احراز هویت متهم
احراز هویت متهم
در این مقاله به تحقیق و بررسی احراز هویت متهم می پردازیم. این مسئله بسیار مهم و حیاتی است چرا که اگر رعایت نشود فرد دیگری غیر از متهم دستگیر شده که هم حق و حقوق این فرد بی گناه تضییع می شود هم فرصتی است تا متهم مواری شود و شاید ممکن ست که دیگر شاکی او را پیدا ننماید.به همین دلیل بای حتما احراز هویت در زمان دستگیری و بازجویی انجام شود تا متهم را بتوانیم به درستی محاکمه نماییم.
ارائه کارت شناسایی جهت احراز هویت متهم
ارائه کارت شناسایی اعم از کارت ملی،گواهینامه ،شناسنامه می باشد.در خصوص احراز هویت متهم ماده ۱۹۳ بیان نموده که در صورتی که متهم احضار یا جلب شد مامورین مکلف هستند هویت او را قبل از هر گونه اقدامی احراز نمایند این کار توسط ارائه کارت شناسایی از طرف متهم قابل انجام است. بعد از این که متهم جلب شد و به جلسه دادرسی رفت و یا نزد قاضی حاضر شد در صورتی که کارت ملی خود را به همراه نداشته باشد فرض میشود که مامورین طبق تکلیف خود ،ایشان را احراز هویت نمودند.
اعلام هویت دروغین تسط متهم
اگر متهم اهمال در بیان هویت خود نماید این امر مطابق ماده ۱۹۷ در صورت جلسه نوشته خواهد شد همچنین قانونگذار پیشبینی نموده است که اگر متهمین از روی عمد و قصد اطلاعات شخصی خود را به ضابطین و مراجع قضایی اشتباه اعلام نمایند.
چگونه مجازات خواهند شد به متن ماده ۲ قانون تخلفات مربوط به اسناد سه جلدی دقت فرمایید آن ماده بیان میدارد که اگر این جرم انجام شود مرتکب حبس خواهد شد و حبس آن بین سه ماه تا یک سال است و یا به صلاحدید قاضی باید جزای نقدی پرداخت کند میزان این جزای نقدی بین ۲۰۰ هزار تومان تا ۱۰۰ هزار تومان میباشد که البته مبلغ بسیار پایینی است و موجب بازدارندگی نیست همچنین به صلاحدید قاضی ممکن است متهم به هر دو محکوم شود این جرم عبارتند از اگر متهم ولادت کودکی را یا وفات دیگری یا هویت خود را از روی عمد اشتباه بیان نماید.
عکس برداری و انگشت نگاری از متهم
همچنین از او در زوایای مختلف عکس گرفته میشود و انگشت نگاری نیز انجام میگردد که اگر متهم سابقه کیفری داشته باشد حقیقت ماجرا مشخص گردد و در غیر این صورت سوابق او در محاکم قضایی ثبت و ضبط گردد.
تفهیم اتهام از متهم
سپس در صورتی که قاضی اقناع شود که جرم توسط متهم رخ داده است برای او تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع را صادر مینماید و سپس منجر به کیفرخواست برای او میشود .قاضی موظف است مواد قانونی ۱۹۰ ۱۹۴ ۱۹۵قانون آیین دادرسی کیفری و ماده ۱۲ آیین نامه نحوه استفاده از سامانه رایانه یا مخابراتی را به متهم تفهیم نماید.
دومین موردی که قاضی باید حتماً به متهم تفهیم کند این است که اگر آدرس و اقامتگاهی که نشانی آن را متهم به محاکم قضایی داده است به هر دلیل تغییر پیدا نماید باید حتماً آدرس محل جدید را به محاکم قضایی اعلام کند چرا که همانطور که میدانید اگر تغییر آدرس ثبت نشود ابلاغ به همان آدرس قبلی خواهد رفت و ادعای عدم اخذ ابلاغ دیگر قابل قبول نیست.
حقوق متهم برای اخذ اظهارات
یکی از حقوق متهم این است که قاضی یا ضابطین قضایی به او اعلام نمایند که مراقب اظهارات خودش باشد و اگر اقرار نماید یا همکاری موثری کند میتواند باعث تخفیف مجازات او نزذ قاضی شود. مطابق ماده ۱۹۰ او حق دارد که وکیل داشته باشد.
همچنین در خصوص تفهیم اتهام نکتهای که وجود دارد این است که به او اعلاکم شود که مقام قضایی قصد بازجویی از او را دارد .ضمنا برای متهم باید توضیح داده شود که چه جرمی مرتکب شده است و ادله مربوط به نسبت متهم به این جرم را نیز بیان کند تا او به طور کامل در جریان پرونده قرار گیرد.
آیا وکیل متهم می تواند به جای او به سوالات پاسخ دهد؟
نکته مهم در خصوص اخذ دفاعیات از متهم این است که حتی اگر متهم وکیل داشته باشد برخی از سوالات از خود متهم خواهد شد چرا که رفتار بدنی مرتکب در زمان پاسخ دادن برای قاضی میتواند رهگشا باشد اما اگر قاضی اقدام به سوالات تلقینی نماید یا خلاف قانون سوال بپرسد یا رفتار کند وکیل میتواند به سوالات و رفتار ایشان اعتراض کند همچنین در ماده ۲۶۲ قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده که وکیل میتواند مستقلاً از جانب متهم آخرین دفاع را انجام دهد.
حضور متهم ضروری است
سوال بسیاری از شهروندان این است که در صورتی که برای متهم ابلاغ زده باشند که در شعبه حاضر شود اما او وکیل خود را برای این کار حاضر کند و لایحه ی دفاعیه در پرونده قرار داده شود آیا پرونده به مطالعه وکیل خواهد رسید یا خیر؟ و آیا وکیل اجازه ورود به پرونده را دارد یا خیر؟
این نکته بسیار مهم است که در برخی پروندهها زمانی که قاضی برای متهم اولین ابلاغ را میزند حتماً باید خود متهم در جلسه حضور پیدا کند .متهم می تواند همراه با وکیل نزد مقام قضایی حضور پیدا کند یا بدون او اما باید این نکته را بدانید که اگر متهم در جلسه نیاید هرگز وکیل او برای اولین بار نمیتواند در پرونده ورود کند. البته اسم او ثبت خواهد شد اما مطالعه پرونده و ورود در جزئیات پرونده نیاز به حضور متهم دارد و در صورتی که متهم حاضر نشود همچنان برگ جلب او صادر میشود و نیازی به مطالعه لایحه دفاعیه ی وکیل نیست البته توصیه می شود شما همراه بودن با وکیل متخصص در تمامی جلسات است.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.