
ترتیب رسیدگی به دادخواست تقدیمی مالیاتی در دیوان عدالت اداری
نحوه ترتیب رسیدگی به دادخواست تقدیمی مالیاتی در دیوان عدالت اداری
مندرجات و موارد دادخواست تقدیمی به دیوان عدالت اداری و همچنین شرایط و مندرجات دادخواست در این مقاله به مورد بررسی قرار می گیرد.
دیوان عدالت اداری مهم ترین مرجع اداری کشور محسوب شده و دارای آیین رسیدگی مشخصی است که در قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مورد حکم قرار گرفته است. بسیاری از پرونده های مالیاتی پس از طی نمودن مراحل خاصی به دبوان عدالت اداری ورود میکنند، به همین دلیل به نظر میرسد آشنایی با چگونگی طرح نمودن دادخواست و مندرجات آن و به شکل کلی ترتیب رسیدگی در این مرجع برای افرادی که با پرونده های مالیاتی دست و پنجه نرم میکنند، لازم و ضروری باشد. در این مقاله اشاره کوتاه و در عین حال دقیقی به این مسئله خواهیم داشت.
نحوه ترتیب رسیدگی در دیوان عدالت اداری
در تبصره 2 ماده 16 قانون تشکیلات و آیین دادرسی مالیاتی بیان شده که، برای افرادی که در ایران مقیم هستند سه ماه و برای اشخاص مقیم خارج از ایران شش ماه مهلت وجود دارد که در صورت معترض بودن به آرای مراجع شبه قضایی مالیاتی برای مثال هیئت های حل اختلاف مالیاتی، اعتراض خود را در دیوان عدالت اداری مطرح نمایند. پس از اینکه درخواست شاکی به صورت صحیح به دیوان تحویل داده شود، مدیر دفتر شعبه دیوان بعد از بررسی کامل بودن آن، دادخواست را به نظر قاضی شعبه میرساند و قاضی بعد از اینکه صلاحیت داشتن خود را بررسی نمود رسیدگی به آن را آغاز میکند.
حال سوال پیش آمده این است که شکل این درخواست از سوی برای مثال مودی به دیوان به چه شکل است؟ درخواست است یا دادخواست؟ مندرجات آن چه مواردی میباشد؟ در ادامه به این سوال ها پاسخ خواهیم داد.
مقاله های مرتبط با هیئت های حل اختلاف مالیاتی
شرایط و مندرجات دادخواست تقدیمی مالیاتی به دیوان عدالت اداری
این خواسته مودی از دیوان باید در قالب و شکل دادخواست صورت بپذیرد. دادخواست دارای شکل و فرم معینی است که با مراجعه به سایت های مختلف میتوانید شکل آن را مشاهده نمایید. همچنین لازم به ذکر است قواعد مربوط به دادخواست در دیوان عدالت اداری در مواد 16 تا 23 قانون دیوان تعیین شده است. در بند های زیر به برخی موارد ضروری دادخواست اشاره میکنیم.
-دادخواست مذکور باید توسط شخصی که در دعوا ذی نفع است یا وکیل او و یا قائم مقام قانونی او تهیه شود.
-تعداد دادخواست باید به تعداد اشخاصی باشد که مورد شکایت قرار گرفته اند به علاوه یک نسخه اضافه.
-دادخواست باید هماگونه که ابتدائا نیز به آن اشاره شد بر روی برگه های معین و مخصوصی باید و زبان آن نیز فارسی باشد.
-در دادخواست باید مشخصات خواهان و خوانده مانند نام و نام خانوادگی، نام پدر، شغل و... درج گردد.
-این مسئله که شکایت فردی که دادخواست را در دیوان طرح نموده چیست باید به صورت دقیق و شفاف و بدون ابهام درج شود.
-گر شاکی در دادخواست خود به اسناد و مدارکی استناد نموده باشد باید کپی برابر اصل آن مدارک را به دادخواست خود ضمیمه و پیوست نماید.
حال اگر این موارد در دادخواست تقدیم شده به دیوان عدالت اداری رعایت نشده باشد چه میشود؟ یا به عبارتی ضمانت اجرای آن چیست؟ عدم رعایت نمودن این موارد بر اساس اینکه چه موردی باشد و اهمیت آن مورد به چه میزان در قانون در نظر گرفته شده باشد میتواند منجر به این گردد که، 1) دفتر شعبه دیوان عدالت اداری قرار رفع نقص صادر نماید، بدین معنا که به شاکی با آن قرار اطلاع بدهد که نقصی که در دادخواست او وجود دارد را تکمیل نماید. 2) در مواردی نیز این عدم رعایت میتواند منجر به این شود که شعبه دیوان قرار رد دادخواست یا ابطال دادخواست صادر نماید. برای مثال ماده 27 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری تعیین نموده که اگر در دادخواست شاکی، نام و نام خانوادگی و یا اقامتگاه او ذکر نشده باشد، مدیر دفتر شعبه قرار رد دادخواست صادر میکند و این قرار قطعی میباشد. البته این قرار بدین معنا نیست که شخص دیگر امکان طرح دعوا ندارد. بلکه میتواند نقص هارا برطرف نموده و مجددا طرح دعوا نماید.
طرف شکایت در دادخواست تقدیمی مالیاتی به دیوان عدالت اداری
یکی دیگر از مواردی که در دادخواست تقدیمی به دیوان عدالت اداری توجه به آن ضروری است، همین مسئله است که در دادخواست چه کسی باید به عنوان خوانده و یا همان طرف شکایت باشد؟ زیرا همانطور که میدانید فقط وزارتخانه ها، موسسات و نهاد های دولتی هستند که امکان طرف شکایت قرار گرفتن در دیوان عدالت را دارند. برای روشن نمودن این مسئله به چند مثال اشاره خواهیم نمود. بر اساس نکته مذکور زمانی که شاکی قصد دارد نسبت به آرای صادر شده از هیئت های حل اختلاف در دیوان شکایت کند باید "اداره امور مالیاتی" مربوطه را طرف دعوا قرار دهد. یا اگر شکایت قرار است نسبت به آرای صادره از شعب شورای عالی مالیاتی باشد، باید کل "سازمان امور مالیاتی" خوانده دادخواست قرار گیرد. همچنین اگر مراجع شبه قضایی دیگر مثلا هیئت موضوع ماده 251 ق.م.م رای صادر نموده باشد که مورد شکایت قرار میگیرد، شاکی باید شکایت خود را به طرفیت"وزارت امور اقتصاد و دارایی" تسلیم نماید.
توصیه پایانی
مندرجات و موارد دادخواست تقدیمی به دیوان عدالت اداری در این مقاله به صورت نکته وار مورد اشاره قرار گرفت. اما این موارد فقط بخشی از نکاتی بودند که باید در دادخواست مذکور رعایت شوند زیرا برخی از موارد آن از حوصله اشخاصی که به صورت مشخص شغل آنها با این مسائل ارتباطی ندارد خارج است. همچنین تسلط به مبانی حقوقی نیز برای در آن موارد لازم و ضروری میباشد. بنابراین توصیه میشود که اگر هر سوال و ابهامی در مورد دادخواست تقدیمی به دیوان عدالت اداری داشتید در قدم اول با متخصصین این حوزه یعنی وکلا و مشاروین حقوقی مشورت نمایید.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.