مهریه تا چند سکه قابل وصول است؟

مهریه تا چند سکه قابل وصول است؟

میلاد کریمی

مهریه تا چند سکه قابل وصول است؟

در این مقاله، به پرسش های نظیر اینکه که آیا مهریه تا 110 سکه قابل مطالبه است و آیا می شود بیش از 110 سکه را مطالبه نمود، در خصوص مواردی که باید در دعوای مطالبه مهریه رعایت شود صحبت می شود. 

 

 

 

مقدمه

مهریه یکی از مسائل مهم و بحث برانگیز در نظام حقوقی ایران است. در واقع بسیاری از زوج ها پیش از ازدواج یا پس از آن در خصوص میزان مهریه بایکدیگر توافق می کنند. اما در این خصوص باید توجه داشت که سکه به هر میزانی باشد می توان آن را از شوهر مطالبه نمود. 

حال از آن جایی که این تصور غلط در جامعه وجود دارد که مهریه تنها تا 110 سکه قابل مطالبه می باشد لازم است که در این خصوص به نحوه مطالبه مهریه بیش از 110 سکه و نکات مهم مربوط به این دعوا پرداخته شود تا افراد از جزئیات این امر مطلع و آگاه باشند.

از این رو، در این مقاله، پس از پاسخ به این که پرسش آیا مهریه تا 110 سکه قابل مطالبه است و آیا می شود بیش از 110 سکه را مطالبه نمود ؛ در خصوص مواردی که باید در دعوای مطالبه مهریه رعایت شود صحبت می شود. 

سپس، پاسخ به این سوال که در چه شرایطی دادگاه حکم به پرداخت قسطی مهریه می دهد مورد بررسی قرار می گیرد. در نهایت؛ ضمانت اجرای عدم پرداخت اقساط مهریه و حبس به دلیل مهریه بیش از 110 و تکلیف مهریه بعد از فوت شوهر مورد بحث قرار خواهد گرفت. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.

 

پرسش های مهم در مورد مطالبه مهریه بصورت سکه

آیا مهریه تا 110 سکه قابل مطالبه است؟

مهریه یکی از مهم ترین حقوق مالی زن است که مرد موظف است آن را به زن پرداخت نماید. حال یکی از پرسش های مهمی که در این خصوص مطرح می شود این است که آیا مهریه تا 110 سکه قابل مطالبه است که پاسخ آن در این قسمت به صورت مفصل مورد بررسی قرار می گیرد:

در پاسخ به سوال فوق ابتدا باید بیان داشت که به محض جاری شدن صیغه زوجیت، مهریه به مالکیت زن درمی‌آید و مرد متعهد می‌شود که آن را به زن پرداخت نماید. در واقع زن هر زمان که بخواهد می تواند مهریه اش را از شوهرش مطالبه کند و در این مورد هیچ منعی وجود ندارد البته به شرط این که مهریه عند المطالبه باشد. 

بنابراین لازم به ذکر است که هر گاه مهریه زن 110 عدد سکه تمام بهار آزادی باشد، می تواند آن را از شوهر خود مطالبه کند و در این مورد نیاز به اثبات توانایی مالی زوج نخواهد بود چرا که دادگاه فرض را بر این می گیرد که در این مورد شوهر ملائت و تمکن مالی لازم را دارد. نکته دیگر این است که در صورت امتناع زوج از پرداخت مهریه، تحت شرایطی می توان از دادگاه تقاضای حبس نمودن شوهر را نمود در حالیکه در خصوص مهریه مازاد بر 110 سکه این موضوع منتفی است. 

آیا می شود بیش از 110 سکه را مطالبه نمود؟

در میان عموم افراد جامعه این تصور اشتباه  وجود دارد که مهریه بیش از 110 عدد سکه را نمی توان از مرد مطالبه کرد. در حالی که بر اساس قانون جدید، مهریه مازاد بر 110 سکه را می توان مطالبه کرد اما در این خصوص اثبات ملائت و توانایی مالی مرد ضروری است.

مستند این موضوع ماده 22 قانون حمایت خانواده است که مقرر می دارد:« هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده (2) قانون اجرای محکومیت‌های مالی است. چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است. رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است.»

بنابراین بر اساس توضیحات فوق الذکر در خصوص این پرسش که آیا می شود بیش از 110 سکه را مطالبه نمود باید بیان داشت تا زمانی که زوجه نزد دادگاه توانایی مالی زوج را برای پرداخت مازاد 110 سکه به اثبات نرساند، در این صورت نمی توان زوج را ملزم به پرداخت بیش از 110 سکه نمود. به عبارت بهتر اثبات توانایی مالی زوج بر عهده زوجه می باشد. 

چه مواردی را در طرح دعوای مطالبه مهریه باید رعایت کرد؟ 

در بخش های قبلی گفته شد که مهریه تا 110 سکه قابل مطالبه خواهد بود و در این خصوص هیچ محدودیتی وجود ندارد. حال نوبت به این می رسد که در خصوص  این پرسش که چه مواردی را در طرح دعوای مطالبه مهریه باید رعایت کرد توضیحاتی ارائه شود. 

اولین نکته ای که افراد باید بدانند این است که قبل جدایی و طلاق نیز می توان مهریه را مطالبه نمود و لازم نیست که همزمان با طلاق مطرح شود. نکته بعدی این است که زن می تواند از دو مرجع یعنی دادگاه یا اجراییات ثبت اقدام به اجرا گذاشتن مهریه خود کند. 

گفتنی است که در صورت عند الاستطاعه بودن مهریه، زوجه موظف است که در ابتدا استطاعت مالی مرد را برای دادگاه اثبات کند. همچنین به افراد توصیه می شود که برای مطالبه مهریه و جلوگیری از انتقال آن تا صدور حکم دادگاه، از دادگاه تقاضای تامین خواسته کنند تا از این طریق اموال زوج را توقیف کنند. از طرف دیگر در خصوص تنظیم نمونه دادخواست مطالبه مهریه بایستی دقت شود که شماره عقدنامه، تاریخ عقد، محل ثبت عقد و مقدار دقیق مهریه قید شود و مدارک مربوط به آن ضمیمه دادخواست گردد. 

در چه شرایطی دادگاه حکم به پرداخت قسطی مهریه می دهد؟

در بخش قبلی در خصوص این که در طرح دعوای مطالبه مهریه چه نکاتی باید رعایتت شود، توضیحاتی ارائه گردید. حال نوبت به این می رسد که در این بخش از مقاله به جهت آشنایی بیشتر کاربران به این سوال پرداخته شود که در چه شرایطی دادگاه حکم به پرداخت قسطی مهریه می دهد که پاسخ آن به شرح زیر است:

بعد از این که مرد محکوم به پرداخت مهریه شد این امکان برای وی وجود دارد که دادخواست اعسار خود را تقدیم دادگاه کند. 

ارائه این دادخواست زمانی اتفاق می افتد که مرد توانایی کامل برای پرداخت محکوم به یا همان مهریه را نداشته باشد. همچنین در این خصوص باید توجه داشت که پس از صدور حکم دادگاه، زوج صرفا یک ماه فرصت دارد که دادخواست اعسار خود را تقدیم دادگاه نماید در غیر این صورت دادخواست وی قابل پذیرش نخواهد بود. 

از طرف دیگر باید توجه داشت که قانون گذار در قوانین مربوطه هیچ اشاره ای به میزان اقساط مهریه نکرده و معیار و ملاک آن را مشخص ننموده است . به عبارت دیگر تعیین و تکلیف در خصوص  قسطی کردن مهریه تماما با قاضی رسیدگی کننده می باشد.

 

ضمانت اجرای عدم پرداخت اقساط مهریه چیست؟

قانون گذار برای ملزم کردن زوج به پرداخت اقساط مهریه، ضمانت اجرای خاصی را در نظر گرفته است. حال ممکن است که در ذهن عده ای از افراد این پرسش مهم مطرح شود که ضمانت اجرای عدم پرداخت اقساط مهریه چیست که پاسخ آن به شرح زیر می باشد: 

گاهی اوقات ممکن است که زوج تمکن مالی برای پرداخت مهریه را نداشته باشد که در این صورت می تواند برای اثبات اعسار و قسط بندی مهریه اقدام نماید. از طرف دیگر اگر پس از صدور حکم اعسار، زوج در مهلت مقرر اقساط خود را پرداخت نکند با ضمانت اجراهای مختلفی مواجه می شود.

اولین ضمانت اجرا، توقیف اموال شوهر برای به اجرا گذاشتن مهریه است که در این مورد باید توجه داشت که زوجه باید برای دادگاه میزان اموال و دارایی های زوج را اثبات کند. ضمانت اجرای بعدی، حبس کردن زوجه می باشد. 

البته مطابق با توضیحات گفته شده زمانی می توان حکم جلب شوهر را از دادگاه گرفت که میزان مهریه تا 110 سکه باشد. مورد بعدی این است که اگر مرد چند قسط خود را پرداخت نکند تحت شرایطی زن می تواند از دادگاه تقاضا کند که بدهی مرد حال شده و باید آن را به صورت کامل پرداخت کند.

 

آیا مهریه بالای 110 سکه زندان دارد؟

در ابتدا باید این را دانست که زوجه می تواند در هنگام ازدواج بدون هیچ محدودیتی برای خود مهریه تعیین کند اما در این خصوص باید توجه داشت که برای وصول مهریه بیش از 110 عدد سکه، مورد بررسی قرار دادن شرایط مالی زوج ضروری می باشد. 

از طرف دیگر اگر میزان مهریه تا 110 سکه باشد، مرد موظف است که تمام مهریه را به صورت کامل پرداخت کند در غیر این صورت ماده 3 نحوه اجرای محکومیت های مالی در این خصوص مقرر می دارد:« اگر استیفای محکومٌ به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکومٌ علیه به تقاضای محکومٌ له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته  شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکومٌ له حبس می شود. 

چنانچه محکومٌ علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجراییه، ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود، دعوای اعسار خویش را اقامه کرده  باشد حبس نمی شود، مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود.»

بنابراین در پاسخ به این سوال که آیا مهریه بالای 110 سکه زندان دارد باید گفت زمانی می توان مرد را به دلیل مهریه حبس نمود که میزان مهریه تا 110 سکه باشد و حبس کردن مرد برای مهریه بیش از 110 سکه منتفی است. به عبارت دیگر برای وصول مهریه بالای صد و ده سکه نمی توان مرد را حبس نمود. 

در صورت نــیاز به وکیـــــل متخصـــص
این موضوع درخواست خود را ثبت نمایید

 

در صورت فوت زوج تکلیف مهریه چه می شود؟

مهریه یکی از حقوق مالی زن است که مرد در هنگام اجرای صیغه نکاح، متعهد می شود آن را به زن بپردازد. اما در این میان ممکن است که این پرسش مهم مطرح شود که در صورت فوت زوج تکلیف مهریه چه می شود ؟ به عبارت دیگر آیا مهریه با فوت زوج ساقط می شود؟

در پاسخ به سوال فوق باید بیان داشت که مهریه از لحاظ ماهیتی یک دین است و حتی با مرگ زوج نیز از بین نمی رود. به عبارت دیگر پس از فوت زوج، مهریه زن باید از اموال به جا مانده از وی پرداخت شود و اگر از متوفی هیچ اموالی به جا ننمانده باشد، امکان دریافت مهریه از وراث وجود ندارد. 

در این خصوص باید توجه داشت که علی الاصول امکان دریافت مهریه از مادر شوهر و پدر شوهر وجود ندارد مگر این که آن ها پرداخت مهریه را تعهد کرده باشند. نکته دیگر این است که اگر زوجه باکره باشد و شوهر وی فوت کند در این صورت می تواند در صورت کافی بودن اموال به جا مانده از متوفی، تمام مهریه خود را دریافت کند.

 

سوالات متداول در خصوص مطالبه سکه مهریه

آیا مهریه تا 110 سکه قابل مطالبه است؟

مهریه تا 110 سکه بدون هیچ محدودیتی قابل مطالبه خواهد بود که جزئیات بیشتر در متن مقاله آمده است.

در چه شرایطی دادگاه حکم به پرداخت قسطی مهریه می دهد؟

عدم توانایی زوج برای پرداخت مهریه، از جمله شرایط قسطی شدن مهریه است که توضیحات بیشتر در متن مقاله آمده است.

در صورت فوت زوج تکلیف مهریه چه می شود؟ 

مهریه از لحاظ ماهیتی یک دین است و حتی با مرگ زوج نیز از بین نمی رود که توضیحات بیشتر در متن مقاله آمده است.

 

همسرم بر اثر یک دعوا  فوت کرد و ما  از خانواده قاتل دیه دریافت کردیم آیا می‌توانم مهریه خود را از دیه شوهرم بردارم ؟

بله می‌توانید؛ مهریه دینی است که از ابتدای عقد بر عهده آقامی باشد و در صورتی که فوت کند باید از ماترک وی برداشت شود البته در صورتی که زوج خود این تصمیم را گرفته باشد مهریه ممتاز است و دیه نیز جزو اموال متوفی محسوب می‌شود پس زن می‌تواند پس از اینکه دیه دریافت شد مهریه خود را ازآن وصول کند