مراحل اجرای رای در دادگاه
مراحل اجرای رای در دادگاه
مراحل اجرای رای در دادگاه شامل موارد زیر می شود: ارجاع پرونده، ابلاغ وقت رسیدگی، حضور در جلسه دادرسی، صدور کیفرخواست و قرائت آن و مرحله صدور رای.
همانطور که میدانید زمانی که پروندهای در دادگاه تشکیل میشود باید مراحلی را طی کند تا این که رای شایسته صادر بشود اما بسیار لازم و ضروری است که این مراحل را بدانید تا در صورتی که وکیل داشتید متوجه اقدامات و پیگیریهای او باشید و در صورتی که وکیل نداشتید خود درجریان باشید تا چه مرحلهای میتوانید ادامه دهید و قدم بعدی چه اقدامی است. در این مقاله ترتیب رسیدگی به صورت مرحلهای بیان میشود.
چه مراحلی در دادگاه طی می شود تا رای صادر بشود؟
-مرحله اول ؛ ارجاع پرونده
-مرحله دوم ؛ ابلاغ وقت رسیدگی
-مرحله سوم ؛ حضور در جلسه دادرسی
-مرحله چهارم ؛ صدورکیفرخواست و قرائت آن
-مرحله پنجم ؛ مرحله صدور رای
مرحله اول؛ ارجاع پرونده
در واقع بعد از این که پرونده به دادگاه رسید و صلاحیت و عدم صلاحیت آن بررسی شد از طریق ارجاع و درواقع معاونت ارجاع هر مجتمع قضایی چه دادسرا و چه دادگاه و چه حتی شورای حل اختلاف، پرونده به شعبه ارسال میشود تا این جای کار فقط مرحله ارجاع پایان یافته است.
مرحله دوم ؛ ابلاغ وقت رسیدگی
پس از آن باید صبوری نمایید تا برای شما ابلاغ وقت رسیدگی یا ابلاغ پیگیری بیاید پس در این مرحله نباید با پیگیری های بی مورد موجب مزاحمت دفتر دادگاه شد چرا که به نوبت نسبت به پرونده ها ابلاغ می زنند و نمی توانند خارج از نوبت برای پرونده ای وقت تعیین کنند و یا ابلاغ ارسال کنند.
مرحله سوم؛ حضور در جلسه دادرسی
پس از آن که به شما ابلاغ شد که در جلسه دادرسی حاضر شوید باید کلیه ی مدارک و مستندات خود را آماده کنید و در آن زمان و آن تاریخ به دادگاه مراجعه نمایید توصیه ما به شما حضور حداقل ۴۵ دقیقه قبل از شروع دادرسی به دادگاه میباشد.
بعد از تشکیل جلسه دادرسی تفاوتی ندارد که طرفین در جلسه حاضر شوند یا خیر؟ جلسه به هر صورت برگزار خواهد شد در صورتی که طرفین در جلسه دادگاه حاضر نشوند اگر حضور متهم ضرورت داشته باشد باید این امر در صورت جلسه قید شود و جلسه بار دیگر تجدید شود اما در صورتی که حضور متهم ضروری نباشد جلسات تشکیل خواهد شد و به پرونده رسیدگی میشود. در صورتی که طرفین حاضر شوند جلسه بدون هیچ مشکلی تشکیل خواهد شد.
اخلال در نظم دادگاه چه نتیجه ای دارد؟
در صورتی که هر یک از طرفین در دادسرا یا دادگاه ،نظم جلسه را به هم بریزند و هرگونه هرج و مرجی ایجاد نمایند از ۱ تا ۵ روز بازداشت خواهند شد و در صورتی که وکلا این اقدام را انجام داده باشند ابتدا باید از جلسه دادرسی اخراج شوند و این امر به کانون وکلای دادگستری اعلام میشود وکیل بازداشت نخواهد شد در صورتی که وکلا مخل باشند صرفا از جلسه دادرسی اخراج شده و مراتب به کانون وکلای دادگستری اعلام میشود و در صورتی که مطلع ،شهود و در واقع تمام افراد دیگر که طرفین دادرسی نباشند منجر به اخلال در جلسه شوند باید از جلسه اخراج گردند.
مرحله چهارم؛ صدور کیفرخواست و قرائت آن
همان طور که قبلا هم در سایر مقالات ذکر نمودیم درصورتی که قاضی عقیده به مجرم بودن متهم داشته باشد باید قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست صادر نماید پس از صدور کیفرخواست اکنون زمان قرائت آن است قبل از هرچیز مطابق ماده ۴۵۹ قانون آیین دادرسی کیفری باید ابتدا از شاکی اظهارات اخذ گردد و سپس کیفرخواست صادر شودو تمام مشخصات شاکی و اقامتگاه او باید به صورت کامل پرسیده شود و در برگه اظهارات نوشته شود.این موضوع مستند به ماده ۱۹۴ قانون مذکور می باشد.
فردی که باید کیفرخواست را قرائت نماید نماینده دادستان نام دارد البته گاهی هم منشی دادگاه این امر را انجام می دهد که انجام دهنده ی این اقدام بستگی به نظر دادستان دارد که چه کسی می باشد.
ادعای شفاهی دادستان در خصوص صدور کیفرخواست
در مواردی که پرونده از دادسرا به دادگاه ارسال شده باشد ماده ۸۶ قانون مذکور باید ادعای شفاهی نماینده دادستان شنیده شود و پس از آن دلایل اثباتی دادستان برای اثبات جرم به دادگاه تقدیم گردد.در این زمان باید اطلاعات کامل متهم به مرجع قضایی ارائه شود تا تحقیق از وی آغاز شود.
تفهیم اتهام متهم و اخذ دفاعیات از متهم
پس از پشت سر گذاشتن این مراحل، نوبت به تفهیم اتهام به متهم و اخذ دفاعیات از متهم می رسدکه بسته به نوع جرم متفاوت است
وضعیت روند صدور رای در خصوص اقرار متهم
در این زمان دیگر نیازی به وجود دلایل و مستندات دیگر نیست و به همین راحتی همه چیز به نفع شاکی پیش خواهد رفت ولی اگر در اقراری که متهم نموده شک و شبهه ای باشد باید از او اظهارات اخذ شود و همچنان به تحقیق و بررسی ادامه داد.
شاکی یا دادستان می توانند بعد از دفاعیات متهم از او سوال هایی در ارتباط با مسائل پرونده بپرسند دقت کنید که سوالات باید کاملا همسو با موضوع پرونده باشد و نمی توانند سوالات تلقینی بپرسند سوالات و پاسخ ها باید عینا و بدون کوچک ترین تغییری در صورت جلسه نوشته شود
اعلام ختم رسیدگی در روند دادرسی
در این مرحله، تحقیقات به صورت کامل انجام شده است و در واقع هیچ نکته ی مغفولی درپرونده باقی نمانده است که نیاز به بررسی داشته باشد و درواقع ابهامی در پرونده، دیگر موجود نیست در این زمان قاضی ختم رسیدگی را اعلام می کند یعنی رسیدگی برای صدور رای کفایت خواهد کرد و پرونده آماده ی صدور رای است.
اگر بعد از اعلام ختم دادرسی دلیل جدید کشف شد تکلیف چیست؟
درنظر داشته باشید اگر وکیل شما یا طرف مقابل نکته جدیدی را بیان نمود که نیازمند تحقیق و بررسی بیش تر بود قاضی موطف است به این سند و دلیل جدید دقت نموده و آن را مورد بررسی قرار دهد و بعد مجددا اگر رسیدگی ها به حد کفایت رسید اعلام ختم دادرسی نماید.
چه زمانی آخرین دفاع اخد می شود؟
زمانی که نظر بازپرس این باشد که این جرم توسط این متهم رخ داده است یعنی قاضی به اقناع برسد که متهم مجرم است در این زمان آخرین دفاع از متهم اخد می شود ولی در صورتی که نظر بازپرس بر منع یا موقوفی یا برائت متهم باشد دیگر نیازی به اخذ آخرین دفاع نمی باشد نظریه اداره حقوقی سال ۹۴ نیز این امر را تایید می نماید.
مرحله پنجم ؛ مرحله صدور رای
این مرحله آخرین کار و مهم ترین مرحله است که با توجه به مدارک و مستندات پرونده،رای مستندل و مستند صادر خواهد شد.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.