قصور پزشکی در حقوق ایران

قصور پزشکی در حقوق ایران

دنیا امیدیان

قصور پزشکی در حقوق ایران

در این مقاله به تعریف قصور پزشکی در حقوق ایران می پردازیم ؛ مطالبی که در این مقاله مورد بحث قرار می گیرد:

 

تعریف قصور پزشکی و انواع آن :

به طور مثال با افزایش تقاضای عمل های جراحی زیبایی نظیر لیفت ابرو، شقیقه و…. شاهد آن هستیم که در بسیاری از موارد پزشک به لحاظ سهل انگاری در انجام اینگونه اعمال موجب خسارت به بیمار می شود.  

 در بسیاری از موارد بحث زیباسازی مطرح نیست بلکه انجام جراحی ضروری  است مثل جراحی کیسه صفرا که متداول است اما گاها با انجام این عمل در  کلینک به جای بیمارستان های مجهز این امر  منجر به فوت بیمار شده است اگرچه از منظر حقوقی، پزشک متعهد به درمان قطعی بیمار نیست  اما اگر ثابت شود پزشکان و کادر درمان، در فرآیند درمانی مرتکب قصور شده‌اند در برابر بیمار و درصورت فوت وی در برابر اولیای دم دارای مسئولیت کیفری هستند. 

در برخی موارد خسارت وارده توسط پزشک رخ نمی‌دهد بلکه توسط بیمار توسط رزیدنت عمل می شود در نتیجه اگر در نتیجه اعمال رزیدنت خسارتی به بیمار وارد آید از آنجا که شخص رزیدنت در حال آموزش می‌باشد مسئولیت وی با مسئول آموزش بیمارستان است. 

روند رسیدی به قصور پزشکی در دادسرا و دادگاه  :

روند رسیدگی به این‌ گونه پرونده ها این گونه است که پس از ارجاع پرونده به دادسرا، دادیار یا بازپرس رسیدگی‌کننده همانند سایر دعاوی تخصصی پرونده را برای اظهار نظر به سازمان نظام پزشکی  یا پزشکی قانونی ارسال می کند. پس از انجام تحقیقات مقدماتی، چنان‌چه مقام قضایی وقوع قصور پزشکی را احراز نماید قرار جلب دادرسی را صادر می‌کند و پرونده به همراه کیفرخواست به دادگاه ارسال می‌شود. یه طور قالب دادگاه از همان نظریات سازمان های پزشکی قانونی و نظام پزشکی تبعیت می کند.

قابل ذکر است در استان تهران و استان هایی نظر آذربایجان شرقی مرجع استعلام دادگاه به منظوراستعلام پزشکی سازمان پزشکی قانونی است اما در برخی از استان ها مثل استان یزد مرجع استعلام  قصور پزشکی و میزان آن، سازمان نظام پزشکی است. جراحی یکی از مسائل مهم در حوزه پزشکی است. 

انواع اشتباهات جراحی :

اشتباهات جراحی شامل: 1. انجام عمل اشتباه به صورت اشتباه بر روی  عضو سالم.

 2. انجام عمل جراحی اشتباه  به صورت اشتباه بر روی  بیمار دیگر

 3. انجام عمل اشتباه  با روش اشتباه.

 4. جا گذاشتن هر گونه وسیله  اعم از گاز، قیچی، پنس و.. در بدن بیمار 

5. مرگ  حین عمل جراحی یا  بلافاصله پس از عمل در بیمار دارای وضعیت سلامت طبیعی

6. تلقیح مصنوعی با دهنده اشتباه در زوجین ناباروراست.

 بررس پرونده های پزشکی نشان می دهد عمده پرونده های قصور پزشکی شامل اشتباهاتی نظیر جا گذاشتن اشیاء خارجی در بدن، اعم از گاز، قیچی، پنس و .. در بدن بیمار قطع عصب حین جراحی ، انجام جراحی با روش غلط بر روی بیمار، عدم جراحی در محل مناسب است.

در نتیجه هرگونه دستکاری نابه جا در اعضایی که در مجاورت عضو مورد جراحی است  و غیر اصولی بودن برش جراحی ، تکنیک نامناسب در تزریق ژل در و نامناسب بودن طرح درمان،تخیر در انجام اعمال پزشکی در موارد ضروری در صورتی که موجب ضرر به بیمار گردد موجب ضمان برای پزشک خواهد بود.

توصیه پایانی در خصوص موضوع قصور پزشکی در قوانین حقوقی ایران :

اگر قصد شکایت به علت قصور پزشک را داریم ، با توجه داشته باشید که برای اثبات آن هم نیازمند به دانش پزشکی بالا و همینطور دانش حقوقی بالا برای این موضوع هستید ، چون این یک موضوع کاملا تخصصی می باشد ، بنابراین حتما قبل از هر اقدامی با یک وکیل مجرب در این خصوص مشورت نمایید .