جرایم مرتبط با مواد مخدر شیشه

جرایم مرتبط با مواد مخدر شیشه

میلاد کریمی

جرایم مرتبط با مواد مخدر شیشه

همانطور که آمارها نشان می­دهد امروزه استفاده و خرید و فروش مواد مخدر خیلی افزایش یافته است؛آثار مخرب  مواد مخدر بر جسم و روان انسان و تاثیر مخربی که در جامعه دارد باعث شده قانونگذار مجازات های سنگینی برای حمل و نگهداری  مواد مخدر و خرید و فروش مواد مخدر وضع کند.یکی از اقسام این مواد مخدر شیشه است که آثار تخریبی زیادی بر جسم و روان انسان می­گذارد و بنابراین برای جلوگیری از استعمال و خرید و فروش آن مجازات سنگینی تعیین شده است.

ماده مخدر شیشه چیست؟

شیشه نوعی ماده مخدر صنعتی است که که فاقد رنگ و بو و مزه است و مصرف آن باعث توهم،هیجان، و شادی و خوشحالی افراطی در مصرف کننده می­شود. بعد از اعتیاد به شیشه شخص برای اینکه به لذت بیشتری برسد دوز بالاتری مصرف می­کند و این باعث تخریب بیشتر در فرد می­شود و آثار جبران ناپذیری به دنبال دارد.

 

مجازات جرم حمل و نگهداری شیشه چقدر است؟

مطابق ماده 8 قانون اصلاحی مواد مخدر هرگونه تولید، واردات، حمل و خرید و فروش ،نگهداری یا مخفی کردن مواد مخدر شیشه جرم است که مجازات های آن ذیلا بیان می­شود:

1.تا پنج سانتی گرم از 15 تا 35 میلیون ریال جزای نقدی و 20 تا 50 ضربه شلاق

2.بیش از پنج سانتی گرم تا یک گرم از 30 تا 90 میلیون ریال جزای نقدی و 30 تا 70 ضربه شلاق

3.بیش از یک گرم تا چهار گرم از 100 تا 250 میلیون ریال جزای نقدی و دو تا پنج سال حبس و 30 تا 70 ضربه شلاق

4.بیش از چهارگرم تا پانزده گرم از 200 تا 550 میلیون ریال جزای نقدی و پنج تا هشت سال حبس و 30 تا 74 ضربه شلاق

5.بیش از پانزده گرم تا سی گرم از 300 تا 600 میلیون ریال جزای نقدی و ده تا پانزده سال حبس و 30 تا 74 ضربه شلاق

6.بیش از سی گرم،اعدام و مصادره اموال ناشی از همان جرم

پرسش های پر تکرار در حصوص جرایم مرتبط با مواد مخدر شیشه

آیا مصرف شیشه جرم است؟

در قانون مبارزه با مواد مخدر قانونگذار برای شخص مصرف کننده چه اعتیاد به این مواد داشته باشد چه به صورت تفننی مصرف کند مجازات تعیین کرده است؛ مطابق ماده 15 این قانون شخص معتاد مجرم محسوب شده مگر اینکه گواهی تحت درمان از مراکز درمانی معتبر دریافت بکند و در صورتی که گواهی تحت درمان نگیرد با دستور مقام قضایی برای مدت یک تا سه ماه به مراکز درمانی فرستاده می­شود تا تحت درمان قرار بگیرد البته این مدت با نظر مقام قضایی می­تواند تمدید شود.

 

چند گرم شیشه اعدام دارد؟

طبق ماده 8 قانون مبارزه با مواد مخدر هر کس اقدام به تولید، خریدوفروش موارد مخدر ،حمل و نگهداری و... مقدار بیش از 30 گرم شیشه نماید به مجازات اعدام محکوم خواهد شد؛با توجه به آثار سوء مواد مخدر این مجازات سنگین در نظر گرفته شده تا تولید و خرید و فروش و در نهایت مصرف این ماده مخدر مضر کاهش یابد.

با توجه به مطالب مذکور نه تنها حمل و همراه داشتن شیشه جرم است؛ بلکه تولید، خرید و فروش و حتی استعمال آن نیز جرم و قابل مجازات است.

 

در چه صورتی شخص به مجازات اعدام محکوم نمی­شود؟

همانطور که ذکر شد بیش از 30 گرم شیشه مجازات اعدام به دنبال دارد اما استثنایی وجود دارد و آن این است که اگر مقدار شیشه ای که شخص حمل یا نگهداری می­کند از 100 گرم کمتر باشد و شخص برای بار اول مرتکب این جرم بشود و موفق به فروش آن هم نشده باشد دادگاه مرتکب را به حبس ابد و مصادره اموال ناشی از آن جرم محکوم خواهد کرد.

 

اگر شخص جرم حمل یا نگهداری شیشه را تکرار کند چه مجازاتی دارد؟

تا 30 گرم شیشه برای بار دوم یک برابر ونیم مجازات مذکور در قانون و برای بار سوم دو برابر میزان مقرر در قانون  ، بعد از مرتبه دوم میزان شلاق حداکثرهفتاد وچهار ضربه خواهد بود.

اگر در بار چهارم مجموع مواد مخدر در اثر تکرار جرم به سی گرم برسد مرتکب در حکم مفسد فی الارض است و به مجازات اعدام محکوم می­شود اما چنانچه مجموع مواد مخدر در بار چهارم به 30 گرم نرسد مرتکب به 300 تا 600 میلیون ریال جزای نقدی،حبس 10 تا 15 سال و 30 تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

افراد زیر 18 سال که هنوز به سن بلوغ نرسیده اند مسئولیت کیفری ندارند و در صورت انجام این جرائم محکوم به اقدامات تامینی و تربیتی می­شوند که این اقدامات ذیلا بیان می­شود:

1.اخذ تعهد به تادیب طفل توسط والدین

2.معرفی به مددکار اجتماعی و روانشناس

3.اقدام به فرستادن طفل به مراکز فرهنگی و آموزشی

4.انجام اقدامات برای درمان اعتیاد

5.عدم معاشرت فرد با افراد معتاد و بزهکار

6.جلوگیری از رفت وآمد طفل به محل های معین

چنانچه فرد از 15 تا 18 سال داشته باشد اقدامات دیگری برایش در نظر گرفته شده است:

1.نگهداری در کانون اصلاح و تربیت

2.پرداخت جزای نقدی

3.انجام خدمات عمومی رایگان

در چه صورتی مجازات حمل و نگهداری شیشه تشدید می­شود؟

اگر متهم از کارکنان دولت یا شرکت های دولتی باشد علاوه بر مجازات های فوق به انفصال دائم از خدمات دولتی نیز محکوم می­شود.

 

در چه صورتی در مجازات نگهداری شیشه تخفیف داده می­شود؟

دادگاه می­تواند در صورت وجود جهات مخففه مجازات های تعزیری فوق را تا نصف حداقل مجازات آن جرم کم بکند؛در صورتی که مجازات فاقد حداقل باشد همان مجازات تا نصف تخفیف می­یابد.

میزان تخفیف در حبس ابد 15 سال خواهد بود و در مورد مجازات اعدام تقاضای عفو و تخفیف مجازات به کمیسیون عفو ارسال خواهد شد تا تصمیم گیری شود.

 

نتیجه گیری

با توجه به آثار بسیار مخرب شیشه در جامعه قانونگذار با هدف کاهش مصرف آن مجازات های سنگینی برای تولید و خرید و فروش و... شیشه در نظر گرفته است.

بنابراین برای جلوگیری از آسیب های جسمی و روانی و همچنین آسیب های اجتماعی بهتر است راهکارهایی غیر از مجازات هم برای این موارد در نظر گرفته شود تا مصرف مواد خطرناک کاهش و جامعه سالم تری داشته باشیم.

 

در صورت نــیاز به وکیـــــل متخصـــص
این موضوع درخواست خود را ثبت نمایید