چه اموالی می‌توانند وجه الوثیقه قرار بگیرند

چه اموالی می‌توانند وجه الوثیقه قرار بگیرند

شکیبا کاظمی

چه اموالی می‌توانند وجه الوثیقه قرار بگیرند 

در این نوشتار به موضوع اینکه چه اموالی میتوانند وجه الوثیقه قرار بگیرند می پردازیم . زمانی که قانونگذار تصمیم می گیرد که متهم می تواند ملکی را به عنوان وثیقه بسپارد این بحث داغ خواهد شد. بهتر است بدانید که اطلاعات مربوط به وثیقه بسیار گسترده است و توصیه ما به شما ادامه پرونده همراه با وکلای برجسته می باشد. در این مقاله سعی نمودیم درخصوص وثیقه و اموالی که می توانند وثیقه قرار بگیرند مطالب مهمی را عنوان نماییم.

 وثیقه مالی به چه معناست؟

 وثیقه مالی مثل این است که عین مال به مرجع قضایی معرفی شده  و به عنوان وثیهقه توقیف شده باشد که انواع مختلفی دارد:

-وجه نقد به عنوان وثیقه مالی

-طلا به عنوان وثیقه مالی

-مال منقول به عنوان وثیقه مالی

وجه نقد به عنوان وثیقه مالی

 اگر منظور از عین مال وجه نقد باشد یعنی پول نقد وثیقه مالی معادل همان مبلغ حساب می‌شود.

 طلا به عنوان وثیقه مالی

ممکن است وثیقه مالی طلا باشد در این صورت مقدار آن توسط کارشناس مشخص می‌شود و در صندوق امانات بانک تودیع می‌شود. 

مال منقول به عنوان وثیقه مالی

ممکن است وثیقه مالی مال منقولی باشد مثل خودرو در این صورت به صورت فیزیکی و سیستمی نقل و انتقال آن متوقف خواهد شد و خودرو در پارکینگ مخصوص دادگاه نگهداری خواهد شد.

 

آیا ثالث می‌تواند برای متهم وثیقه بگذارد؟

 بله این امر در قانون منعی ندارد و حتی در علم حقوق خصوصی هم ایفای دین از جانب غیرمدیون پذیرفته شده است.البته بهتر است که وثیقه‌ای که می‌گذارد وثیقه مالی باشد تا فروش آن آسان‌تر باشد.

منظور از وثیقه اعتباری چیست؟

سند اعتباری یا همان وثیقه اعتباری این است که متهم یا شخص ثالث، عین مال یا واریز معادل وجه به وثیقه به صندوق دادگستری را انجام نخواهد داد بلکه سندی که حاوی مبلغ درخواستی از سوی قوه قضاییه است از سوی متهم یا شخص ثالث در اختیار مرجع قضایی قرار داده می‌شود تا هر زمان که لازم باشد این سند پرداخت شود.

آیا ضمانتنامه‌های بانکی هم می‌توانند به عنوان وثیقه متهم قرار بگیرند؟

سوال که مطرح می شود این است که آیا ضمانتنامه‌های بانکی هم می‌توانند به عنوان وثیقه متهم قرار بگیرند؟ بله اما در ابتدا باید بدانیم که  ضمانتنامه اسناد بانکی چیست؟ضمانتنامه بانکی سندی است که بانک آن را صادر می‌نماید و خود بانک تعهد می‌نماید اگر متعهد تعهداتی که پیش بینی شده را انجام ندهد در موارد معین که در خصوص موارد کیفری حضور به موقع متهم است، به مجرد اعلام ذینفع که در این سوال  مراجع قضایی می‌باشد بانک متعهد میشود که مبلغ قید شده در ضمانتنامه را به نفع دادگاه بپردازد باید بدانید که ضمانتنامه بانکی انواع مختلفی دارند از جمله:

1-می تواند وجه نقد یا طلا باشد. 

2-همچنین اسناد خزانه و اوراق مشارکت و اوراق قرضه. 

3- سپرده‌های بلند مدت یا کوتاه مدت و سپرده‌های پس‌انداز قرض الحسنه و سپرده‌های سرمایه‌گذاری‌های مدت‌دار چه عام باشد و چه خاص. 

 4-اوراق قرض الحسنه بهای ارزی نزد سایر بانک‌ها یا تضمین بانک یا موسسات اعتباری که بانک نیستند اما به صورت داخلی مجاز هستند از لحاظ داخلی و یا بانک‌ها و موسساتی که اعتباری هستند بانکی نیستند اما از لحاظ خارجی اعتبار دارند .

5- سفته ‌ای که دو امضا داشته باشد و بانک هم آن را قبول نماید .

6-اموالی که غیرمنقول باشند. 

7-وثیقه‌ای که مربوط به انبارهای عمومی کالا باشند.

8- سهام پذیرفته شده در بورس کشتی و هواپیما.

تعیین میزان وثیقه

 باید بدانید که در این نوع ضمانتنامه‌ها انتخاب نوع وثیقه به عهده فرد وثیقه گذار است و مرجع صادر کننده فقط ارزش آن را تعیین می‌کند و وثیقه گذار مکلف است به اندازه همان مبلغ وثیقه تهیه نمایند . اگر مشخص باشد که مال معرفی شده از مبلغی که قاضی اعلام نموده بیش تر یا مساوی می‌باشد نیازی به قرار کارشناسی نیست که البته این امر به نظر قاضی بستگی دارد.

نکات مهم:

الف)معمولاً مال غیرمنقول به عنوان وثیقه قرار داده می‌شود

ب) لازم است بدانید اگر وثیقه وجه نقد نباشد یا ضمانتنامه بانکی نباشد باید حتماً نسبت به کارشناسی آن اقدام شود

پ) همچنین اگر وثیقه مال غیرمنقول باشد استعلامی از اداره ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک گرفته می‌شود تا مشخص گردد که ملک در رهن نبوده باشد همچنین به این مرجع اعلام می‌شود تا نقل و انتقالات بعدی صرفاً متوقف گردد .

 

تکلیف سند رهنی به عنوان وثیقه

سند رهنی را می‌توانم به عنوان وثیقه نزد قاضی بسپاریم در قانون منعی برای این مسئله وجود ندارد اما شرط آن این است که صرفاً بخشی از ملک در رهن باشد پس اگر کل ملک در رهن باشد وثیقه آن پذیرفته نمی‌شود

 

آیا مال مشاع به عنوان وثیقه قابل پذیرش می‌باشد؟

پاسخ به این سوال  بسته به این دارد که سهم فردی که می‌خواهد وثیقه بگذارد نسبت به اون مبلغی که قاضی به عنوان وجه الوثیقه تعیین کرده است یا کم تر اگر بیش تر یا مساوی.پس اگر بیش تر یا مساوری با آن مبلغ باشد بله پذیرفته می‌شود اما اگر کم تر باشد معمولاً قانونگذار نمی‌پذیرد چون می تواند باعث تضییع حقوق شاکی بشود. 

آیا مالی که هنوز ساخته نشده می ‌توان به عنوان وثیقه قرار داد؟

فرض کنید ارزش مال معرفی شده در زمانی که به عنوان وثیقه قرار دادیم کم بوده است اما بعدها قطعاً مقدار آن بیش تر خواهد شد باید بدانید که این مال را به عنوان وثیقه نمی‌پذیرند چون که زمانی که وثیقه تعیین می‌کنند در همان زمان باید ارزش فعلی وثیقه به اندازه وجه الوثیقه‌ای باشد که قاضی قرارداد است.

اگر وسیله وثیقه یک مال منقول باشد اما نتوان آن را انتقال دهیم تکلیف چیست؟

مانند این که وثیقه جرثقیلی که بزرگ است یا دستگاه صنعتی که بسیار سنگین و غول پیکر است باشد توقیف آن به چه شکل انجام می‌شود؟ این وسیله قطعا توقیف خواهد شد اما نیاز نیست که آن ها را مهر و موم کنیم بلکه یک صورت جلسه انجام می‌شود و باید به عنوان امانت به امین سپرده شوند در صورت نقل و انتقال، تلف یا هر اتفاقی برای این وسیله بیوفتد امین پاسخگو می‌باشد و باید جبران خسارت نماید البته اگر امین ثابت نماید که تلف این وسیله بدون دخالت او بوده و قهری رخ داده است دیگر مسئولیتی ندارد مثل این که سیل یا زلزله باعث نابودی این وسیله شود. 

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل