ﺗﺒﺎﻧﯽ ﺍﺷﺨﺎﺹ ﺑﺮﺍﯼ ﺑﺮﺩﻥ ﻣﺎﻝ ﻏﯿﺮ

ﺗﺒﺎﻧﯽ ﺍﺷﺨﺎﺹ ﺑﺮﺍﯼ ﺑﺮﺩﻥ ﻣﺎﻝ ﻏﯿﺮ

علی جباری

ﺗﺒﺎﻧﯽ ﺍﺷﺨﺎﺹ ﺑﺮﺍﯼ ﺑﺮﺩﻥ ﻣﺎﻝ ﻏﯿﺮ : 

حق مالکیت به عنوان یکی از حقوق بنیادین و اساسی پیوسته مورد احترام بوده و نادیده انگاشتن حقوق دیگران در این رابطه به قید مجازات ممنوع اعلام شده است. مقنن به طرق مختلف این موضوع را ملحوظ داشته و با اقدامات تقنینی و وضع قانون، نظاماتی را برای حق مالکیت شهروندان ایجاد نموده است. یکی از موارد و جهاتی که ممکن است حق مالکیت را تحت تاثیر قرار دهد، تبانی افراد برای بردن مال دیگری است که از سوی مقنن جرم انگاری شده است. 

به نحوی که هرگاه دو یا چند نفر عملیات متقلبانه‌ای را برای بردن مال غیر و تصاحب آن ترتیب داده باشند، مرتکب جرم تبانی برای بردن مال غیر شده‌اند. در این رابطه قانونگذار در ماده 2 قانون «مجازات تبانی برای بردن مال دیگری» مقرر داشته است: «اشخاصی که به عنوان شخص ثالث در دعوایی وارد شده یا به عنوان شخص ثالث بر حکمی اعتراض کرده یا بر محکوم به حکمی‌ مستقیماً اقامه دعوی نمایند و این اقدامات آنها ناشی از تبانی با یکی از اصحاب دعوی برای بردن مال یا تضییع حق طرف دیگر دعوی باشد، کلاهبردار ‌محسوب و علاوه بر تأدیه خسارات وارده به مجازات کلاهبرداری محکوم خواهند بود تبانی هر یک از طرفین دعوای اصلی با اشخاص فوق نیز در حکم کلاهبرداری است و مرتکب به مجازات مذکوره محکوم می‌گردد»

با توجه به مطالب پیش‌گفته، وقوع و تحقق مستلزم وجود ارکان و عناصری است. لذا در ادامه ارکان قانونی این جرم مورد بررسی واقع می‌شود.

ارکان تشکیل دهنده جرم تبانی برای بردن مال غیر

  • عنصر قانونی : 

وفق ماده 1 قانون مجازات اشخاصی که برای بردن مال غیر تبانی می نمایند، «هر گاه اشخاصی با یکدیگر تبانی کرده و برای بردن مالی که متعلق به غیر است بر همدیگر اقامه دعوی نمایند این اقدام آنها جزء تشبث ‌به وسایل متقلبانه برای بردن مال دیگری که به موجب ماده 238 قانون مجازات عمومی پیش ‌بینی شده است محسوب و به مجازات مندرجه در ماده ‌مزبوره محکوم خواهند شد». در واقع، تحقق این جرم به این ترتیب است که دو نفر با یکدیگر تبانی کنند که برای بردن مال شخص سومی علیه هم طرح دعوا کنند. مثلا آقای (A) و (B) با هم تبانی می کنند تا برای بردن مال شخص دیگری علیه هم در دادگاه دعوا اقامه کنند. در این صورت اشخاص مذکور کلاهبردار محسوب می‌شوند.

البته یکی از مصادیق جرم تبانی برای بردن مال غیر اقامه دعوا توسط شخص ثالث است. در این شرایط اشخاصی به عنوان شخص ثالث وارد دعوا می شوند با به عنوان ثالث به حکمی که دادگاه درباره مال متعلق به دیگری اعتراض می کند. علاوه بر این ممکن است این اشخاص نسبت به محکوم به حکمی اقامه دعوا کنند و تمام این اعمال را با تبانی قبلی با یکی از طرفین دعوا برای بردن مال یا ضایع کردن حق طرف دیگر دعوا انجام دهند. مثلا آقای (A) دعوایی علیه آقای (‌B) اقامه کرده است و حین رسیدگی آقای (C) با تبانی قبلی با آقای (A) به عنوان شخص ثالث به منظور تضییع حق و بردن مال آقای (‌B) وارد دعوا شده است. در این صورت اشخاص مذکور کلاهبردار محسوب می‌شوند.

برای دریــافت مشاوره با وکــیل به صورت تخصــصی
می توانید با مجموعه مجرب هموکیل در ارتباط باشید
  • عنصر مادی : 

عبارت است از هر عملی که مرتکب آن با قصد بردن مال غیر به صورت شراکتی و با همکاری هم برای انجام آن با یکدیگر تبانی کنند.

عنصر معنوی : 

عبارت است از نیت و قصد مجرمانه مرتکبان برای بردن مال غیر و آگاه بودن آنها از ماهیت عمل مجرمانه و مجازات آن.

توصیه آخر در مورد ﺗﺒﺎﻧﯽ ﺍﺷﺨﺎﺹ ﺑﺮﺍﯼ ﺑﺮﺩﻥ ﻣﺎﻝ ﻏﯿﺮ :

با توجه به پیچیدگی ها و دشواریهای موضوعات حق مالکیت، پیشنهاد می گردد قبل از هر گونه اقدام قانونی با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.