نمونه دادخواست اعسار از پرداخت دیه

نمونه دادخواست اعسار از پرداخت دیه

شیوا رحیمی

نمونه دادخواست اعسار از پرداخت دیه

در این مقاله قصد داریم به بررسی شرایط اعسار از پرداخت دیه (تقسیط محکوم به) و ارائه ی نمونه ای  از دادخواست اعسار از پرداخت دیه  خواهیم پرداخت. دیه یک دین مالی است و فرد محکوم مکلف به پرداخت ان است. در اکثر موارد دیه قابل تبدیل نیست و فرد با وجود زندانی شدن مجبور به پرداخت آن است. از این رو در  شرایطی  که بزهکار توانایی پرداخت دیه را نداشته باشد اعسار از پرداخت دیه مطرح می شود.  قانون این امکان را برای فرد در نظر میگیرد که بتواند از قسط بندی  دیه استفاده کند. یکی از شرایط مهم تقسیط دیه  عدم تمکن مالی محکوم می باشد و ارائه  دادخواست اعسار از پرداخت دیه از جمله موارد ضروری در این مورد می باشد. 

تعریف دیه چیست؟

دیه یکی از مجازات های پیش بینی شده در قانون میباشد که مبلغی است که  بر جنایت های عمدی و غیر عمدی تعلق میگیرد. دیه اعضا با دیه ی فردی که به قتل رسیده متفاوت است و درصورتی که خانواده مقتول  با قصاص موافقت ننمایند مستحق دریافت دیه خواهند بود.

اعسار از پرداخت دیه و معنای آن در قانون

-اعسار مطلق

-اعسار نسبی(غیر مطلق)

 

اعسار از پرداخت دیه موقعیت مجرمی را در نظر میگیرد که توانایی پرداخت دیه را نداشته باشد و دادگاه این مبلغ را برای او  قسط بندی میکند. اعساز به دو بخش مطلق و غیر مطلق تقسیم میشود.

اعسار مطلق

در صورتی که مجرم به طور کلی توانایی پرداخت دیه را نداشته باشد نه به صورت قسطی و نه به صورت کلی به آن اعسار مطلق گفته می شود.در این صورت دیه به زمانی که فرد از لحاظ مالی متمکن میگردد موکول میشود.و یا حسب مورد دیه از بیت المال پرداخت می شود.

اعسار نسبی

در اعسار نسبی یا اعسار غیر مطلق بر خلاف اعسار مطلق فرد توانایی پرداخت هزینه ی دادرسی و محکوم به را دارد اما نمیتواند همه ی ان را به صورت یکجا پرداخت نماید.در این صورت به فرد معسر نسبی میگویند. که در این صورت محکوم در چند قسط نسبت به پرداخت دیه اقدام می نماید.

نکاتی در رابطه با اعسار از پرداخت دیه 

1) لزومی نیست که  مدت زمان پرداخت دیه (یک تا سه سال قمری مطابق جرم ارتکابی) به پایان برسد تا مجرم بتواند نسبت به اعسار از پرداخت دیه اقدام نماید . هرچند عدم پرداخت دیه در مهلت قانونی، توقیف اموال (غیر از مستثنیات دین) می تواند دلیل خوبی برای اعسار از پرداخت دیه محسوب شود.

2) در صورت تقسیط دیه، مبلغ دیه به نرخ روز محاسبه می گردد. در حقیقت  باتوجه به اعسار مجرم و عدم توانایی پرداخت او منجر به تقسیط دیه کمی باشد و این امر ممکن است روند خیلی طولانی باشد  و مبلغ دیه نیز سال به سال در حال به روز رسانی است.بر این اساس دادگاه میتواند  به جای مشخص کردن مبلغ و رقمی ثابت،اقساط را  درصدی از کل دیه  مشخص  کند. بنابر این امکان محاسبه قسط مطابق دیه ی روز روز ساده تر می باشد.

دادگاه صالح جهت رسیدگی به دادخواست اعسار

دادگاه صالح برای رسیدگی به  اعسار از پرداخت دیه ؛ دادگاه صادر کننده حکم پرداخت دیه  می باشد.

نمونه ای دادخواست اعسار از پرداخت دیه و تقسیط

در تصویر پایین به نمونه ای  دادخواست اعسار از پرداخت دیه و تقسیط آن پرداخته ایم .

نتیجه گیری و مزایای انتخاب وکیل جهت دادخواست برای پرداخت دیه

در صورتی که  فرد به حبس و دیه محکوم شده باشد، اعسار از پرداخت دیه مانعی برای  اجرای حکم حبس نمی باشد و در صورتی که  از پیش تامین گرفته شده باشد، دیه صندوق تامین همچنان باقی خواهد ماند. محکوم باید دادخواست اعسار از پرداخت دیه را به دادگاه تقدیم نماید (ویا در دفاتر خدمات قضایی ثبت نماید)  و اتخاذ تصمیم در صلاحیت دادگاه می باشد؛ معسر دلایل اعسار خود ضمن ارائه دادخواست  باید  به دادگاه تقدیم کند و مطابق  این دلایل کفیل  یا ضامن معرفی کند. در این دادخواست محکوم  باید تمامی اموال و دارایی  خود را ضمیمه کند. با توجه به اهمیت  این دعوی بهتر است برای ادامه ی روند پرونده کیفری خود از دانش و اطلاعات وکیل متخصص کیفری راهنمایی گرفته و پرونده ی خود را به او بسپارید. وکلای مجموعه ی حقوقی هموکیل در این راستا همراه شما عزیزان می باشد.