضی پس از تحقیق از متهم در محاکم قضایی

تصمیمات قاضی پس از تحقیق از متهم در محاکم قضایی

شکیبا کاظمی

تصمیمات قاضی پس از تحقیق از متهم در محاکم قضایی 

به موضوع تصمیمات قاضی پس از تحقیق از متهم در محاکم قضایی می پردازیم. در این مقاله به طور خلاصه می خوانیم که بعد از آن که قاضی از متهم تحقیقات را انجام داد و بررسی های لازمه در خصوص پرونده تکمیل شد قاضی مکلف می باشد تصمیمات سرنوشت سازی برای متهم بگیرد در واقع در این مقاله مطاله می کنیم که این تصمیمات شامل چه مواردی می شود و در سایر مقالات به طور کامل هر تیتر مطالب مفصل تری را دربر می گیرد.

 

تصمیمات قاضی پس از تحقیق از متهم در محاکم قضایی شامل چه مواردی می باشد؟

 این تصمیمات ممکن است به چندین شکل گرفته شوند و بستگی به مدارک موجود در پرونده  و دفاعیات متهم و اظهارات شاکی ،شهود و مطلع دارند. 

دفاعیات درخور توجه متهم

دفاع متهم صرفا نسبت به بخشی از جرم یا برخی از مدارک

انکار متهم باوجود عدم تضعیف ادله ی اثبات

اقرار به جرم با وجود مدارک کامل

عدم وجود مدارک اثبات کننده و اقرار متهم

1-دفاعیات در خور توجه متهم

مورد اول جایی است که بعد از آن که متهم در نزد قاضی حضور پیدا کرد با بیان مطالب و دفاعیات از خود، بتواند قاضی را قانع کند که جرمی مرتکب نشده است حال یا عملی که متهم انجام داده است از ابتدا جرم نبوده و یا عمل جرم بوده است اما نسبت به این متهم نمی‌توان مجازاتی برای او تعیین نمود مانند این که متهم صغیر یا دیوانه باشد .

به هر حال قاضی بعد از شنیدن دفاعیات متهم و نبود ادله‌ای در پرونده که متهم را تبدیل به محکوم در پرونده نماید تصمیم می‌گیرد که متهم را آزاد کند او برای آزاد کردن متهم نباید هیچ قیدی قرار دهد چرا که به طور کل او را مجرم نمی‌داند پس نمی‌تواند مانند ماده ۲۱۷قانون آیین دادرسی کیفری برای چنین متهمی قرار تامین کیفری صادر کند اگر خاطرتان باد در سایر مقالات بیان نمودیم که قرار تامین کیفری قراری است که برای جلوگیری از فرار متهم و یا مخفی شدن و تبانی با دیگر مجرمین صادر می‌شود. 

اما در صورتی صادر می‌شد که متهم نتواند دفاع خوبی از خود ارائه دهد و یا به خودی خود مجرم باشد در این صورت قاضی تصمیم می‌گیرد که ماده ۲۱۷ را رعایت کنند و برای او قرار تامین کیفری صادر کند اما زمانی که قاضی متوجه عدم مجرمیت متهم خواهد شد دلیلی برای صدور چنین قراری وجود ندارد پس نتیجه آن که در این صورت قاضی بدون هیچ قید و شرطی متهم را آزاد می‌کند.

2- دفاع متهم صرفا نسبت به بخشی از جرم یا برخی از مدارک

دومین مورد جایی است که بعد از این که اتهام به متهم تفهیم شد متهم بتواند صرفا نسبت به بعضی از ادله و مدارک موجود در پرونده دفاعیات مستدلی از خود ارائه کند در این صورت نسبت به مدارک و مستنداتی که خدشه ‌دار شده‌اند قاضی متهم را نسبت به این اتهام بری می نماید و نسبت به آن اتهاماتی که مجرمیت متهم را اثبات می نمایند .

قرار تامین کیفری ماده ۲۱۷ را صادر می‌نماید البته باید توجه داشت که اگر این ادله‌ای که متهم را ممکن است تبدیل به مجرم نماید مستدل و در حد توجه اتهام باشد قابلیت صدور قرار تامین کیفری دارد نه هر ادله یا هر اماره و قرائنی. اگر دفاعیات متهم موجب ایجاد شبهه برای قاضی شود ممکن است از قاعده درا استفاده شود و متهم بری گردد.

3-انکار متهم باوجود عدم تضعیف ادله ی اثبات

سومین مورد جایی است که تمام دلایل موجود در پرونده مجرمیت متهم را ثابت می‌کنند اما متهم به هیچ عنوان جرم را نمی‌پذیرد اما نمی‌تواند ادله و مستندات را تضعیف کند یا از بین ببرد پس به مانند این است که تا اینجای پرونده متهم مجرم شناخته شده است در نتیجه مطابق ماده ۲۱۷ همچنان برای او هم قرار تامین کیفری صادر خواهد شد. 

4-اقرار به جرم با وجود مدارک کامل

 چهارمین مورد جایی است که متهم با توجه به این که دلایل در پرونده موجود است و او مجرم شناخته می‌شود خود اقرار به انجام جرم می نماید و همانطور که می‌دانید اقرار شاه دلیل است و دیگر قاضی نیازی به دلایل دیگری برای اثبات این جرم ندارد در نتیجه قرار تامین کیفری نیز در خصوص مجرمی که اقرار نموده به جرم باید صادر گردد.

 5-عدم وجود مدارک اثبات کننده و اقرار متهم

اما مورد دیگری که بسیار مورد توجه می‌باشد زمانی است که دلایل موجود در پرونده ناقص باشد و مجرمیت متهم را اثبات نکند اما خود مجرم با اقرار و ادله‌ای که در دست دارد خود را مجرم معرفی می‌کند در این صورت هم باید قرار تامین برای او صادر شود و نمی‌توانیم صرفاً به این دلیل که او خود را معرفی نموده و شرافت گرو گذاشته است قرار تامین برای او صادر ننماییم چرا که متن صریح قانون این است که پس از احراز مجرمیت متهم باید برای او قرار تامین کیفری صادر شود که مطابق ماده ۲۱۷ یکی از موارد سبک یا سنگین را در صورت صلاح دید قاضی برای او تعیین می‌نمایند.

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل

اخذ آخرین دفاع

این مورد به دلیل گستردگی مبحث آن،عنوان خاصی را در سایر مقالات به خود اختصاص داده است.به طور خلاصه بعد از آن که قاضی تصمیم گرفت متهم را مجرم شمارد و او را محکوم کند باید یک فرصت دفع آخر به متهم داده شود. این اقدام از اقدامات قاضی پس از تحقیق از متهم و بررسی های پرونده است.

صدور رای شایسته

بعد از این که قاضی تحقیقات لازمه را در خصوص متهم به جا آورد و شرایط اخذ آخرین دفاع از متهم نیز فراهم بود و این جلسه نیز برگزار گردید قاضی موظف است رای شایسته را صادر نماید. ممکن است رای بر برائت متهم از جرم باشد و یا ممکن است به دلایا دیگر رای بر منع یا موقوفی تعقیب صادر شود و در غیر این صورت رای صادر شده رای محکومیت متهم می باشد.

نتیجه گیری

در این مقاله خواندیم که اگر نظر قاضی بر مجرم بودن متهم باشد باید آخرین دفاع را از متهم اخذ نماید و سپس قرار تامین کیفری صادر کند. بسته به نوع دفاع و اظهارات متهم رای نهایی صادر خواهد شد.اگر متهم بتواند مطالبی بیان کند که خود را بری نماید بلافاصه قرار تامین کیفری از بین رفته و متهم آزاد می گردد.