اگر در اثر جنایتی عضوی از بین برود دیه آن چگونه محاسبه می گردد؟
اگر در اثر جنایتی عضوی از بین برود دیه آن چگونه محاسبه می گردد؟
در این مقاله به انواع دیه پرداختیم که در برخی از موارد دیه باید کامل پرداخت شود و گاهی هم باید دیه ثلث دیه کامل و یا نصف ان از طرف مسئول پرداخت دیه برای مجنی علیه پرداخت بگردد.
مقدمه
جنایت همیشه موجب سلب حیات از مجنی علیه نمی شود گاهی صرفا باعث ورود اسبیب به اعضای بدن او می شود در این مقاله قصد داریم صرفا مقررات و شرایط کلی در خصوص دیه ی آسیب به اعضای بدن را برسی کنیم و برای این شناخت بهتر،لازم است بدانید که حتی یک خراش جزئی هم دیه دارد و نمی توان فقط به این دلیل که جزئی است ان را محاسبه نکرد و برای ان مجازات درنظر نگرفت در حقیقت آسیب چه خفیف و کم و یا چه شدید و سنگین باشد نمی تواند مانع اخذ دیه باشد.
اگر بدانیم که در چه زمان هایی دیه به عضوی تعلق می گیرد و میزان دیه چقدر باید باشد در زمان عصبانیت سعی می کنیم که خودمان را بیش تر کنترل کنیم و با چالش های زندگی به شکل منطقی تری روبرو شویم تا کار به درگیری و ورود آسیب و نهایتا پرداخت دیه منجر نشود.
مواد قانونی دیه آسیب از طرف جانی
مواد قانونی که در این مقاله می خواهیم ان ها را مورد بررسی قرار دهیم ماده 565،566 و 563 قانون مجازات اسلامی می باشد.در این مواد بیان شده است که اگر بر اثر وورد آسیب از طرف جانی عضوی از بین برود دیه ان چه میزان است .
در چه مواردی دیه عضو کامل است؟
اگر عضوی که آسیب دیده است آسیب ان به قدری شدید باشد که موجب ازبین رفتن یا زائل شدن کلی ان عضو بشود در صورتی که ان عضو از اعضای اصلی و حیاتی و اساسی بدن باشد؟
اگر ان عضوآسیب دیده از نوع اعضای زوج نباشد و درواقع واحد و یکی باشد و قبل از ورود آسیب سالم بوده باشد:
در این شرایط پرداخت دیه باید دیه کامل ان عضو باشد.
سوالات متداول در مورد دیه از بین رفتن جراحات
اگر عضو آسیب دیده از قبل از ورود آسیب، سالم بوده باشد ولی از نوع اعضای زوج بدن باشد؟
در این صورت بین زمانی که هر دوی ان اعضا از بین رفته اند با زمانی که فقط یک عضو از ان اعضا زایل شده باشد تفاوت وجود دارد اگر هر دو عضو ازبین رفته باشند پس جانی باید دیه کامل را بپردازد.ولی اگر فقط یکی از ان دو عضو که زوج بوده اند آسیب ببیند جانی باید نصف دیه کامل ان عضو پیش گفته را بپردازد.
اگر عضوی که از بین رفته عضو اساسی بدن باشد و از قبل از ورود آسیب خود ان عضو فلج و از کار افتاده باشد؟
در این شرایط جانی باید صرفا ثلث دیه کامل همان عضو را پرداخت نماید. یعنی دیه ی کامل ان عضو را در نظر بگیرید بعد یک سوم ان را به عنوان دیه در این شرایط باید پرداخت نمایید.
اگر عضوی که در بدن آسیب شدید و کامل دیده است عضو اصلی باشد ولی فقط قسمتی از آن از کاربیوفتد ؟
در این خصوص باید عنایت داشته باشید دیگر دیه کامل به مجنی علیه تعلق نخواهد گرفت و به اندازه همان قسمتی از عضو که از بین رفته باید دیه توسط جانی پرداخت شود اما یک قید دارد و ان هم این است که اگر در قوانین دیگر برخلاف این ماده مقرارت دیگری وجود داشته باشد باید طبق همان عمل نمود.
آیا اگر عضوی به بدن پیوند شود و سپس ان عضو آسیب ببیند ، ایا در این خصوص می توان از جانی دیه گرفت؟
در خصوص پیوند عضو بهتر است قبل از پاسخ به این سوال بدانیم که پیوند عضو چیست و در چه مواردی انجام می شود.پیوند نمودن عضو به این معنی است که عضوی را که از بین رفته است با عضو سالم دیگر جایگزین نماییم اول از همه باید بدانیم که پیوند عضو فقط مخصوص افرادی نیست که مرده باشند انسان زنده هم می تواند عضو سالم خود را به شروط خاصی به دیگری بفروشد یا اهدا کند که متاسفانه حتی این اقدام تبدیل به شغل افراد و موجب درامدزایی هم شده است که سهم دلالان اعضای بدن در این موارد از همه بیش تر است.
درحقیقت هر فردی چه سالم باشد و یا چه مرگ مغزی یا به مرگ طبیعی فوت نموده باشد به شرط سالم بودن اعضای خاصی در او ان هم تا مدت زمان خاصی، می شود که تحت شرایط پزشکی ازعضو سالم او بهره برد و به بدن فرد بیمار که ان عضو در او به مشکل برخورده است پیوند نمود پیوند کلیه ،کبد قلب و... از مصادیق ان هستند.
حال اگر عضوی به بدن پیوند شود مثلا یکی از کلیه های فرد الف پیوندی باشد و براثر ضربات چاقو فرد ب ان عضو پیوندی آسیب ببیند اگر:
ان عضو از جمله اعضایی باشد که زنده باشد مثل همان کلیه که دارای حیات است در صورتی که ان عضو پیوندی سالم باشد و مجنی عیله قبل از آسیب می توانست با ان به راحتی همه اقدامات را انجام دهد بدون ظهور هیچ عیبی در این شرایط دیه گرفتن از جانی درست و قانونی است و دیه ی ان عضو ان هم به صورت دیه ی عضو سالم باید پرداخت شود.
ولی اگر ان عضو از جمله اعضایی باشد که زنده باشد و حیات داشته باشد ولی قبل از ورود آسیب هم دارای عیب بوده باشد و سالم نبوده در این شرایط دیه ان عضو اصلی به صورت معیوب و ناقص، باید به مجنی علیه پرداخت بشود
اگر عضوی که پیوند شده است از جمله اعضایی از بدن باشد که حیات ندارند و زنده نیستند مثل اضافه کردن مو ان هم در صورتی که آسیب به این عضو موجب کنده شدن باقی موهای اصلی مجنی علیه نشود در این شرایط باید از لحاظ مالی به مجنی علیه خسارت پرداخت شود و نام ان دیگر دیه نیست چون ان عضو زنده نبوده است.
نتیجه گیری
باید بدانید که در این موارد فرقی بین جنایت عمدی و غیرعمدی و یا خطای محض نیست و در مقاله های بعدی حتما در خصوص دیه اعضا به طور موردی بحث می نماییم ولی این مقاله مقررات کلی دیه در خصوص هر نوعی از اعضا اعم از سالم و معیوب و پیوندی را بیان نمودیم. پیشنهاد جهت بهبود و تسریع در پرونده های مربوط به دیه و ضایع نشدن حق و حقوق خود از یک وکیل متخصص در امر دیه بهره ببرید، در مقاله نحوه طرح دعوا در پروند های دیه و تاثیر حضور وکیل در پروندههای دیه، فواید استفاده از یک وکیل خبره در پرونده های دیه بیان شده است.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.