ضرورت حضور وکیل در دادگاه

ضرورت حضور وکیل در دادگاه

میلاد کریمی

ضرورت حضور وکیل در دادگاه

در واقع فلسفه ی این که شما وکیل می گیرید این است که در جلسات حاضر شود و از حقوق شما دفاع نماید اما این الزام به چه صورت است و چه موراد مهمی را در پی دارد در این مقاله به چنین مواردی خواهیم پرداخت. باید بدانید که آیا وکیل لازم است که در جلسات حاضر باشد یا خیر؟

 

 

حضور وکیل در مرجع قضایی چگونه است؟

 باید بدانید که فرقی نمی کند که شما متهم هستید یا شاکی به محض آن که وکالت خود را به صورت رسمی و قالنونی به فردئی داید و حق الوکاله توافقی را واریز نمودید وکیل موظف است در دادگاه حاضر شود و منظور از دادگاه هر مرجع قفضایی است مثل دادسرا دادگاه ، دادگاه تجدیدنظرو...

 

پرسش های پرتکرار در خصوص حضور وکیل در جلسه دادگاه

آیا حضور وکیل در دادگاه الزامی است؟

بسیاری از شما افرادی که در حال مطالعه ی مطالب این مقاله هستید سوال می‌کنید که بنده وکیل گرفتم اما وکیلم در جلسات دادگاه حاضر نشد آیا این اقدام او تخلف است؟ آیا وکیل باید حتماً در دادگاه یا دادسرا حاضر شود؟

در صورت داشتن وکیل و ابلاغ به او بله حضور او الزامی می باشد و در جلسه حاضر نشدن تحت شرایطی تخلف است. مثلا اگر وکیل در دادگاه حقوقی و کیفری هم زمان جلسه داشته باشسد لازم است که در دادگاه کیفری حاضر شود و برای جلسه رسیدگی در دادگاه حقوقی  دو اقدام می تواند انجام دهد اول این که با استفاده از ارسال لایحه که بهتر است سیستمی باشد قاضی دادگاه حقوقی را مطلع نماید که در دادگاه کیفری در همین زمان جلسه داشته است و امکان حضور او در جلسه دادگاه حقوقی وجود نداشته است و باید حتما ابلاغ جلسه رسیدگی مربوط به دادگاه کیفری را ضمیمه لایحه خود کند و در لایحه تقدیمی توضیحات مربوط به دفاعیه را به طور مفصل بیان نماید راه حل دوم این است که در صورتی که در وکالتنامه موکل به وکیل اختیار توکیل داده باشد وکیل به فرد صالح دیگری که او هم وکیل دادگستری باشد وکالت دهد تا در جلسه حاضر گردد.

حال اگر وکیل شما در یک روز دو جلسه رسیدگی یک در دادگاه کیفری 1 و دیگری در دادگاه کیفری 2 داشته باشد لازم است که جلسه رسیدگی دادگاه کیفری یک را شرکت نماید و به همین روشی که در فوق اعلام نمودیم به دادگاه کیفری 2 اعلام کند  در غیر این صورت وکیل شما تخلف نموده است و قابلیت پیگیری دارد.

 

 

هر پرونده حداکثر چه تعداد وکیل می تواند داشته باشد؟

 ماده ۳۴۶ قانون آیین دادرسی کیفری و ماده ۳۸۵ موارد مهمی را بیان نموده است قانونگذار در خصوص حضور وکیل اعلام نموده است که در صورتی که پرونده در مرحله ی رسیدگی باشد یا در مرحله دادگاه یا هر یک از مراحل باشد هر یک از طرفین می‌توانند حداکثر دو وکیل معرفی کنند اما در خصوص جرایمی که در صلاحیت دادگاه کیفری یک هستند سه وکیل هم می‌توان انتخاب نمود.

 

سلب حق همراه داشتن وکیل تخلف است یا جرم؟

 باید بدانید که اگر یک مقام قضایی چنین حقی را از هر متهمی سلب نماید جرم انجام داده است و موجب مجازات انتظامی درجه ۸ می‌گردد.

عدم تفهیم حق داشتن وکیل به متهم

اگر به متهم تفهیم نشود که حق دارد وکیل بگیرد هم یک جرم است و مجازات آن مجازات انتظامی درجه ۳ می‌باشد و مجازات سنگینی دارد. 

 

حضور چندین وکیل در جلسه

باید بدانید که در صورتی که وکیل فرد چندین وکیل داشته باشد هر دو وکیل می‌توانند در جلسه حاضر شوند اما برای کفایت حضور آن ها در جلسه حضور یک نفر کفایت می‌کند اگه وکیل خود را منضما و مجموعا انتخاب کرده باشید نه منفردا باز هم  فقط یک وکیل پرونده  می تواند در جلسه حاضر شود. 

اگر شما وکیل خود را به صورت متفقاً انتخاب کرده باشید باید همه کارهای وکلا به صورت متفقاً انجام شده باشد یعنی اگر منفردا و مجتمعا را در وکالتنامه انتخاب نکرده باشید قانونگذار دستور داده است که باید همه کارهای دو وکیل با اجتماع یکدیگر انجام شود.

 

 

اگر پرونده چند وکیل داشته باشد و احضاریه فقط برای یک وکیل ابلاغ شود؟

پاسخ به این سوال ها مهم است که در صورتی که وکلای خود را متفقاً انتخاب نموده باشید و هر دو دعوت شده باشند و صرفاً یکی از آن ها در جلسه حاضر شود یا اگر هر یک از طرفین وکلای خود را به صورت منفرد یا به صورت مجتمع وکیل خود نموده باشند ولی احضاریه فقط بر یکی از وکلا ارسال شود یکی از وکلا صرفاً در جلسه حاضر شوند آیا این اقدام آن ها قانونی است یا می‌توان از وکیل شکایت کرد؟

 از آن جا که یکی از وکلای طرفین به جلسه دعوت نشده است و زمانی که ابلاغی برای او نیامده به معنای عدم تشکیل جلسه رسیدگی می‌باشد.

در نتیجه او هیچ تخلفی نکرده است و موکل در صورت عدم ابلاغ به وکیل نمی‌تواند از وکیل خود شکایت کند اما در صورتی که برای وکیل ابلاغ بیاید باید حتماً حضور پیدا کند پس بر عهده ی دادگاه است که در واقع حتماً به هر دو وکیل ابلاغ کند و آن ها را برای حضور در جلسه دعوت نماید.

 

نظریه اداره حقوقی برای عدم ابلاغ به وکیل و لزوم یا عدم لزوم حضور او

 اداره حقوقی در سال ۹۴ نظریه مهمی ارائه داده است طبق این نظریه در صورتی که وکیل در جلسه دادرسی حاضر نشود و علت آن این باشد که به او ابلاغی انجام نشده فرقی نمی‌کند که شما وکیل خود را منفرداً یا مجتمعاً انتخاب نموده باشید در این صورت او می‌تواند تقاضا دهد که رسیدگی مجدداً تعیین شود.

اگر به موکل ابلاغ شود ولی تاریخ جلسه به وکیل تابلاغ نشود باز هم  وکیل می تواند تقاضای تشکیل شد.

 

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم

 

نتیجه گیری

این مقاله به شما آموزش می دهند که تحت چه شرایطی وکیل شما مکلف است که در جلسه رسیدگی حاضر شود پس اگر به وکیل شما این امر ابلاغ نشد باید بدانید که او حق دارد از قاضی دادگاه تجدید جلسه را درخواست نماید و قاضی موظف است که آن را بپذیرد و درصورت عدم پذیرش او تخلف قضایی رخ داده است و قابلیت پیگیری قضایی دارد. چرا که حق شما پایمال شده است اگر وکیل نداند که چه تاریخی جلسه برگزار می شود چگونه باید خود را برای آن آماده نماید .