
روند رسیدگی به پرونده های که ابتدا در دادسرا مطرح می شود
روند رسیدگی به پرونده های که ابتدا در دادسرا مطرح می شود
در این مقاله به بررسی اطلاع از روند رسیدگی در خصوص پروندههایی که ابتدا در دادسرا مطرح میشوند می پردازیم .
ارسال پرونده با کیفرخواست به دادسرا
میدانید که درخصوص پروندههایی که ابتدا باید در دادسرا مطرح شوند روش بدین صورت است که پرونده در دادسرا بررسی میشود و در صورت کافی بودن مدارک و دلایل و توجه اتهام به متهم کیفرخواست برای متهم صادر میشود یا آن که قرار جلب به دادرسی توسط برای او صادر میشود و به دادگاه بالاتر در صورت اعتراض ارسال میشود.
در چنین مواردی بعد از این که پرونده به دادگاه برسد باید فوراً به شعبه ارجاع داده شود ثبت گردد و خیلی سریع برای آن وقت رسیدگی تعیین شود در صورتی که دادگاه خود را صالح به رسیدگی در خصوص این پرونده نداند یا آن که تشخیص دهد مورد از موارد قرار موقوفی تعقیب یا قرار منع تعقیب میباشد یا آن که حتی تشخیص دهد پرونده دارای نواقص میباشد و تحقیقات کامل انجام نشده مطابق ماده ۳۴۱ قانون آیین دادرسی کیفری یک ماه فرصت دارد که قبل از این که وقت رسیدگی تعیین کند به این موارد رسیدگی نماید
بعد از ملاحضه پرونده در دادسرا چه حالت های وجود دارد؟
درادامه حالت های مختلفی که ممکن است بعد از مطالعه و ملاحظه ی پرونده وجود داشته باشد بیان شده است که شامل:
1-اگر بعد زا ملاحضه پرونده دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند
2-اگر پرونده جزء موارد منع تعقیب باشد
3-اگر قاضی تشخیص دهد که باید موارد موقوفی تعقیب صادر شود
5- اگر به تشخیص دادگاه نیاز باشد که تحقیقات و بررسیهای بیش تری انجام شود
6- در صورتی که بعد از این که پرونده مطالعه شود و دادگاه صالح رسیدگی باشد پرونده از موارد منع و موقوفی نباشد و تحقیقات نیز کامل باشد
تمام این موارد مراحلی هستند که باید در دادگاه طی بشوند و ممکن است هر کدام ازآن ها تحت شرایطی پیش بیایند در توضیح آن ها باید بیان نماییم که:
حالت اول اگه دادگاه خود را صالح نداند:زمانی که پرونده به دادگاه یا دادسرا ارجاع میشود اولین اقدام مربوط به قاضی این است که بررسی کند که آیا برای بررسی این پرونده صلاحیتهای لازم را دارد یا خیر. منظور از صلاحیتهای لازم بررسی صلاحیت شخصی ،ذاتی و محلی میباشد.
در چندین مقاله در خصوص صلاحیتها موارد مهمی را ذکر نمودیم که برای درک بهتر این مطالب میتوانید ابتدا به آن ها مراجعه نمایید. پس از آن که دادگاه بررسیهای خود را در وقت فوق العاده انجام داد باید فورا تشکیل جلسه دهد در صورتی که صالح نباشد و صورت جلسه تنظیم نماید دادگاه در این صورت جلسه اعلام میکند که به چه دلایلی صلاحیت رسیدگی نداشت در همان زمان ختم دادرسی را اعلام میکند و پرونده را به مرجع صالح ارسال می نماید.
اگر دادگاه خود پرونده را به مرجع صالح ارسال می کند تکلیف چیست؟
این نکته که دادگاه خود پرونده را به مرجع صالح ارسال می کند بسیار مهم است به دلیل آن که بسیاری از افرادی که بدون وکیل پرونده خود را پیگیری مینمایند بعد از صدور قرار عدم صلاحیت نمیدانند که پرونده را به کدام دادگاه ببرند تا آن دادگاه صالح باشد و در این چنین مواقعی به اصطلاح گیج شده و نمی دانند باید چه کنند باید بدانید.
در موارد صدور قرار عدم صلاحیت پرونده به مرجع صالح ارسال میشود و نیازی به پیگیری شما برای آن که پرونده را تحویل بگیرید و به مرجع صالح ببرید نمیباشد دادگاهی که به قرار عدم صلاحیت رسیدگی میکند باید به مرجع صالح ابتدا اعلام کند و بعد پرونده را به آن مرجع ارسال نماید.
نظریه های متفاوت در خصوص ارسال پرونده به مرجعی که صلاحیت دارد
در صورتی که موضوع پرونده از جرایمی باشد که باید مستقیماً در دادگاه مطرح شود باید بدانیم که قرار عدم صلاحیت به شایستگی آن دادگاه صادر میشود اما در صورتی که موضوع از جرایمی باشد که باید در دادسرا طرح شود دو نظر وجود دارد:
نظر اول بیان می کند که در چنین شرایطی باید دادگاه قرار عدم صلاحیت و شایستگی را به مرجع صالح صادر کند
و نظر بعدی این است که دادگاه قرارعدم صلاحیت به دادگاه صالح ارسال کند.
در خصوص رویه و پاسخ در چنین مواردی حالات و پاسخ های متفاوتی وجود دارد که مقالات مفصلی در این خصوص سابقا مکتوب نمودیم که می توانید در سایت هم وکیلآن ها را مطالعه نمایید.
اگر پرونده جزء موارد منع تعقیب باشد تکلیف چیست؟
حالت دیگر زمانی است که قاضی تشخیص دهد باید قرار منع تعقیب صادر شود چه زمانهایی ممکن است قرار منع تعقیب صادر می شود؟
ممکن است عملی که ارتکاب یافته جرم نباشد یا آن که آن عمل جرم باشد اما دلیل اثباتی یا انتسابی نداشته باشیم یا دلیلی نداشته باشیم که این جرم انجام شده است برای رسیدگی به چنین امری جلسه فوق العاده تشکیل شود و در آن جلسه ،قاضی اعلام ختم دادرسی می کند و قرار منع تعقیب صادر می کند در صورتی که ادله برای اثبات جرم وجود نداشته باشد باید بدانید که نسبت به آن متهم قرار منع تعقیب صادر میشود و پرونده صرفاً نسبت به آن متهم مختومه میگردد ولی نسبت به اصل جرم با توجه به این که متهم اصلی پیدا نشده است چون تحقیقات ناقص است پرونده باید به دادسرا برگردد و دادسرا تحقیقات کامل انجام میدهد و در صورتی که متهم دیگری را مجرم شناخت میتواند کیفرخواست صادر کند و پرونده را به دادگاه بفرستد.
نکته
باید بدانید که پرونده لزوماً به همان شعبه دادگاه برنمیگردد ممکن است به شعبه دیگری ارجاع شود ولی برای رسیدگی مجدد همون شعبه، هیچ منعی وجود ندارد در واقع دادگاهی که نسبت به متهم قرار منع تعقیب را صادر کرده است هم لازم نیست که پرونده را به همان شعبه بازپرسی برگرداند بلکه او پرونده را باید به دادستانی ارسال کند دادستان است که اختیار دارد پرونده را به همان شعبه بازپرسی ارجاع دهد یا به شعبه دیگری بفرستد.
نتیجه گیری
در خصوص سایر موارد به دلیل آن که بسیار مفصل هستند در این مقاله امکان شرح مفصل آن ها وجود ندارد و باید به سایر مقالات مراجعه فرمایید.
نکته مهم در این مقاله این است که بدانیم که بعد از این که پرونده به دادگاه ارسال می شود چه روندی را طی می کند بسته به این که کدام یک از حالت های فوق باشد رسیدگی متفاوت است.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.