چه کسانی حق تقاضای صدور اجرائیه از مراجع ثبتی را دارند؟
چه کسانی حق تقاضای صدور اجرائیه از مراجع ثبتی را دارند؟
تعریف مسئله
الف) کسی که چک در وجه شخص صادر شده است
ب)کسی که چک از طریق ظهرنویسی به او منتقل شده است
ج) حامل چک (به این نکته دقت داشته باشید که چکهای امروزی که در ید افراد موجود است یا دسته چک هایی است که قبل از اسفند ۱۳۹۹ صادر شده است؛ که مطابق قانون قدیم امکان صدور چک حامل و یا ظهرنویسی به صورت حامل فراهم بود؛ و یا چکهایی که بعد از اسفند ۱۳۹۹ صادر شده و در ید اشخاص است که مطابق قانون جدید صدور چک امکان صدور و ظهرنویسی چک در وجه حامل وجود ندارد به این نکته توجه کنید که اگر صاحبان حساب جاری متعدد باشند ولی چک به امضای احد صاحبان حساب رسیده باشد، اجرائیه در مرجع ثبتی فقط علیه امضا کننده و نسبت به تمام مبلغ چک قابل صدور است.
- امکان صدور درخواست اجرائیه از طریق دادگاه
این امر از ابداعات قانونگذار در قانون جدید صدور چک میباشد که در این مورد به جای رجوع به ادارهی ثبت، درخواست خود را از دادگاه خواهیم داشت.
شرایط درخواست اجرائیه از دادگاه عبارت است از اینکه: چک نباید به صورت مشروط صادر شده باشد - چک نباید جز چکهای وثیقهای یا تضمینی باشد.(وجه افتراقی که بین اجرائیهی ثبتی و اجرائیهی دادگاه وجود دارد این است که ما در اجرائیهی دادگاه میتوانیم هم نسبت به اصل مبلغ چک و هم نسبت به حقالوکالهی وکیل اقدام به وصول مبلغ کنیم)
البته این امتیاز صرفا برای چک های صیادی می باشد که مستقیما از طریق واحد اجرای احکام دادگستری اقدام به وصول طلب نماییم اما در صورتی که چک صیادی نباشد و از چک های قدیمی باشد می بایست دارنده چک اقدام به طرح دعوی در محاکم نماید و در صورتی که حکم قطعی به نفعش صادر شود پرونده به واحد اجرای احکام جهت وصول ارسال می شود
- طرح دعوا در محاکم حقوقی دادگستری
دارندهی چک برای اینکه بتواند علیه صادرکننده و ظهرنویسان اقامهی دعوای حقوقی کند و همچنین از مسئولیت تضامنی این افراد برخورد شود باید وظایفی را انجام دهد که این وظایف مستند به مواد ۳۱۵ و ۳۱۷ و ۲۸۶ و ۲۸۷ قانون تجارت می باشد. طبق این مواد باید چک را ظرف مدت ۱۵ روز از تاریخ مندرج در چک به بانک ارائه داده و در صورت عدم یا کسری موجودی گواهی عدم تادیه (واخواست) از بانک دریافت می کند. و از تاریخ صدور گواهی عدم تادیه چنانچه محل تادیه داخل ایران باشد ظرف یکسال و چنانچه محل تادیه خارج از ایران باشد ظرف دو سال اقدام به طرح دعوا کند.
در مفهوم عام اسناد تجاری که چک نیز یکی از اقسام آن به شمار میآید؛ما به هر متعهدی که مراجعه کنیم به ضامن آن متعهد نیز حق مراجعه داریم.همچنین اگر به یکی از متعهدین امکان مراجعه نداشته باشیم به ضامن آن شخص نیز حق مراجعه نداریم. حال اگر نتوانیم به شخص متعهد (اعم از صادرکننده یا ظهرنویس) مراجعه کنیم حق مراجعه به ضامن آن شخص را نداریم.
طرح شکایت در محاکم کیفری برعلیه صادرکنندهی چک
مسئولیت کیفری در چک تنها بر عهدهی صادرکننده یا شخصی که چک را امضا کرده است میباشد ولی در محکمهی کیفری دارندهی چک (شاکی-ذی نفع) می تواند به نحو تضامن علیه شخص صاحب حساب و وکیل و نمایندهی صادرکنندهی چک برای دریافت وجه چک و ضرر و زیان طرح شکایت کند ولی باید دقت شود که مسئولیت کیفری فقط بر عهدهی امضا کنندهی چک است.
توصیه آخر
دعاوی مربوط به وصول مطالبات تجاری از پیچیده ترین دعوای موجود می باشد لذا به همراهان گرامی پیشنهاد می گردد پیش از هر گونه اقدام قانونی با یک وکیل متخصص در حوزه اسناد تجاری مشورت بگیرید
اولین کسی باشید که نظر می دهید.