نحوه طرح دعوای تامین خواسته و مسائل مرتبط با آن

نحوه طرح دعوای تامین خواسته و مسائل مرتبط با آن

علی جباری

نحوه طرح دعوای تامین خواسته و مسائل مرتبط با آن : 

تأمین خواسته یکی از تدابیر‌ احتیاطی‌ است‌ که بـه وسـیله آن خـواهان، عین خواسته و یا معادل آن را از اموال خوانده‌ تا‌ پایان دادرسی، به حیطـه توقیـف درآورده، از نقـل و انـتقـال آن جـلـوگیری می‌کند‌ تا‌ طلب‌ خود را وصول نماید. در حقیقت، تأمین خواسته حربه‌ای قانونی بــه دست‌ خواهان‌ داده تا علیه خواندۀ مظنون به بد حسابی و دارای سوءنیت به کار‌ برده‌ و نـگذارد‌ کـه بـدهکار، اموال خود را از میان ببرد یا بوسیله اختفاء و نقل و انتقالهای صوری، آن‌ را‌ از‌ حیطـۀ اقتـدار دادورز خـارج سـازد. خواهان می تواند اموال خوانده را به‌ دستور‌ دادگاه توقیف نماید، خـواه ایـن امــوال نــزد خـود خوانده باشد و یا اینکه نزد شخص ثالث . نتیجه‌ تأمین‌ خواسته این است که امـوال از مـالکیـت خـوانده خارج نشده و نقل و انتقال‌ آن‌ ممنوع می گردد در ادامه نحوه و شرایط قانونی طرح این درخواست از دادگاه بررسی می‌شود.

۱. هدف از تامین خواسته

هدف از تأمین‌ خواسته‌ جلوگیری از تضییع احتمالی حقوق خواهان بوده و نوعی اقدام‌ احتیاطی‌ مـحسوب مـی شود و زمـینه‌ را‌ بـرای اجرای‌ حکم‌ آماده‌ می سازند.

۲. نحوه اجرای تامین خواسته و ضرورت ابلاغ به خوانده

نـحوۀ‌ ابلاغ و اجرای قرار تأمین‌ خواسته‌ به نحوی است که قــرار باید به خوانده‌ ابلاغ‌ و سپس‌ اجرا شود و در موارد فوری، ابتدا قـرار‌ تـأمین‌ اجـرا‌ و سپس‌ ابـلاغ می شـود. لذا قـرار تامین باید فوری بـه خـوانده ابلاغ و پـس از آن اجرا شود. در مواردی که ابلاغ فوری ممکن نباشد‌ و تاخیر اجـرا باعـث تضـییع و تـفـریط خـواسـته گردد، ابتدا قرار تامین اجرا و سـپس ابـلاغ می شـود

۳. ضرورت اخذ خسارت احتمالی

در تأمین خواسته، تنها در یـک مورد از خواهان تأمین اخذ می شود و آن، زمـانی اسـت که درخواست به استناد بند د ماده ١٠٨ ق .آ.د.م صورت گرفته باشد. بند مذکور مربوط‌ بـه‌ مـواردی است که مستند خواهان، سند عادی غیر از اسـناد تـجاری واخواست شـده باشـد و خواسـته هـم در معرض تضییع یا تفریط نباشد. به عبارت دیگر، در تامین خواسته اگر دعوا‌ مستند‌ به سند‌ رسمی یا اوراق تجاری واخواست شده بوده یا خواسته در مـعرض تـضییع یا تفریط باشـد، از خواهـان‌ خسـارت احتمالی دریافت نمی شود. نوع تأمین‌ مأخوذه‌ از‌ خواهان فقط وجــه نـقد‌ است‌ و چنانچه قرار‌ تأمین خواسته اجرا شده باشد و دعوای خواهان با شکست روبرو گردد، او مـلزم بـه پرداخـت خسارت به خوانده می باشد.

در خصوص نحوه مطالبه خسارت توسط خواندۀ محکـوم لـه نیـز‌ اولا‌:ً رسـیدگی بـه درخواسـت مطالبۀ خـسارت در تـأمین خواسته بدون رعایت تشـریفات آیـین دادرسـی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی می باشد؛ ثانیاً: شروع مهلت اقامـه دعـوا در خصوص خسارات وارده به خواندۀ محکوم له ، علی الاصول، از تاریخ‌ ابـلاغ‌ حکـم‌ قطعـی اسـت؛ ثالثاً: مهلت اقامه دعوا برای پرداخت‌ خسارت‌ به‌ خواندۀ محکوم له از محل تـأمین اخـذ شـده‌ ، در‌ تأمین خواسته ٢٠ روز می‌باشد. 

۴. زمان درخواست

موضوع دیگر در خصوص زمان ارائه درخواست می باشد. به طور کلی در چهار مرحله زمـانی می توان تقاضای تأمین خواسته نمـود کـه عـبارتنـد از الـف : قـبـل از تـقـدیم دادخواست ب : ضمن تقدیم دادخواست ج : در جریان دادرسی د: بعــد از صــدور حکم غیر قطعی.

اولویت ما پاسخ به پرسش شماست
با همـــوکیـــل در ارتبــاط باشیــد

۵. هزینه دادرسی

از جمله موضوعات قابل توجه دیگر هزینه دادرسی قابل پرداخت می باشد. بـرای‌ درخواست تامین خواسته، هزینه دعوای غیرمالی پرداخت می شود. طبق بند‌ ١٣ ماده ٣ قانون نحوه وصول برخی از درآمـدهای دولـت، هزینـه دادرسی در دعاوی غیرمالی و تامین خواسته در کلیه‌ مراجع‌ قضایی‌ ، مبلغ ٥٠٠٠ ریال است .

۶. دادگاه صالح

در تـأمین خواسـته، درخـواست هـمواره بـه دادگـاهی داده مـی شود که صلاحیت رسیدگی به اصل‌ دعـوا را دارد و استثنایی‌ در‌ این خصوص وجود ندارد.

۷. مهلت أقامه دعوای اصلی

در خصوص مهلت اقامه دعوا (در فرضی که قبل از‌ اقامه دعوا، تأمین خواسته صـادر شـده است) خواهان باید ظرف ١٠ روز از تاریخ صدور قرار تأمین خواسته ، اقامه دعوا نماید والا دادگاه به درخـواست خـوانده از قرار‌ رفع‌ اثر مـی نمایـد.

۸. اعتراض به قرار تامین خواسته

قرار تامین خواسته، از جانب خوانده در همان دادگاه صادرکننده قابل اعتراض است لیکن رد درخواست تامین خواسته، از جانب خواهان قابل اعتراض نیست.

قرار تامین خواسته یا رد آن چه به صورت مستقل و چه همراه با اصل دعوا قابل تجدید نظر نمی‌باشد. علاوه بر این، قرار تامین خواسته یا رد آن چه مستقل و چه همراه با اصل دعوا قابل فرجام خواهی نیست و نسبت به این قرار تامین خواسته، اعاده دادرسی امکان پذیر نیست ولی این قرار قابل اعتراض ثالث است.

توصیه آخر :

به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی که درخواست تامین خواسته دارد حتما قبل از هر اقدامی با یک وکیل دادگستری مشورت نمایند.