جرم نوزاد ربایی

جرم نوزاد ربایی

فرشاد  اسکندری

جرم نوزاد ربایی

هرکس طفلی را که تازه متولد شده است بدزد یا مخفی کند یا او را به جای طفل دیگری یا متعلق به زن دیگری غیر از مادر طفل قلمداد نماید مرتکب جرم نوزاد ربایی شده است.

 

جرم نوزاد ربایی چیست؟

جرم نوزاد ربایی از مشتقات جرم آدم ربایی است که در ماده ۶۳۱ قانون مجازات اسلامی از کتاب تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ جرم انگاری شده است ماده پیش گفته بیان می دارد؛" هرکس طفلی را که تازه متولد شده است بدزد یا مخفی کند یا او را به جای طفل دیگری یا متعلق به زن دیگری غیر از مادر طفل قلمداد نماید به شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد و چنانچه احراز شود که طفل مزبور مرده بوده مرتکب به چهار تا پانزده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد."

 

شرایط تحقق جرم نوزاد ربایی

-رفتار فیزیکی جرم نوزاد ربایی

-موضوع جرم نوزاد ربایی

-شخصی که مرتکب جرم دزدیدن نوزاد می شود

 

رفتار فیزیکی جرم نوزاد ربایی

رفتار فیزیکی جرم می تواند یکی از عناوین دزدیدن طفل یا  مخفی کردن یا قلمداد کردن طفل به زن دیگر یا به جای نوزاد دیگر باشد .

منظور از دزدیدن همان ربایش است که با انتقال و جابه جای فیزیکی صورت می گیرد . معمولا واژه دزدیدن درخصوص اموال استفاده می شود و بهتر بود قانونگذار مانند جرم آدم ربایی موضوع ماده ۶۲۱ قانون تعزیرات از واژه ربایش استفاده می کرد اما به نظر می رسد با توجه به اینکه طفل تازه به دنیا آمده هیچگونه توان مقاومت از خود را ندارد قانونگذار اورا به مانند یک وسیله دیده و در حکم اموال آن را دانسته است . 

از این روی از واژه دزدیدن به جای ربایش استفاده کرده است . 

بنابراین در دزدیدن نوزاد نیاز است که نوزاد از محل اولیه به جای دیگری نقل مکان داده شود. 

اما رفتار دیگر مجرمانه" مخفی کردن طفل" است مخفی کردن طفل ممکن است بدون جابجایی از مکان اولیه باشد و یا ممکن است در نتیجه نوزاد ربایی و در ادامه آن صورت گیرد. 

به عنوان مثال اگر آرش به بیمارستان مراجعه کند و یک طفل تازه متولد شده را از بیمارستان ربوده و به خانه خود ببرد مرتکب جرم دزدیدن طفل یا همان نوزاد ربایی شده است و اگر در خانه‌اش آن نوزاد را مخفی کند علاوه بر نوزاد ربایی، مخفی کردن را هم مرتکب شده اما تنها یک جرم و یک مجازات در انتظار او خواهد بود. در فرض دیگر ممکن است آرش به بیمارستان مراجعه کند و نوزاد را از بخش زایمان دزدیده و به طبقه زیر زمین بیمارستان به شوفاژ خانه ببرد و نوزاد را در آنجا مخفی کند در اینجا فقط جرم مخفی کردن نوزاد اتفاق افتاده چرا که در عرف انتقال نوزاد در یک ساختمان دزدیدن به شمار نمی آید .

بنابراین مخفی کردن می تواند بدوا صورت بگیرد مثل فرض دوم یا میتواند در نتیجه جرم نوزاد ربایی ارتکاب یابد آنچنان که در فرض اول گفته شد. اما رفتار مجرمانه سوم؛" قلمداد کردن طفل به جای طفل دیگر یا متعلق به زن دیگر است." 

به عنوان مثال اگر هاجر در بیمارستان زایمان کند و و نوزاد او دختر باشد و بداند که شوهرش از دختر خوشش نمی آید نوزاد را با نوزاد مادر دیگری که در همان بخش زایمان کرده و نوزاد پسری به دنیا آورده جابجا می کند در اینجا هاجر مرتکب جرم جابجا کردن شده است یا ممکن است هاجر در بیمارستان زایمان میکند لیکن نوزاد مرده به دنیا بیاید و هاجر نوزاد زنده شخص دیگری را به عنوان نوزاد خود به آن شیر دهد و آن را مال خود کند در اینجا نیز مرتکب جرم موضوع ماده ۶۳۱ شده است و او را متعلق به خود قلمداد کرده است.

 

موضوع جرم نوزاد ربایی

موضوع جرم " طفل تازه متولد شده یا طفل تازه متولدی که مرده باشد" است. این جرم نسبت به نوزادان تازه متولد شده است که امکان تشخیص آن حتی برای مادر طفل ممکن نیست و براحتی قابل تمییز نیست. هر چند مقنن در ماده ۶۲۱ قانون تعزیرات در خصوص آدم ربایی اگر نسبت به اطفال صورت گرفته باشد از عوامل مشدده جرم در نظر گرفته است اما بنظر می رسد ماده ۶۲۱ شامل افراد کمتر از ۱۵ سال بوده لیکن نوزاد تازه متولد شده را شامل نمی شود و نوزاد ربایی مشمول ماده ۶۳۱ قانون تعزیرات است. 

شخصی که مرتکب جرم دزدیدن نوزاد می شود

مرتکب جرم در خصوص دزدیدن و مخفی کردن طفل تازه متولد شده توسط هر شخصی ممکن است لیکن در خصوص پدر و مادر طفل صادق نیست. 

اما قلمداد کردن طفل به جای طفل دیگر یا زن دیگر می تواند توسط هر شخصی اعم از پرستار یا والدین یا هر شخص دیگری ارتکاب یابد.

 

مجازات جرم نوزادیی ربایی

مجازات جرم نوزاد ربایی در صورتیکه طفل زنده تازه متولد باشد،  حبس از ۶ ماه تا ۳ سال حبس است که تعزیر درجه ۵ و قابلیت تعلیق اجرای مجازات را دارد. 

اگر نوزاد تازه متولد شده مرده باشد مجازات مرتکب به جای حبس ، جزای نقدی از ۴ تا ۱۵ ميليون ريال است. 

 

جرم نوزاد ربایی چگونه جرمی است؟

این جرم در زمره جرایم غیر قابل گذشت است و نیاز به شکایت شاکی جهت تعقیب ندارد و در صورت شکایت شاکی با گذشت شاکی نیز پرونده مختومه نمی شود.