آموزش تصویری نحوه ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی

آموزش تصویری نحوه ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی

آتنا شفیعی

آموزش تصویری نحوه ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی

در این مقاله هدف ما آشنایی با سامانه و خدمات عرضه شده سازمان تعزیرات حکومتی و همچین نحوه ثبت شکایت، به صورت مرحله به مرحله و تصویری به کاربران است.

 

 

 

مقدمه

جهت اداره امور یک کشور از مهم ترین بخش هایی که وجود ان ضرورت بالایی دارد، بخشی است جهت نظارت بر بازار و اصناف تا جلوگیری از وجود مشکلات، اتفاق بیوفتد. 

در جمهوری اسلامی سازمانی دولتی جهت ثبت تخلفات صنفی، عدم دریافت فاکتور از فروشنده، کم یا گران فروشی، احتکار، اخفا و ممانعت از عرضه کالا توسط فروشنده، عرضه کالا بدون پروانه کسب یا بهره برداری، فروش اجباری، رسیدگی به تخلفات بهداشتی و درمانی، رسیدگی به تخلفات قاچاق و ارز و همچنین رسیدگی به تخلفات املاک و مستقلات ( زمین، مسکن، ساختمان) به وجود آمده است که می توانید به عنوان مشتری شکایت و اعتراض خود را به سازمان تعزیرات حکومتی اعلام نمایید. 

چنانچه این شکایت در گذشته با برخی مشکلات همراه بود اما این سازمان در راستای تسهیل و تسریع در ارائه خدمات خود سامانه ای مختص به اعتراضات مردمی، احداث و راه اندازی کرده است. 

 

سازمان تعزیرات حکومتی چیست؟

به طور کلی سازمان تعزیرات حکومتی در راستای اهداف شغلی خود، کار های پیگیری و رسیدگی به تخلفات مربوط به بازار را انجام می دهد. در این سازمان انواع تخلفات نظیر مشکلات صنفی و اقتصادی مورد بررسی قرار می گیرد و برای هر گونه مشکلی قوانین و مقررات مختص به ان حوزه تعریف شده است. 

این قوانین در چندین جلد کتاب قانون شرح داده شده است. از مهم ترین تخلفات مورد بررسی توسط این سازمان می توان به گران فروشی که از پرتکرار ترین تخلف ثبت شده در این سازمان است، احتکار جنس که باعث برهم زدن نظم بازار می شود، عدم درج قیمت روی کالا که باعث اذیت خریدار می شود، عدم دریافت فاکتور از فروشنده اشاره کرد.

 

نحوه شکایت به سازمان تعزیرات حکومتی چگونه است؟

جهت ثبت شکات در این سازمان هم به صورت حضوری هم و به صورت آنلاین و غیر حضوری می توانید اقدام نمایید. 

اگر بخواهید به صورت حضوری به این سازمان مراجعه نمایید باید وارد مرورگر خود شده و با جست و جوی تعزیرات استان خود، نزدیک ترین آدرس و شماره تماس مجتمع های اداره تعزیرات حکومتی را، بیابید و با داشتن مدارک خود به صورت حضوری اقدام به شکایت نمایید. برای مثال ما آدرس و شماره تماس اداره های تعزیرات حکومتی تهران را برای شما آورده ایم.

آموزش تصویری ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی

آموزش تصویری ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی_مرحله اول

اما اگر بخواهید به صورت غیر حضوری به این سازمان شکایت خود را اعلام نمایید، مراحل زیر را دنبال نمایید.

1) در دستگاه خود مرورگر را باز کرده و عبارت سامانه سازمان تعزیرات حکومتی را جست و جو کرده یا مستقیما به آدرس https://www.tazirat.gov.ir/ بروید. 

 

آموزش تصویری ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی_مرحله دوم

 

2) در صفحه ای که پیش رویتان ملاحظه می نمایید در کمی پایین تر، سامانه میز خدمات برای شما توضیح داده شده و لینکی جهت ورود به ان برای شما قرار داده شده است که با کلیک بر روی عکس یا ایکون میز خدمت می توانید وارد این قسمت شوید.

 

آموزش تصویری ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی_مرحله سوم

 

3) سپس در صفحه ی جدید وارد قسمت ثبت شکوائیه و پیگیری شکوائیه می شوید. جهت ثبت شکایت خود ایکون ثبت شکوائیه را انتخاب نمایید. 

 

آموزش تصویری ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی_مرحله چهارم

 

4) در صفحه ی بعدی که به ان هدایت می شوید باید اطلاعات خود را وارد نمایید اطلاعاتی از قبیل شماره ملی، کلمه عبور، رمز ورود. (شایان به ذکر است که برای ورود به سامانه و ثبت شکایت باید حتما از قبل احراز هویت انجام داده باشید و اگر حساب کاربری ندارید ابتدا اقدام به ثبت نام نمایید.)

 

آموزش تصویری ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی_مرحله پنجم

 

5) بعد از لمس کلمه ورود به صفحه دیگری راهنمایی می شوید که فهرستی از خدمات ارائه شده در ا را می توانید ملاحظه و بر حسب نیاز ان را انتخاب نمایید. جهت ثبت شکوائیه اولین ایکون یعنی شکوائیه را انتخاب و ثبت را بزنید.

 

آموزش تصویری ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی_مرحله ششم

 

6) بعد از قبول و تایید مقررات این سامانه به صفحه ی دیگری هدایت می شوید که باید در ان به ثبت اطلاعات اولیه خود، مووضوع شکوائیه و شرح شکوائیه بپردازید، همچنین با تایید موارد مندرج در شکوائیه و وارد کردن کد امنیتی درهمان صفحه در کمی پایین تر شکوائیه خود را ثبت نمایید.

 

آموزش تصوری ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی_مرحله هفتم

 

 

آموزش تصویری ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی_مرحله هشتم

 

7) بعد از کامل کردن تمامی فیلد های مشاهده شده در تصویر، کد رهگیری ثبت شکوائیه برای شما ارسال می شود که در مرحله پیگیری به این کد نیاز دارید.

 

نحوه پیگیری شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی

1) به جهت پیگیری شکایت خود در این سامانه وارد سایت سازمات تعزیرات حکومتی شوید و مراحل قبلی را طی کنید. آدرس سایت را جست و جو کنید وارد پنل کاربری خود شوید از صفحه اصلی میز خدمت را انتخاب نموده و در مرحله بعد از بین دو ایکون نمایشی ایکون پیگیری شکوائیه را انتخاب کرده و ادامه مراحل زیر را دنبال نمایید.

 

آموزش تصویری ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی_مرحله نهم

 

2) در صفحه ای که برای شما نمایش داده می شود از بین ایکون های نمایشی اولین ایکون یعنی شکوائیه را انتخاب و گزینه پیگیری را لمس کنید. 

 

آموزش تصویری ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی_مرحله دهم

 

3) سپس به صفحه ی دیگری وارد می شوید که در ان کادری برای شما وجود دارد که باید در ان کد رهگیری که در مرحله پیش دریافت کرده بودید را وارد نمایید. (قبلا به این موضوع اشاره کرده بودیم که این کد پیگیری برای شما کارامد است.)

 

آموزش تصویری ثبت شکایت در سامانه سازمان تعزیرات حکومتی_مرحله یازدهم

 

4) بعد از وارد کردن کد رهگیری و کد امنیتی هر کدام در فیلد های مربوطه با ارسال کلید پیگیری، شما می توانید وضعیت شکوائیه خود را ملاحظه نمایید. 

 

پرسش و پاسخ های متداول در حوزه ثبت شکوائیه در سازمان تعزیرات حکومتی کشور 

 

بعد از ثبت شکوائیه در سازمان تعزیرات حکومتی چه اتفاقی می افتد؟

تشکیل پرونده در سازمان تعزیرات اتفاق می افتد، سپس وقت رسیدگی تعیین شده و طرفین دعوی به دآدرسی احضار می گردند. در صورتی که یکی از طرفین در جلسه رسیدگی حاضر نشود، صدور حکم درباره او به صورت غیابی خواهد بود.

 

برای ثبت شکایت در این سازمان چه افرادی می تواند اقدام نمایند؟

طرح شکایت از سوی افراد و نهاد های زیر در سازمان تعزیرات حکومتی ثبت می شود.

-اشخاص حقیقی و حقوقی

-مامورین سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع کالا 

-سازمان بازرگانی

-گزارشات مردمی

-سازمان بازرسی کل کشور و مراجعه قضایی و دولتی 

-گزارش انجمن حمایت از حقوق مصرف کننده

 

 

آیا برای ثبت شکوائیه در سازمان تعزیرات حکومتی نیاز به گرفتن وکیل می باشد؟

یه طور کلی درحقوق اران اجباری برای گرفتن وکیل در طرح شکایت وجود ندارد و اشخاص خود می توانند اقدام به طرح شکایت نمایند ولی داشتن وکیل به جهات زیر می تواند در موفقیت پرونده به شما کمک نماید.

الف) داشتن وکیل به طرح شکایت دقیق و اصولی کمک می کند.

ب) وکیل با توجه به تخصصی که دارد می تواند اقدام به تهیه شکوائیه مناسب یا لایحه دقیق نماید.

مراحل شکایت در سازمان تعزیرات حکومتی چگونه است؟

برای ثبت شکایت در این سازمان شما باید 1) اقدام به جمع اوری مدرکی بر علیه متهم، کنید. 2) متن شکایت خود را که در ان به صورت واضح و دقیق تخلف متهم را شرح داده ایید، تهیه و تنظیم نمایید. 3) تمامی مدارک و مستندات را به متن شکایت پیوست دهید. 4) همانطور که در متن مقاله برای شما توضیح داده اییم شکایت خود را ثبت نمایید. 5) پیگیری شکایت خود را انجام داده تا از تاریخ جلسه رسیدگی در اطلاع قرار بگیرید.

 

جهت شکایت از سازمان تعزیرات حکومتی چه اقدامی باید انجام داد؟

در صورتی که قصد شکایت از قاضی سازمان تعزیرات حکومتی را دارید می بایست اقدام به طرح شکایت در دادسرای کارکنان دولت نمایید اما در صورتی که از کارکنان اداری سازمان تعزیرات حکومتی بخواهید شکایت کنید باید شکایت خود را در سایت سازمان تعزیرات حکومتی به آدرسhttps://tazirat.gov.ir/ ثبت نمایید.

 

توصیه آخر

در صورتی که نیاز به دریافت مشاوره حقوقی تخصصی در خصوص سازمان تعزیرات حکومتی و نحوه طرح شکایت در این سازمان را دارید می توانید از طریق لینک های موجود در این مقاله درخواست خود را ثبت نمایید تا بتوانید با وکلای متخصص در این حوزه از طریق هموکیل مشاوره حقوقی دقیق مشورت نمایید.