
عدم ابلاغ به متهم برای دفاع و امکان مجدد جلب شاهد
عدم ابلاغ به متهم برای دفاع و امکان مجدد جلب شاهد
به موضوع عدم ابلاغ به متهم برای دفاع و امکان مجدد جلب شاهد می پردازیم. آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که اگر هنوز برای متهم ابلاغی ارسال نشده خود او متوجه شود و در محاکم قضایی حضور پیدا کند تکلیف چیست؟
آیا می توان برای او پس از این ابلاغ زد یا حضور او پذیرفته نمی شود در این مقاله پاسخ به این سوال را بیان نمودیم.همچنین سوال پیش آمده است که اگر شاهد را جلب نماییم آیا بازهم امکان جلب نمودن او بیش از یک با وجود دارد یا خیر؟آیا شاهد می تواند سکوت کند یا موظف است دیده های خود را حتما بیان کند؟برای پاسخ به این سوال ها با ما همراه باشید.
اگر متهم بدون ابلاغ خودش در جلسه آخرین دفاع شرکت کند تکلیف چیست؟
پرسش :
اگر قبل از اینکه به متهم ابلاغی انجام شود او خود در شعبه حاضر و آمادگی دفاع خود را برای دفاع اعلام نماید تکلیف چیست ؟
این مورد هم یکی دیگر از موارد استثنای ماده ۲۱۳ میباشد در واقع در صورتی که خود متهم بدون اینکه به او ابلاغی انجام شود در شعبه حاضر گردد و اعلام نماید که میتواند از خود دفاع کند در این صورت قاضی میتواند از او تفهیم اتهام نماید و نیازی به ابلاغ به عنوان متهم به او نمیباشد البته در این خصوص اختلاف نظر وجود دارد چرا که برخی از قضات معتقدند در صورتی که متهم خود در شعبه بدون ابلاغ حاضر شود و به او تفهیم اتهام شود.
اما او نتواند از خود دفاع کاملی ارائه دهد و منجر به بازداشت وی شود در این صورت اقدام قاضی قانونی نیست و او باید به متهم فرصت آماده شدن برای دفاع دهد طرفداران این نظریه معتقدند که متهم را در چنین شرایطی باید بدون هیچ قیدی آزاد نمود تا برای دفاع خود را حداقل ظرف ۵ روز آماده نماید اما مخالفان این نظریه بیان مینمایند که این اقدام ریسک بزرگی است و میتواند باعث متواری شدن، مخفی شدن یا تبانی متهم با شرکای جرم گردد.
نظریه اداره حقوقی در سال 93 برای احضار متهم چیست؟
این نظر بیا می کند که اگر متهم که به عنوان متهم احضار نشده است آمادگی دفاع از خود را داشته باشد قاضی میتواند در همان جلسه از او تفهیم اتهام بگیرد ولی در صورتی که آمادگی دفاع نداشته باشد یا جرم به شکلی باشد که منجر به صدور قرار تامین کیفری باشد در این صورت ممکن است متهم آمادگی دفاع نداشته باشد پس بهتر است بار دیگر برای چنین امر تفهیم اتهامی احضار شود البته همچنان این اختلاف وجود دارد و این نظریه نتوانسته است اختلافها را برطرف نماید چرا که ریسک متواری و مخفی شدن متهم در آن در نظر نگرفته نشده است.
در صورتی که شاهد بعد از احضار سکوت نماید آیا امکان جلب مجدد او وجود دارد؟
شاهد حق دارد سکوت نماید و این حق قانونی وی میباشد و شاید بتوان شاهد را جلب نمود اما نمیتوان او را اجبار به سخن گفتن کرد درنتیجه اگر شاهدی تصمیم گرفته باشد که حتی بعد از جلب هم سکوت نماید هیچ کس نمیتواند او را مجبور کند که سخن بگوید و جلب مجدد او بیفاید است .
در نتیجه در چنین شرایطی قاضی موافقت با جلب مجدد شاهد نخواهد نمود اما در صورتی که شاکی شاهد را راضی به سخن گفتن کرده باشد میتواند از قاضی درخواست نماید که مجدداً شاهد را احضار نماید و اگر شاهد حضور نیافت نمی توان بار دیگر او را جلب نمود همانطور که مشاهده مینمایید این امر بسته به نظر قاضی است و اگر مجدداً جلب شود منع قانونی ندارد و برای قاضی تخلف نمیباشد حتی اگر مجدداً شاهد بعد از حضور در نزد قاضی سکوت نماید.
درخواست هزینه ایاب ذهاب شاهد یا مطلع
هر کدام از شاهد یا مطلعین حق دارند برای این که در نزد قاضی حضور یافته و وقت خود را برای این امر میگذارند از شاکی درخواست نمایند که هزینه رفت و آمد آن ها را پرداخت کند در واقع این درخواست آن ها کاملا قانونی است که در ماده ۲۱۵ قانون آیین دادرسی کیفری هم بیان شده است چرا که ممکن است هر کدام از شاهد یا مطلعین برای انجام چنین اقدامی مغازه خود را تعطیل نموده باشند یا شغل یا کسب و کار خود را ترک کرده باشند .
در این صورت کارشناسی تعیین میشود و مبلغ را مشخص مینماید تا ضرر و زیان ناشی از ترک کار و شغل شاهد یا مطلع مشخص شده و توسط شاکی به او پرداخت شود حال در صورتی که شاکی توانایی پرداخت این مبالغ را نداشته باشد صندوقی در قوه قضاییه تاسیس شده به نام محل اعتبارات مصوب قوه قضاییه که مطابق تعرفهای که کارشناس مشخص نموده به شاهد یا مطلع از این محل ضرر و زیان پرداخت می گردد و آن ها باید در نزد مقام قضایی حاضر شده و اطلاعات خود را در اختیار آن ها قرار دهند.
اگر مشخص شود که شاکی خود شرایط پرداخت را به شاهد یا مطلع داشته اما از آن امتناع نموده است قاضی شهادت شهود یا گواهی مطلعین را از دلایل پرونده حذف مینماید البته این در صورتی است که جرم از جرایم قابل گذشت باشد اما در صورتی که جرم غیر قابل گذشت باشد.
در این صورت هزینهها باید توسط همان محل اعتبارات پرداخت شود و در صورتی که متهم درخواست احضار شهود یا مطلع را نماید او باید این هزینهها را پرداخت کندو اگر او هم توانایی پرداخت نداشت از محل همین اعتبارات باید هزینه لازم پرداخت گردد.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.