انتخاب داور و قلمرو داوری

انتخاب داور و قلمرو داوری

دنیا امیدیان

انتخاب داور و قلمرو داوری :

در این مقاله حقوقی به موضوع انتخاب داور و قلمرو داوری می پردازیم و نکات مهم در این موضوع را مطرح می نماییم:

نحوه تعیین انتخاب انتخاب داور :

گاه طرفین در قرارداد یکی از میان خود را به عنوان داور انتخاب می کنند که این امر اساسا  خلاف ذات داوری و باطل است. به طور مثال شرکت نمی‌تواند نماینده خود را به عنوان داور تعیین کنند. پس به طور جد طرفین نه تنها نمی توانند یکی از میان خود را به عنوان داور انتخاب کنند بلکه باید از واگذاری تعیین داور به یکی از طرفین امتناع کنند. زیرا انتخاب داور فقط قابل واگذاری به دادگاه یا شخص  ثالث است. 

ویژگی های انتخاب داور : 

اگر چه  حداکثر سن  داور در قوانین مشخص نشده است اما  توصیه می شود فردی را انتخاب کنید که خیلی سالخورده نباشد.

بهتر استفاده حداقل افرادی که دارای لیسانس حقوق هستند  را به عنوان داور انتخاب کنید و اگر شخص غیر حقوقدان را به سمت داوری پذیرفتید بهتراست  ویژگی های وی از جمله سن، تحصیلات وی در قرار داد قید شود. به طور مثال قید شود داور دارای لیسانس معماری است. توصیه می شود در قرارداد قید شود داور بی طرف و مستقل است. 

در انتخاب داور توجه داشته باشید خوشنامی  داور شرط است اما کافی نیست. بهترین کار این است انتخاب داور را به وکلا بسپارید  اینکه طرفین داور دارند و نیاز  به دخالت وکیل نیست تفکر غلطی است و طرفین در صورت وجود داور از داشتن وکیل بی نیاز نمی باشند.

تعیین قلمرو داوری :

پس از انتخاب داور می بایست  موضوع تعیین قلمرو داوری به طور صریح و شفاف تعیین گردد در غیر این صورت رای داوری در معرض بطلان قرار می‌گیرد. به طور مثال اگر در قرارد قید شود که اختلاف طرفین در متراژ از طریق مراجعه به داوری حل و فصل شود داور نمی تواند راجع به اختلاف در خصوص مصالح به کار برده شده در ساختمان اظهار نظر کند یا اگر در اساسنامه شرکت قید شده باشد اختلاف بین شرکت و شرکا از طریق داوری حل و فصل می شود در خصوص اختلاف شرکت با اشخاص دیگر که شریک شرکت نیستند و همچنین اختلاف بین شرکت و شریکی که سابقا عضو شرکت بوده است مشمول داوری نمی شود.