قرارهای نهایی به چه معناست؟
قرارهای نهایی به چه معناست؟
در این مقاله به تحقیق و بررسی قرارهای نهایی می پردازیم، در دادسرا و دادگاه گاهی پرونده متعدد صدور قرار می شود در این صورت باید حتما بازپرس یا دادیار و کلا قضات پرونده قرار صادر نمایند که این قرار به نهایی و اعدادی تقسیم می شود که هر کدام ماهیت جداگانه دارند. در این مقاله به تمام این موارد و بررسی این دو نوع قرار خواهیم پرداخت.
تعریف قرار نهایی
اگر بازپرس در مورد موضوعی که دادستان به او ارجاع داده است تا تحقیقات مقدماتی را درباره آن انجام دهد، نظر خود را ارائه بدهد این نظر بازپرس یا دادیار،اظهار نظر نهایی نام دارد جالب توجه است بدانید که این قرار موجب مختومه شدن پرونده در آن شعبه میگردد درواقع قاضی نظر خود را بیان نموده و با صدور این نظر و تایید دادیار اظهارنظر موجب فراغ دادرسی قاضی خواهد شد.
مختومه شدن پرونده
پرونده در شعبه زمانی مختومه می شود که تمامی تحقیقات لازم و بررسی های پیرامون پرونده انجام شود و دیگر موردی برای ادامه پرونده موجود نباشد اما ممکن است بعد از طرح پرونده در شعبه ابتدایی قرار عدم صلاحیت صادر شود و سپس این پرونده به دادگاه صالح ارسال شود و اعم از این که قرار این پرونده، منجر به قرار جلب دادرسی شود و یا پرونده به دلایلی صرفاً بایگانی شود تمام این موارد قرار نهایی هستند.
تعریف قرار اعدادی
قرارهای اعدادی مقابل قرار های نهایی هستند این قرارها پرونده را عد صدور رای می نمایند یعنی قرارهایی هستند که موجب می شوند قاضی حقیقت را کشف نماید مثلا قرار ارجاع امر به کارشناسی که پس از صدور این قرار مبلغ کارشناسی باید به حساب کانون کارشناسان واریز گردد و بعد کارشناسی توسط دادگاه انتخاب می شود آن هم به صورت قرعه کشی تعیین می نمایند.بعد از این که کارشناس بررسی های لازم را انجام داد نظر خود را اعلام می نماید و این نظر می تواند به قاضی برای صدور رای نهایی یاری دهد پس قرارهای اعدادی موجب فراغ دادرس نمی باشند و اعتبار امر مختوم ندارند.
آیا قرار نهایی صرفا توسط بازپرس صادر می شود؟
باید بدانیم که قرار نهایی در دادگاه نیزصادر میشود و مخصوص دادسرا نیست اعم از این که دادگاه در مقام تحقیقات مقدماتی باشد مثلاً در مورد پروندههایی که مستقیم در دادگاه مطرح میشوند یا در مقام رسیدگی باشد اما قرار نهایی معمولاً توسط دادسرا صادر میشود و از وظایف بازپرس میباشد همچنین دادیار نیز می تواند قرار نهایی صادر کند و این امر مخصوص بازپرس نیست.
انواع قرارهای نهایی را بیان نمایید؟
همه قرارهای صادره قررار نهایی نیستند پس قرار های زیر نهایی می باشند و موجب فر اغ دادرسی هستند:
-قرار جلب به دادرسی
-قرار منع تعقیب
-قرار موقوفی تعقیب
-قرار ترک تعقیب
-قرار تعلیق تعقیب
-قرار عدم صلاحیت
-قرار بایگانی پرونده
-قرار توقف تحقیقات
1-قرار جلب به دادرسی
این قرار پس از صدور تحقیقات لازم و بررسی های اصلی پرونده صادر می گردد که قاضی به اقناع وجدانی می رسد که واقعا از نظر او متهم مجرم است و پس از آن این قرار نهایی را صادر می نماید.
2-قرار منع تعقیب
این قرار در مواردی صاد می شود که متهم یا اصلا جرم ننموده باشد یا جرم نموده باشد اما آن عمل ارتکابی دیگر جرم نباشد یعنی عمل انجام شده دیگر مجرمانه نباشد.
3-قرار موقوفی تعقیب
این قرار در مواردی صادر می شود که متهم جرم را انجام داده است اما تحت شرایطی نتوان نسبت به صدور آن مجازات تعیین نمود.ثلا متهم در حین صدور جرم جنون داشته باشد.
4- قرار ترک تعقیب
این قرار در جایی رخ می دهد که جرم قابل گذشت باشد و شاکی بخواهد موقتا تعقیب و پیگیری متهم را متوقف کند در این صورت قاضی می پذیرد که این قرار صادر شود و تا یک سال هم شاکی فرصت دارد که مجددا شکایت خود را مطرح نماید.
5- قرار تعلیق تعقیب
در شرایطی تعقیب معلق خواهد شد که در سایر مقالات توضیحات آن را مفصلا بیان نمودیم.
6-قرار عدم صلاحیت
همانطور که می دانید اولین وظیفه قتضی این است که اگر تشخیص دهد که صالح بر رسیدگی نیست قرار عدم صلاحیت صادر کند.این قرار اگر صادر شود پرونده به مرجع صالح ارجاع می گردد.
7- قرار بایگانی پرونده
در برخی مواقع قاضی تصمیم می گیرد پرونده را بایگانی نماید.
8-قرار توقف تحقیقات
در این قرار هم که همانطور که از نامش پیداست تحقیقات تحت شرایطی متوقف می گردد ، همانطور که مشاهده مینمایید ۸ نوع قرار نهایی در دادسرا وجود دارد باید بدانیم که این موارد معمولاً در دادسرا صادر میگردد و قرار تعویق صدور حکم نیز یکی دیگر از قرارهای نهایی میباشد که در مورد ۴۰ قانون مجازات اسلامی بیان شده است.
توصیه آخر:
دریافت مشاوره حقوقی یعنی اتخاذ تصمیم درست ما در هم وکیل حاذق ترین وکیل جرائم کیفری را به شما معرفی می نماییم
اولین کسی باشید که نظر می دهید.