الزام به صدور سند مالکیت سازمان ثبت اسناد
الزام به صدور سند مالکیت سازمان ثبت اسناد در دیوان عدالت اداری
سازمان ثبت اسناد می تواند املاکی که مشمول قانون تعیین اراضی باشد را سند نزد اما اگر املاک مشمول این قانون نباشند و سازمان ثبت نسبت به صدور سند اقدام نکند می توان با مراجعه به دیوان عدالت اداری طرح دعوا کرد.
امروزه با گسترش شهر ها و به طبع آن افزایش جمعیت باعث شده ساختمان ها و املاک بسیاری در شهر ها ایجاد شود. و این رشد جمعیت و توسعه ی شهری موجب شده که مالکین مستقلات و املاک به طور کامل و به صورت قانونی معیین شود.
اهمیت سند رسمی چیست؟
داشتن سند رسمی بیشتر برای حفظ مالکیت و در صورت تقاضای نقل و انتقال مالک بتواند به سهولت آن را انجام دهد. به همین جهت سازمان ثبت املاک به موجب برنامه های خود تمامی املاک و مستقلات را اقدام به ثبت نموده است.
این اقدامات باعث شده که اولاً محدوده ی شهر و ساختمان های موجود در آن مشخص شود و دوماً به وسیله ی مدارک انجام شده که متقاضیان بتوانند برای دریافت سند رسمی به غیر از سهولت و کارایی مشکلاتی که سابقاً برای دریافت سند رسمی وجود داشت را حل کند.
املاک فاقد سند رسمی
به دلیل نداشتن سند رسمی برخی از املاک مالکان آن همواره به دنبال اخذ سند رسمی می باشند و متقاضی مطابق با ضوابط و مقررات ثبتی راجع به املاک فاقد سند رسمی می توانند درخواست سند رسمی بنمایند . این املاک باید شرایط زیر را دارا باشد:
شرایط املاک فاقد سند رسمی
1) تمامی زمین های کشاورزی، باغ ها و املاک دیگر که در قدیم سابقه ی ثبتی داشته اما مالک امروز آن نتوانسته سند رسمی برای آن بگیرد و متقاضی سند رسمی برای این گونه املاک است.
2) تمامی زمین های کشاورزی، باغات و املاکی که در قدیم سابقه ی ثبتی داشته اما مالک این اراضی به صورت مشاعی در آن ها مالکیت داشته و چون مالکین دیگر متقاضی سند رسمی نیستند یا به دلایلی مانند فوت حاضر نیستند و متقاضی نتوانسته برای این ملک سند رسمی دریافت کند.
3) زمین های کشاورزی و باغاتی که عرصه ی آن ها وقفی می باشد و متقاضی به منظور احداث اعیانی برای این املاک به دلایلی نتوانسته سند رسمی برای اعیان آن دریافت نماید.
اراضی و املاک خارج از قانون تعیین و تکلیف اراضی و املاک فاقد سند رسمی
1) تمامی اراضی و املاک ملی و منابع طبیعی و یا اراضی ای که در مالکیت دولت یا سازمان های وابسته به آن باشد.
2) اراضی و املاکی که در قدیم سابقه ی ثبتی نداشته.
3) اراضی و املاکی که هیچ گونه اعیان و بنایی در آن احداث نشده.
4) املاکی که مالکین آن ها زنده اند و برای تنظیم سند می توان به آن ها مراجعه کرد.
5) املاکی که مالکین آن ها فوت کرده اما وراث که به واسطه ی فوت مالک اصلی مالک شده اند و زنده می باشند و برای تنظیم سند رسمی می توان به آن ها مراجعه کرد.
تقاضای دریافت سند رسمی
با توجه به مطالب گفته شده مالکین املاکی که مشمول قانون تعیین تکلیف املاک و اراضی فاقد سند رسمی می باشند باید به مراجعه به سازمان ثبت اسناد و املاک تقاضای خود را برای دریافت سند رسمی ارائه دهند.
سازمان با بررسی شرایط و مطابق ضوابط و مقررات اگر این اراضی برای دریافت سند رسمی مشمول قانون نباشند از صدور سند رسمی امتناع و درخواست آن ها ابطال می گردد. در این صورت چنان چه با تقاضای متقاضی برای دریافت سند رسمی موافقت نشود متقاضی می تواند از این تصمیم در مراجع قضایی طرح شکایت کند.
طرح دعوای صدور سند مالکیت در دیوان عدالت اداری
اقدام سازمان ثبت اسناد به جهت عدم صدور سند رسمی برای املاکی که مشمول قانون تعیین اراضی فاقد سند نیستند قانونی بوده اما اگر املاک مشمول این قانون باشند و سازمان یا مأمورین آن همکاری لازم را با متقاضی دریافت سند رسمی ننماید یا در صدور سند اقدام به تخلف در موارد غیر قانونی بکند در این گونه موارد بنا بر غیر قانونی بودن عملکرد سازمان یا مأمورین آن متقاضی می تواند در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کند.
توصیه ی آخر
به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در امور ثبت اسناد و املاک در این حوزه مشورت نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.