نمونه دادخواست صدور قرار مهر و موم و تحریر ترکه

نمونه دادخواست صدور قرار مهر و موم و تحریر ترکه

شیوا رحیمی

نمونه دادخواست صدور قرار مهر و موم و تحریر ترکه

در این پژوهش به نمونه ای از دادخواست صدور قرار مهر و موم و تحریر ترکه خواهیم پرداخت. مهر و موم ترکه یکی از روش های  قانونی برای نگهداری ترکه است. که لازمه ی این موضوع ارائه ی دادخواست صدور قرار مهر و موم ترکه می باشد. اولین اقدام در اداره امور ترکه نگهداری ترکه می باشد. برای تقسیم ترکه، ابتدا باید تمام دارایی‌های فرد بعد از فوت او شامل اموال منقول، غیر منقول، حساب‌های بانکی، جواهرات و ... تعیین شوند. سپس، باید این دارایی‌ها بین وراثان و طلبکاران وی (درصورت داشتن دیونی) تقسیم شود.

 

تعریف تحریر ترکه

به عبارت ساده تر تحریر ترکه  مجموعه ی  اقداماتی می باشد که  از اموال متوفی برای گرفتن آمار  میزان ترکه و صورت برداری از مطالبات و دیون و بدهی های  متوفی صورت پذیرد. فهرست کردن اموال، مطالبات  و دیون متوفی که در حضور وراثان و نمایندگان قانونی وی، وصی یا طلبکاران صورت می پذیرد تحریر ترکه گویند. اصولا الزامی به تحریر ترکه نیست و در حالت عادی وارثان، طلبکاران می توانند با توافق یکدیگر کنار امده و یک نفر از بین خود را به عنوان مدیر تصفیه انتخاب کرده  و ترکه را بین خودشان تقسیم نمایند اما باتوجه به اختلافاتی که معمولا پس از تقسیم ترکه بدون دخالت مرجع صالح پیش می آید بهتر است برای پیشگیری از بروز اختلافات میان وارثان  یا فریب در میان وارثان تقسیم ترکه توسط مقام قضایی صورت پذیرد.

اشخاص مجاز به دادن دادخواست تحریر ترکه و مهر و موم ترکه 

الف) وراثان متوفی یا نماینده قانونی آنها

ب) امین غایب یا قیم محجوری که غایب یا محجور، جزء ورثه ی متوفی باشند

ج) شخص وصی بر اداره اموال متوفی 

بنابر این تنظیم دادخواست صدور قرار مهر و موم و تحریر ترکه توسط هر یک از افراد زیر قابلیت ثبت در دفاتر خدمات قضایی خواهند داشت.

آیا بدون درخواست افراد ذی نفع هم چه اشخاص دیگری می توانند تقاضای مهر و موم ترکه را مطرح نمایند؟

با توجه به ماده ۱۶۸ قانون امور حسبی در دو صورت شورای حل اختلاف می تواند بدون درخواست افرادی که در بالا اشاره شد اقدام به مهر و مود ترکه نماید.

الف) در صورتی که شخصی در خانه اجاره ای یا مهمانخانه یا نظایر آن نباشد و شخصی فوت شده باشد و کسی برای حفاظت از اموال شخص فوت شده وجود نداشته باشد در این حالت مدیر مهمانخانه یا موجر موظف به اعلام فوت به شورای حل اختلاف می باشد.

ب) در صورتی که اموال دولتی و عمومی در نزد فرد فوت شده امانت باشد.

منظور از مهر و موم ترکه چیست؟

در اصطلاح حقوقی مهر و موم ترکه یعنی از لاک یا موم گداخته و در مدخل خانه یا صندوق یا پاکت و نظیر این ها می باشد و قرار دادن علامت مهر رسمی بر روی لاک یا موم گداخته، هدف از مهر و موم ترکه، حفظ و نگه داری، عدم استفاده و هم چنین پیشگیری از حیف و میل احتمالی و جلوگیری از افراط و تفریط در ترکه می باشد که حسب درخواست ذی نفع از طریق شورای حل اختلاف این موضوع پیگیری می شود.

نکات کاربردی در رابطه با مهر و موم ترکه 

همانطور که گفتیم  دادخواست صدور مهر و موم ترکه باید به طرفیت شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی طرح شود. اگر متوفی اقامتگاه یا محل سکونتی  در ایران نداشته باشد؛ مرجع صالح به رسیدگی شورای حل اختلاف محل وقوع ترکه می باشد. نکته ی مهم این که در صورتی که ترکه در جاهای مختلف واقع باشد شورایی که ملک در آن واقع شده است صالح به رسیدگی می باشد. اگر املاک متوفی در محل اقامت و سکونت متعددی داشته باشد رسیدگی با شورای حل اختلافی می باشد که  که ابتدا شروع به رسیدگی به درخواست تحریر و مهر و موم ترکه  کرده  است.


• دعوای رسیدگی به مهر و موم و تحریر ترکه جز دعاوی غیر مالی می باشد.

•  دعاوی تحریر و مهر و موم ترکه باید با تقدیم دادخواست به طرفیت شورای حل اختلاف و از طریق دفاتر خدمات قضایی صورت پذیرد.

• پیش از هر اقدامی باید گواهی حصر وراثت متوفی صادر شده باشد (که در مقالات پیشین چگونگی دادخواست گواهی حصر وراثت   توضیخ داده شده است) و اقدامات لازم  ضمیمه این دعوی شده است.  
 متقاضی در دادخواست فوق الذکر باید لیست اموال متوفی را با به طور کامل و با ذکر مشخصات قید می کند. در صورت عدم اطلاع از تمامی اموال و دارایی های متوفی باید  درخواست  استعلام از مراجع ذیربط را کرد.

• بعد از وصول دادخواست شورای حل اختلاف حسب درخواست،  اقدام به صدور قرار مهر و موم و تحریر ترکه می نماید.

•  تمامی اقدامات صورت گرفته در مورد تحریر و مهر و موم ترکه به متقاضی و وراث ابلاغ خواهد شد

نحوه درخواست برداشتن مهر و موم ترکه چگونه است؟

۱- می بایست در سابق مهر و موم ترکه صورت پذیرفته باشد.

۲-این تقاضا می بایست توسط افرادی که قانونا مجاز به درخواست مهر و موم ترکه می باشند تقاضا شود.

۳-ترکه باقی مانده از متوفی باید تعیین تکلیف شده باشد.

۴-زمان برداشتن مهر و ترکه می بایست به اطلاع وراث، وصی، موصی له برسد.

تصویر دادخواست صدور قرار مهر و موم و تحریر ترکه متوفی

نتیجه گیری 

اگر بعد از فوت مورث خود بیم از بین رفتن برخی از اموال و دارایی های متوفی را دارید باید اقدام به طرح دادخواست مهر و موم ترکه نمایید. در رابطه با طرح دادخواست مهر و موم ترکه باید وکیل تحریر و مهر و موم را جدی بگیرید. چرا که در پیشبرد پرونده تاثیر بسزایی داشته و باعث جلوگیری از ضرر ها و تضییع حقوق شما خواه شد.

اصطلاحا تحریر ترکه و مهر و موم ترکه دو معنای جدا از هم دارد اما به  طور کلی تحریر ترکه به مشخص کردن لیست اموال متوفی پرداخته (اعم از منقول و غیر منقول) و مهر و موم ترکه به معنای ممنوعیت ورثه در دخل و تصرف در  ترکه  تا زمان تعیین تکلیف در رابطه با ماترک می باشد.

اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی می باشید که  که به وکیل تحریر و مهر و موم ترکه  نیاز دارید  به شما توصیه می شود که به سراغ وکلای  حرفه ای و متخصص در زمینه انحصار وراثت مراجعه نمایید. مجموعه ی حقوقی هموکیل با در اختیار داشتن وکلای خبره در تمامی زمینه ها و با در نظر داشتن اهمیت موضوعات حقوقی شما  به  شما کمک می کند تا پرونده های خود را به اصولی ترین روش ممکن پیش ببرید.