اعتراض به تحدید حدود املاک

اعتراض به تحدید حدود املاک

وحید نراقی پور

اعتراض به تحدید حدود املاک 

اعتراض به تحدید حدود املاک به دو صورت می باشد ؛ اعتراض به اصل ملک و اعتراض به تحدید حدود، موضوع اعتراض به تحدید حدود املاک در این پژوهش می پردازیم.

اعتراض به تحدید حدود شامل چند صورت می باشد؟

  اعتراض به تحدید حدود املاک به دو صورت می باشد :

1) اعتراض به اصل ملک 

در این نوع اعتراض چون اعتراض به اصل ملک می باشد که مال اشخاص است همه ی مردم در سراسر کشور حق اعتراض به آن را دارند . 

2) اعتراض به تحدید حدود 

این اعتراض برای مجاورین یا اشخاصی که دارای حقوق ارتفاقی هستند حق اعتراض به تحدید حدود را دارند. 

 

اعتراض به اصل ملک

در خصوص اعتراض به اصل ملک چون هنوز ملک ثبت نشده پس هر شخصی می توان مدعی مالکیت آن باشد . 

-آگهی

-روز تحدید حدود 

 

اعتراض به اصل ملک ثبت نشده از طریق آگهی

دو نوع آگهی داریم :

1) آگهی نوبتی 

آگهی نوبتی مختص ملک مجهول المالک می باشد و فقط دوبار به فاصله ی 30 روز منتشر شده و ظرف 90 روز از اولین انتشار آگهی نوبتی به شرحی که در خصوص زمان انتشار آگهی گفته شده شخص حق اعتراض دارد ولی صرف اعتراض کفایت نکرده و باید دادخواست با هزینه ی دادرسی داده شود.

2)آگهی تحدید حدود 

بعد از انتشار آگهی نوبتی آگهی تحدید حدود منتشر می شود که صرفاً مختص مجاورین است و موارد ذیل در آن درج می شود :

الف) روز تحدید حدود 

ب) محل تحدید حدود 

ت) شماره پلاک ثبتی

ج) دعوت از مجاورین و دارندگان حق ارتفاقی 

نکته :

آگهی تحدید حدود باید به گونه ای منتشر شود که تا روز تحدید حدود کمتر از 20 روز نباشد و روز تحدید حدود نباید  20 روز از تاریخ آگهی کم تر و همچنین بیشتر از 60 روز آگهی باشد . این موعد کم تر از 20 روز به خاطر این است که اداره فرصت داشته باشد مبادرت به تحدید حدود کند. 

 

اعتراض به روز تحدید حدود 

در روز تحدید حدود نقشه برداران و نماینده به محل وقوع ملک مورد تحدید حدود مراجعه و اقدام به تحدید حدود می کنند و مطابق ماده (71 آیین نامه قانون ثبت) باید مساحت طول و ارز ملک مورد تحدید حدود که توسط محدد انجام می شود مطابق اظهارنامه باشد در غیر این صورت با مشکل مواجهه شده و نماینده صورت مجلس منفی تنظیم می کند. 

در این صورت باید اظهار نامه اصلاح شود و اگر اشکالی مواجه نشود باید پرونده به هیأت نظارت ارسال ئ اتخاذ تصمیم گردد تا مطابق آن عمل شود. بعد از تحدید حدود صورت مجلس تحدید حدود تنظیم می شود و با این مضنون که در اجرای آگهی روزنامه نماینده و نقشه بردار ثبت برای تحدید حدود در آن ملک حاضر شده بودند و مساحت ملک را مورد بررسی قرار می دهند و طول و عرض ملک باید با اظهارنامه مطابقت داشته باشد و اگر مجاورین و دارندگان حقوق ارتفاقی اعتراضی داشته باشند باید ظرف 30 روز از تنظیم صورت مجلس تحدید حدود به ثبت محل تسلیم کند. 

نکته:

در مورد اعتراض به تحدید حدود همانند اعتراض به ثبت اصل ملک  اگرچه برابر ماده 20 قانون ثبت معترض به تحدید حدود و دارندگان حقوق ارتفاقی صرفاً مکلف بوده ظرف یک ماه از صورت مجلس تحدید حدود اعتراض خود را به ثبت محل تسلیم نمایند و در این صورت اداره ی ثبت محل اعتراض را به مرجع قضایی ارسال نموده و تا تعیین و تکلیف اعتراض در مرجع قضایی عملیات مقدماتی ثبت متوقف می شود ولی حسب تبصره 2 قانون تعیین و تکلیف پرونده های معترضی ثبتی مصوب 25/02/1373 همچون اعتراض به اصل ملک معترض به تحدید حدود باید ظرف یک ماه بعد از اعتراض به ثبت محل نسبت به تقدیم دادخاوست اعتراض به تحدید حدود در مرجع قضایی با پرداخت هزینه ی دادرسی اقدام و گواهی طرح دعوا و تقویم دادخواست را به اداره ی ثبت تقدیم نمایند تا عملیات مقدماتی ثبت متوقف گردد. 

در غیر این صورت مستدعی ثبت نسبت به اخذ گواهی عدم طرح دعوا در مرجع قضایی اقدام و با ارائه ی آن به اداره ی ثبت این اداره نسبت به ادامه ی عملیاتی مقدماتی ثبت اقدام خواهد کرد. 

طرح یک اشکال در تبصره ی 2 قانون تکلیف پرونده های معترض ثبتی 

طرح این اشکال با توضیح این که در ماده 16 قانون ثبت مهلت اعتراض به ثبت ملک تا 90 روز از اولین انتشار آگهی شناخته شده است و در تبصره 2 فوق ذکر مقرر شده که در صورت ارائه اعتراض به ثبت و تحدید حدود به ادراه ی ثبت معترض باید ظرف یک ماه نسبت به تقدیم اعتراض به همراه دادخواست در مراجع قضایی اقدام کند. 

در خصوص مهلت یک ماهه ی اعتارض به تحدید حدود مشکلی ایجاد نمی شود چون مهلت اعتراض یک ماه است اما در مورد اعتراض به ثبت ملک چه بسا مشکلی به وجود آید و در ضمانت اجرای عدم دادخواست اعتراض ظرف یک ماه به مراجع قضایی پیش بینی شده که با مراجعه ی متقاضی ثبت به مرجع قضایی و اخذ گواهی عدم طرح دعوا از ناحیه ی معترض ثبت ظرف یک ماه و تسلیم به ادره ی ثبت این ادره بدون توجه به اعتراض تسلیمی عملیات ثبتی را ادامه می دهد و اشکال در این است که مثلاً اگر آگهی نوبتی در 1 و31 مرداد منتشر شود. 

با توجه به حق اعتراض به ثبت ملک ظرف مدت 90 روز در این مورد آخرین مهلت اعتراض اول آبان می باشد و اگر شخصی در 2 مرداد  به ثبت ملک اعتراض کند باید تا 2 شهریور نسبت به اراده دادخواست اقدام نماید وگرنه معرض شناخته شده و عملیات ثبتی ادامه پیدا می کند.  

حال اگر با توجه به ماده 16 قانون ثبت باید اشاره کرد معترض تا 2 آبان حق تقدیم دادخواست دارد به عبارتی نمی شود گفت که دو ماه از حق اعتراض معترض ساقط شده است.

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هسیم