بررسی شرایط احصان

بررسی شرایط احصان

میلاد کریمی

بررسی شرایط احصان

 

در این مقاله به بررسی شرایط احصان خواهیم پرداخت ، موضوعات مهم این مقاله به شرح زیر می باشد:

 

بررسی شرایط احصان

 احصان مرد یعنی شخص دارای همسر دائمی و بالغ باشد و در حالی که عاقل و بالغ بوده از طریق قبل با وی در حال بلوغ جماع کرده باشد و هر وقت بخواهد امکان جماع از طریق قبل را با وی داشته باشد.

احصان زن 

 یعنی شخص دارای همسر دائمی و بالغ باشد و در حالی که بالغ و عاقل بوده و با او از طریق قبل جماع کرده باشد و امکان جماع از طریق قبل را داشته باشد.

شرط دسترسی مرد به همسر 

عمدتا در شرع می‌گویند که مرد اول روز و آخر روز هرگاه بخواهد، بتواند از همسرش بهره‌ی جنسی ببرد. اگر در غیر از صورت باشد مرد از دایره احصان خارج می شود.

شرایط احصان 

 زن همانند شرایط احصانی که برای مرد گفته شد است به استثنای شرط در دسترس بودن مرد و امکان اینکه زن هر وقت بخواهد به مرد دسترسی داشته باشد را ندارد.

چرا که مرد در مقام امر و زن در مقام تمکین و اطاعت است و مرد همواره حق دسترسی و هم بستری با زن را دارد ولی حق زن در جماع با همسرش حسب منابع فقهی هر ۴ ماه یکبار می‌باشد.

موانع احصان 

یعنی اموری که اگر به وقوع بپیوندند، زن و مرد علی رغم اینکه همسر دارند از حالت احصان خارج می‌شوند و قانونگذار آن‌ها را محصن و محصنه نمی‌داند و اگر زنایی هم با شخص دیگری انجام شود تبدیل به زنای ساده می‌شود. از قبیل مسافرت، حبس، حیض، نفاس، بیماری مانع از مقاربت که موجب خطر برای طرف مقابل می‌گردد مثل ایدز و سفلیس و غیره.

مسافرت یعنی اینکه زن و مرد از دسترس یکدیگر خارج باشند و مرد در سفر نیاز جنسی دارد که در این حالت از حالت احصان خارج شده است.

 

حبس به این معناست که مرد در زندان باشد و زن در طول دوران مدت حبس مرتکب زنا با شخص دیگری می‌شود که زن از حالت احصان خارج می‌شود ولی این خروج مقید به این است که دادگاه بررسی می‌کند که آیا امکان ملاقات شرعی برای زن وجود داشته یا خیر؟ و یا آخرین ملاقات شرعی زن با همسرش چه زمانی بوده است. و اگر امکان ملاقات برای زن فراهم باشد و وی مرتکب زنا شده باشد، زنای زن محصنه است و با توجه به شرایطی که در گفتار قبل گفته شد، مستحق مجازات رجم است.

در حیض و نفاس بودن زن به این معناست که در دوره ای که زن در دوران قاعدگی باشد، اگر مرد نیاز به‌ رابطه‌ی جنسی داشته باشد و آن را با شخص دیگری برقرار کند، مرد از شرایط احصان خارج می‌شود.

بیماری مانع از مقاربت مثل زگیل تناسلی، سفلیس، سوزاک، ایدز و … که این گونه بیماری‌ها نیز زن و مرد را از حالت احصان خارج می‌کند.

سوال؟  خانم مطرح می‌کند که شوهرش توانایی انجام رابطه‌ی جنسی را ندارد و آلت تناسلی مرد در وضعیتی که بتواند رابطه برقرار کند نیست. حال آیا زن از احصان خارج می‌شود؟ یا مرد بنا به هر دلیلی مایل به برقراری رابطه‌ی جنسی با زن نیست آیا زن از حالت احصان خارج می‌شود؟ یا طلاق عاطفی بین زوجین صورت گرفته و هیچ یک میل و رغبتی برای برقراری رابطه ندارند،حال آیا زن و مرد از احصان خارج می‌شوند؟ 

به نظر پاسخ مثبت است و از حالت احصان خارج می‌شوند چرا که در دسترس بودن به معنی فیزیکی کلمه نیست و به این معناست که دو طرف مایل به انجام رابطه‌ی جنسی باشند. 

لذا اگر خانمی مرتکب رابطه‌ی زنا با شخص دیگری باشد و شوهر شکایت کند و برای مثال شوهر در جلسه‌ی رسیدگی بگوید که من مدت مدیدی است که علاقه‌ای به برقراری رابطه‌ی جنسی با ایشان ندارم؛ به نظر می‌رسد که زن از شرایط احصان خارج شده است.

درخواست طلاق بعلت مفارقت جسمانی

مجازات زنای ساده 

 ماده ۲۳۰ قانون مجازات بیان می‌دارد در مواردی که فرد غیر محصن باشد به مجازات صد ضربه شلاق محکوم می‌شوند. و این ماده شامل زن و مرد مجرد یا متاهلی که فاقد شرایط احصان هستند، می‌شود.