نکات رای اعسار
نکات رای اعسار
در خصوص اعسار و رای مربوط به پذیرش یا عدم پذیرش ، غیابی بودن یا حضوری بودن حکم اعسار ، مطرح شدن طرح دعوی اعسار از سوی تاجران ، صادر شدن حکم اعسار و دیگر موارد مهمی در این مقاله صحبت خواهیم.
اعسار از جزای نقدی یا تقسیط آن
آیا می توان دادخواست اعسار از جزای نقدی داد؟ گاهی افراد با هدف قسطی نمودن جزای نقدی ، دادخواست اعسار از آن را مطرح می کنند که چنین دادخواستی قابلیت استماع ندارد و باید رد شود و در صورتی که محکوم علیه جزای نقدی را نتواند به صورت یک جا پرداخت کند می تواند دادخواست تقسیط جزای نقدی را مطرح نماید.
دادخواست تقسیط جزای نقدی را می توان از طریق دفتر خدمات قصایی و یا در صورتی که وکیل داشته باشید وکیل دادگستری میتواند از پروفایل خود این دادخواست را ثبت نماید،البته جزای نقدی نیاز به دادخواست ندارد برای تقسیط آن ،صرف درخواست هم پذیرفته خواهد شد.
مقاله های مرتبط با اعسار
تفاوت جزای نقدی و محکوم به
جزای نقدی مبلغی است که طبق تصمیم قانونگذار باید به دولت پرداخت گردد یعنی به حساب طلبکار یا شاکی واریز نمی شود به همین دلیل است که او نمی تواند در رابطه با پرداخت و عدم پرداخت آن تصمیم گیری کند.
پس بخشش طلبکار هیچ تاثیری در جزای نقدی ندارد و معمولا در پرونده هایی که مجازات آن جنبه عمومی دارند حکم به جرای نقدی داده خواهد شد تا عبرتی باشد که از هرج و مرج در جامعه جلوگیری شود.
اما محکوم به مبلغی است که طبق حکم دادگاه و در واقع در متن رای محکوم علیه به پرداخت آن محکوم شده است.
اما این مبلغ به حساب طلبکار باید در نهایت واریز شود یا به حساب دادگستری واریز شده که در نهایت باید به حساب محکوم له واریز گردد.
طلبکار می تواند از حق وحقوق خود بگذرد و اجراییه را دنبال نکند و حتی می تواند به صورت کلی رضایت خود را کتبا اعلام نماید ودر این صورت دیگر این مبلغ ازمحکوم علیه مطالبه نخواهد شد.
نکات مهم در خصوص اعسار
آیا حضور خواهان اعسار در جلسه لازم است؟
در صورتی که خواهان در جلسه اعسار،حاضر نگردد اگر دادگاه بدون نیاز به حضور او و توضیحات او بتواند تصمیم لازم را بگیرد مشکلی برای صدور رای نمیباشد اما در صورتی که ضروری باشد که خواهان حضور پیدا کند و او در جلسه حاضر نشود مطابق ماده ۹۵ قانون آیین دادرسی مدنی باید قرار ابطال دادخواست صادر یا حکم رد اعسار خواهان صادر بگردد.
رای دادگاه در خصوص عدم پذیرفتن ادعای اعسار خواهان
در این صورت آیا دادگاه باید حکم بدهد که احضار خواهان را نپذیرفته یا باید حکم رد اعسار و حکم ابطال دعوا یا بیحقی خواهان را صادر نماید؟
ماده ۱۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی بیان نماید اگر دعوای اعسار رد شود دادگاه در ضمن حکم به رد دعوا مدعی اعسار را به پرداخت خسارتی که به خوانده وارد شده است مشروط به درخواست وی محکوم می کند یعنی باید خوانده نسبت به این امر خود درخواست نموده باشد.
قانونگذار در چه مواردی حکم به رد دعوای اعسار صادر میکند؟
اگر خوانده در جلسه دادگاه حاضر نشود و لایحه نیز ارسال نکند و ابلاغی که به او شده باشد ابلاغ واقعی نباشد همچنین در زمانی که خواهان اعسار مال و اموالی به نام خود داشته باشد یا آن که در بانک حسابی داشته باشد که دارای مبلغ است اعسار او رد خواهد شد.
وجود مال به نام ثالث اما در تصرف خواهان اعسار
بسیاری از افراد مال و اموال خود را برای فرار از مالیات یا فرار از پرداخت دین، به نام دیگری می زنند اما خود همچنان از این مال و اموال استفاده می کنند در چنین مواردی خوب است بدانید از تاریخ صدور مشکل است اما در صورت عدم اثبات این جرم باید بدانید که حتی اگر بدهکار از خودرو،خانه یا هر مال و اموالی که به نام دیگری است استفاده می نماید اعسار از او ممکن است پذیرفته شود و درواقع ملاک اثبات عدم توانایی مالی این است که سند رسمی به نام او باشد هر سندی که در دفتر اسناد رسمی به نام بدهکار ثبت شده باشد در استعلام مراجع قضایی پذیرفته می شود و مالک را قانون فردی می شناسد که در ثبت سند رسمی به نامش باشد.همچنین زمان استعلام و بعد از صدورحکم ملاک است.
آیا تاجران هم می توانند دعوای اعسار مطرح نمایند؟
نکته مهم این است که در قانون اعسار از تاجر پذیرفته نخواهد شد و حتی اگر تاجر اثبات کند که هیچ مالی ندارد دعوای اعسار او رد خواهد شد چرا که تاجری که به دنبال اثبات عدم توانایی مالی است ورشکسته محسوب می شود و باید در خصوص او حکم ورشکستگی صادر شود و در خصوص چنین فردی ،قوانین ورشکستگی جاری است.
آیا حکم اعسار غیابی است یه حضوری؟
در این خصوص اختلاف نظر وجود دارد برخی معتقد هستند که باید رای حضوری باشد زیرا مطابق ماده ۵۷ قانون آیین دادرسی مدنی حکم صادره در خصوص اعسار باید حضوری باشد البته این ماده در خصوص هزینه دادرسی میباشد نه اعسار از محکوم به.
ثانیاً در صورتی که رای اعسار در این موارد حضوری محسوب کنیم هیچ حقی از خوانده ضایع نخواهد شد زیرا محکوم له در صورتی که محکوم علیه موثر باشد و معسر بودن محکوم علیه را قبول نداشته باشد هر زمان که بخواهد میتواند هر مالی که از محکوم علیه کشف شد آن را توقیف نماید همچنین خواهان میتواند تقاضا نماید که مبلغ اقساط را افزایش دهد.
پس این رای حضوری میباشد ماده ۷ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی بیان میدارد که اگر وضعیت سابق معیشتی مدیون دلالت بر این داشته است که مدیون تمکن مالی برای پرداخت دارد یا آن که مدیون در عوض دینی، مال دریافت نموده است.
به هر صورت مالی در دست داشته باشد باید اعسارخود را ثابت کند مگر این که اثبات شود که آن مال تلف شده است و این که مال به صورت حکمی تلف شده یا حقیقی فرقی نمیکند ممکن است که هیچ مالی دریافت نکرده باشد در این صورت هرگاه خوانده دعوای اعسار نتواند ملائت فعلی یا سابق خواهان اعسار را ثابت نماید ادعای اعسار با سوگند مدیون و استشهادیه در نزد قاضی پذیرفته خواهد شد رعایت گردد.
نتیجه گیری
در خصوص اعسار و رای مربوط به پذیرش یا عدم پذیرش آن موارد مهمی در این مقاله بیان گردید و همچنین بیان نمودیم که تجار نمی توانند دعوای اعسار را مطرح کنند و موظف هستند که در چنین موارد و شرایطی دعوای ورشکستگی مطرح کنند.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.