چگونه میتوانیم وجه چک را از متعهد سند دریافت کنیم؟

چگونه میتوانیم وجه چک را از متعهد سند دریافت کنیم؟

میلاد کریمی

چگونه میتوانیم وجه چک را از متعهد سند دریافت کنیم؟

 

در این مقاله به بررسی اینکه چگونه میتوانیم وجه چک را از متعهد سند دریافت کنیم و تمامی نکات مربوطه به آن می پردازیم .

قانونگذار چهار مسیر را مشخص کرده است.

در این مقاله به بررسی اینکه چگونه میتوانیم وجه چک را از متعهد سند دریافت کنیم خواهیم پرداخت، همچنین می توانید از مقالات دیگر سایت در حوزه چک مانندنقل و انتقال چک ، چک های مشمول قانون صدور چک ، اقسام چک ، شرایط صدور چک و مجازات کیفری چک دیدن نمایید 

مسیر اول: درخواست اجراییه از اداره‌ی ثبت محل وقوع بانک محال‌علیه؛ 

یعنی با مراجعه به اداره‌ی ثبت یا دفتر اسناد رسمی؛ که در محل وقوع آن بانکی که صادرکننده از آن بانک اقدام به صدور چک کرده؛ در آن محل وجود دارد. برای مثال ما چکی از صادرکننده دریافت کردیم که محال علیه آن بانک ملی شعبه‌ی چهار راه ولیعصر تهران است حال ما باید به دفترخانه یا اداره‌ی ثبت تهران مراجعه کنیم. 

نکته‌ ای که باید به آن توجه کرد این است که درخواست اجرائیه فقط علیه صادرکننده‌ی چک و کسی که به نمایندگی از شخص دارای حساب اقدام به صدور چک می کند امکان پذیر است و نه علیه ظهرنویس و نه حتی ضامن صادرکننده. 

نکته‌ی قابل توجه دیگر این است که یکی از مدارکی که ما باید به اداره‌ی ثبت ارائه دهیم، گواهی عدم پرداخت است که در گواهی عدم پرداخت؛ که از بانک محال علیه گرفته میشود و ثانیا به واحد ثبتی مربوطه جهت وصول وجه چک ارائه می‌شود؛ مطابقت امضای صادرکننده و یا مهر اشخاص حقوقی که صادرکننده هستند، باید در خود چک قید شده باشد.(ماده ۱۸۸ آیین نامه‌ی اجرای مفاد رسمی اسناد لازم‌الاجرا) در غیر این صورت اجرائیه ثبتی صادر نخواهد شد. 

{مدارکی که باید به اداره‌ی ثبت یا دفترخانه برای اجرائیه داده شود شامل: تقاضا نامه‌ی مخصوص صدور اجرائیه - کپی مصدق چک - گواهی عدم پرداخت که از بانک دریافت میشود. در این حالت مرجع ثبتی مهر پذیرش اجرا را میزند و فرآیند اجرائیه جهت وصول وجه چک آغاز می‌شود}                               

به این نکته توجه کنید که؛ برای این که ما وجه چک را از اجرائیه‌ی ثبت وصول کنیم باید مواعدی را رعایت کنیم که این موعد از ۱۵ روز از تاریخ مندرج در چک آغاز می‌شود؛ لذا در همین موعد ۱۵ روزه باید وجه چک را مطالبه کرده باشیم و در صورت عدم یا کسری موجودی این امکان فراهم شود که به مراجع ثبت مراجعه و وصول وجه کنیم. 

همچنین در چک‌هایی که امروزه استفاده می‌شود، جهت وصول وجه الزامی برای مراجعه‌ی به شعبه‌ی بانکی که صادرکننده در آن حساب جاری داشته است و چک صادر کرده نیست. لذا میتوان به شعبه‌ی بانک ملی در شهر محل اقامت خود یا هر شهر دیگر مراجعه کرده و درخواست وصول وجه چک را داشته باشیم. 

نکته‌ی دیگر این است که گواهی عدم پرداختی که از بانک گرفته می شود، میتواند بابت تمام مبلغ چک و یا بخشی از مبلغ چک باشد بدی صورت که زمانی که چک برای وصول مبلغ مندرج در آن به بانک ارائه می شود، یا حساب شخص صادرکننده فاقد موجودی است که برای کل مبلغ چک گواهی عدم پرداخت گرفته می شود و یا بخشی از مبلغ چک در حساب موجود هست و برای مبلغ باقی‌مانده گواهی عدم پرداخت گرفته می شود. مطالبه وجه چک از طریق اداره ثبت صرفا ناظر بر چک های کاغذی قدیمی می باشد و در خصوص چک های صیادی چنین امکانی وجو ندارد .