اقسام چک

اقسام چک

میلاد کریمی

اقسام چک :

 

در این مقاله اقسام چک را مورد بررسی قرار میدهیم: موضوعات مقاله زیر شامل موارد زیر می باشد:

چک‌های عادی :

که شخص به عنوان صادر کننده بر عهده‌ی بانکی که در آن سپرده‌ی حساب جاری دارد؛ اقدام به صدور چک در وجه ذی نفع می نماید. به عبارت دیگر صادر کننده در تاریخ مشخص و مبلغ مشخص به بانک دستور می‌دهد وجه را به حساب  ذی نفع واریز  کند.       

چک تضمین شده :

این چک توسط خود بانک به درخواست کسی که در بانک حساب جاری دارد صادر می‌شود. لذا در مورد صادرکننده‌ی چک تضمینی بانک می‌باشد.همچنین مبلغی که در چک مرقوم شده است توسط بانک عامل در آن حساب سیو و بلوکه می شود، تا زمانی که ذی نفع بخواهد مبلغ چک را از بانک بگیرد. 

نکته این است که در آخرین اصلاحیه‌ی قانون صدور چک مقررات ویژه ای برای صدور چک تضمین شده در نظر گرفته شده است از جمله مقررات جدیدی که قانونگذار برای چک تضمین شده در نظر گرفته است ، نکاتی است که توجه به آن‌ها خالی از لطف نیست.                   

نکته اول درباره‌ی چک تضمین شده: قانونگذار در آخرین اراده‌ی خود ظهرنویسی بابت انتقال را از چک تضمین شده سلب کرده است و اصطلاحا چک تضمین شده را غیر قابل انتقال میداند.(حتی با پرسه جدیدی که قانونگذار درخصوص ظهرنویسی بابت انتقال در اصلاحیه‌ی قانون صدور چک آورده نیز امکان پذیر نمیداند)                                                                                   

نکته دوم درباره‌ی چک تضمین شده: ذی نفع چک تضمین شده(دارنده‌ی چک) فقط تا یک ماه از زمان صدور چک توسط بانک مهلت دارد که با ارائه چک، وجه را وصول کند اما توجه کنید اگر این بازه‌ی زمانی منقضی شود به این معنا نیست که نتواند مبلغ چک را وصول کند بلکه به این معناست که وارد یک پرسه‌ای بانکی میشود که باید مراحلی را بگذراند و بعد مبلغ چک را وصول کند.       

چک الکترونیک(چک صیادی) :

 به این معناست که دارنده‌‌ی حساب جاری به جای صدور چک کاغذی به موجب امضای الکترونیک خود؛ به بانک دستور پرداخت مبلغ معین در تاریخ مشخص را می دهد. این نوع چک از انواع چک‌های عادی است که فقط به صورت الکترونیکی صادر می‌شود. 

چک الکترونیکی هم مانند چک عادی کلیه‌ی مقررات درباره‌ی تعقیب کیفری، مسئولیت تضامنی صادرکننده و صاحب حساب و ضامن و … را دارد اما به موجب اصلاحیه‌ی قانون صدور چک میتوانیم از دادگاه درخواست صدور اجرائیه‌ی چک الکترونیکی را کنیم.

{ توجه داشته باشید که مقررات خاصی که درخصوص چک و مزیت های قانونی این قسم از اسناد تجاری به آن اشاره می‌کنیم فقط درخصوص چک هایی است که توسط بانک(اعم از دولتی و خصوصی) صادر می‌شود لذا چک‌هایی که بر عهده‌ی موسسات مالی و اعتباری صادر می‌شود صدق نمی‌کند.}

چک موردی:

 قانونگذار در آخرین اصلاحیه‌ی قانون صدور چک به آن اشاره کرده‌ است.این نوع چک برای افرادی است که نیازی به دسته چک ندارند؛ و با مراجعه به شعبه‌ی بانکی که در آن دارای حساب هستند درخواست چک موردی صورت می گیرد؛که باید در وجه ذی نفع معین و مبلغ مشخص باشد.                    

در صورت تمایل با وکلای هموکیل در ارتباط باشید

                                                              

توصیه آخر : 

دعاوی مربوط به اسناد تجاری از پیچیده ترین دعوای موجود در دادگستری می باشد لذا به همراهان گرامی توصیه می شود قبل از هر اقدامی حتما با یک وکیل متخصص در حوزه اسناد تجاری مشورت بگیرید