سرقت از منزل یا محل های عمومی
سرقت از منزل یا محل های عمومی
نکته ۱: سرقت از منزل یا محل های عمومی
سرقت از منزل یا محل های عمومی در زمره ی سرقت های تعزیری مشدد می باشد. علت تشدید مجازات از محل های مسکونی آنست که این مکان ها محل آرامش و استراحت ساکنان آنست و ورود بدون اجازه صاحبخانه به آن در شرایط عادی مطابق مواد ۵۸۰ و ۶۹۴ قانون تعزیرات جرم است چه رسد به اینکه سرقتی هم از این مکان ها صورت گیرد. هم چنین فلسفه دیگر تشدید مجازات در این مکان ها از این روی است که چون افراد در حریم خانه راحت هستند و اموال ان ها در دسترس است سرقت به سادگی صورت می گیرد و احتمال اعمال خشونت نیز نسبت به ساکنان بع دلیل حضور احتمالی آن ها وجود دارد.
این نوع سرقت در بند ۱ ماده ۶۵۶ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ جرم انگاری شده است این ماده مقرر می دارد: " در صورتی که سرقت جامع شرایط حد نباشد و مقرون به یکی از شرایط زیر باشد، مرتکب به حبس از ۶ ماه تا ۳ سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می شود: ۱. سرقت در جایی که محل سکنی یا مهیا برای سکنی یا در توابع آن یا در محل های عمومی از قبیل مسجد و حمام و غیر اینها واقع شده باشد...."
نکته ۲ : شرایط تحقق جرم
۱. رفتار فیزیکی جرم " ربودن " مال می باشد
۲. موضوع جرم " مال متعلق به دیگری " است پس اگر مرتکب دوچرخه خود را از حیاط منزل دیگری به گمان اینکه دوچرخه صاحبخانه است برباید به جهت اینکه مال خود را برده سرقت تحقق نیافته است.
۳. سرقت موصوف مقید به مکان است که شامل " محل سکنی یا مهیا برای سکنی یا در توابع آن یا در محل های عمومی " است. در این ماده ۴ مکان تشدیدکننده مجازات مرتکب بوده و سرقت ساده را به مشدد تبدیل می کند. منظور از " محل سکونت " محلی است که برای سکونت اختصاص داده شده و سکونت در ان جریان دارد. می تواند موقتی یا دائمی باشد پس محل اقامت فرد در هتل و مسافرخانه و کاروانسرا هم چون خانه ی فرد محل سکونت است.
مصالح ساختمانی نیز موثر نیست و می تواند از چوب ، سنگ ، آجر، گل ، الیاف گیاهی ، چادر و... باشد بنابراین کپر ، کلبه ، چادر عشایر ، خانه گلی و آجری و... همه محل سکونت به شمار می آیند. کاربری محل نیز مهم نبوده از این روی گوشه ای از مغازه یا گاراژ که محل خواب و سکونت کارگر آنجا بوده با آنکه تجاری می باشد محل سکونت است. غصبی یا غیر غصبی بودن ، با مجوز و غیر مجوز بودن ساختمان، متحرک یا غیر متحرک بودن محل سکونت هم چون خودروهای کاروان ، مسقف یا غیر مسقف بودن مانند سکونت در قسمت بار کامیون همچون سریال پایتخت و غیره در صورتی که محل سکونت بوده و زندگی در جریان باشد محل سکونت به شمار می آید.
منظور از " محل مهیا برای سکونت " مکانی است که هنوز زندگی در آن جریان ندارد اما آماده شروع زندگی است و ممکن به وسایل زندگی هم تجهیز شده باشد مانند خانه های نوساز یا خانه ای که مستاجر قبلی خانه را خالی کرده و کسی فعلا در آن ساکن نیست. منظور از " توابع محل سکونت یا مهیا برای سکونت " به مکان های هم چون پارکینگ، انباری ، باغچه ، حیاط ، راه پله زیر زمین ، پشت بام و... که از ملحقات محل سکونت بوده و حرمت آن را دارد. مراد از " محل های عمومی " به مکان های محصوری گفته می شود که تردد عموم افراد جامعه به آن آزاد است مانند مسجد ، حمام ، کاروانسرا ، مغازه ها ، فروشگاه ها ، موزه ها ، پارکینگ ها ، ورزشگاه ها ، کتابخانه ها و... . بنابراین منظور محل عمومی مکان محصور است و محل هایی مانند پارک ها یا خیابان یا کوچه ها که فاقد این ویژگی بوده محل عمومی به شمار نمی آید.
پس اگر سارق از پیاده رو جلوی مغازه شخصی که اموالش را بیرون مغازه گداشته سرقت کند سرقت ساده ماده ۶۶۱ قانون تعزیرات است اما اگر همان جنس را از داخل مغازه برباید مشمول سرقت از محل عمومی بوده و سرقت مشدد به شماره می آید.
۴. نتیجه جرم خارج کردن مال از تصرفات مالک است
۵. مجازات سارق در صورتیکه مال مسروقه تا ۲۰ میلیون تومان باشد و سابقه موثر کیفری نداشته باشد از ۳ ماخ تا ۱۸ ماه حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق است و جرم قابل گذشت است. اما اگر یکی از دو شرط فوق نباشد یعنی مال مسروقه بیش از ۲۰ میلیون تومان ارزش داشته باشد یا مرتکب سابقه موثر کیفری داشته باشد مجازات وی از ۶ ماه تا ۱۸ ماه حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق و جرم غیر قابل گذشت است.
۶.رکن روانی جرم عمد است. مرتکب اولا باید آگاه باشد مال متعلق به دیگری است و ثانیا عامدا مال را ربوده و از تصرف مالک خارج کند.
پیشنهاد پایانی
در اتنها پیشنهاد می گردد، برای تسریع و بهبود عملکرد، با یک وکیل و یا مشاور حقوقی مشورد نمایید
اولین کسی باشید که نظر می دهید.