خودداری از دادن طفل سپرده شده به شخص

خودداری از دادن طفل سپرده شده به شخص

میلاد کریمی

خودداری از دادن طفل سپرده شده به شخص

امتناع یا خودداری از دادن طفلی که به شخص داده شده جرم می باشد. به عبارت ساده اگر آرش کودک ۵ ساله ی خودش را به خواهرش هاجر بدهد که یک هفته نگه دارد سپس کودک را پس بدهد لیکن بعد از یک هفته هاجر کودک را پس ندهد مرتکب جرم شده است. این جرم در ماده ۶۳۲ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ آمده است. قانونگذار در این ماده مقرر می دارد؛ “ اگر کسی از دادن طفلی که به او سپرده شده است در موقع مطالبه اشخاصی که قانونا حق مطالبه دارند امتناع کند به مجازات از یک و نیم ماه تا سه ماه حبس یا به جزای نقدی از پانزده تا سی میلیون ریال محکوم خواهد شد.”

در مورد حضانت مقاله های متعددی در سایت هموکیل به نگارش درآمده است مانند 

شرایط تحقق جرم خودداری از دادن طفل سپرده شده به شخص

۱. شرط است که طفل به دیگری " سپرده " شود. بنابراین اگر هاجر در کوچه ببیند کودکی ۴ ساله خانه خود را گم کرده و تنها مس باشد به خانه ببرد و سپس والدین طفل به هاجر مراجعه کنند و هاجر به جهت اینکه اولاد ندارد بچه را پس ندهد مرتکب جرم موضوع ماده ۶۳۲ نشده است چرا که کودک به هاجر " سپرده " نشده بلکه کودک " پیدا " شده است. اما اگر والدین طفل، کودک را به هاجر بسپارند که زیارت کربلا بروند و برگردند و پس از زیارت، هاجر از دادن طفل به والدین خودداری کند مرتکب جرم ماده پیش گفته شده اند.

۲.  شرط تحقق جرم آنست که کودک از شخصی که به آن سپرده شده " مطالبه " شود. بعنوان مثال اگر والدین کودکی ، بچه ی خود را به هاجر بسپارند تا یک هفته نگهداری کنند و قرار باشد هاجر خود بعد از یک هفته طفل را دم خانه والدین وی تحویل دهد لیکن هاجر پس از گذشت دو هفته این کار را نکند اگر والدین طفل ، کودک را مطالبه نکنند جرم تحقق پیدا نکرده چون مطالبه ی نبوده است. مطالبه می تواند بصورت حضوری یا از طریق تلفن یا پیامک یا کتبی یا اظهار نامه و غیره باشد و شیوه خاصی مدنظر نیست.

۳. رفتار فیزیکی جرم ترک فعل است که همان " امتناع از پس دادن طفل " به اشخاصی است که کودک را به مرتکب سپرده اند. 

۴. مرتکب جرم شامل افرادی که حضانت طفل را برعهده دارند نمی شود و پدر یا مادر که تکلیف حضانت طفل را به عهده دارند و طفل به آنها سپرده شود و از دادن طفل به اشخاص ذی حق  خودداری کنند مشمول ماده ۶۳۲ نیست بلکه مشمول ماده ۵۴ قانون حمایت خانواده است که در مقاله دیگری به آن پرداخته می شود. 

عنصر روانی جرم امتناع از دادن طفل به سپرده شده به شخص

۵. عنصر روانی جرم: جز جرایم عمدی است و مرتکب اولا باید بداند که طفل دیگری به وی سپرده شده و ثانیا عمدا کودک رت پس از مطالبه ندهد.

مجازات جرم امتناع از دادن طفل به سپرده شده به شخص

۶. مجازات مرتکب یک و نیم ماه حبس تا سه ماه یل از یک و نیم میلیون تومان تا سه میلیون تومان جزای نقدی است. درجه تعزیری این جرم درجه ۸ بوده و وفق ماده ۳۴۰ قانون آیین دادرسی کیفری در صلاحیت مستقیم دادگاه کیفری دو بوده و در دادسرا قابل طرح نیست.

نکته ۳: جرم پیش‌گفته در زمره جرایم قابل گذشت است و با شکایت شاکی تعقیب آغاز می شود و با گذشت او نیز پرونده مختومه می‌شود.

هموکیل میتواند در تمام زمینه های تخصصی حقوقی به شما مشاوره بدهد