مجازات اخلال در نظم و آسایش عمومی

مجازات اخلال در نظم و آسایش عمومی

فرشاد  اسکندری

مجازات اخلال در نظم و آسایش عمومی :

در این نوشتار به بررسی موضوع مجازات اخلال در نظم و آسایش عمومی خواهیم پرداخت ؛ موضوعات مهم این نوشتار به شرح زیر می باشد :

 

نکته ۱ :تعریف جرم اخلال در نظم و آسایش عمومی :

 این جرم در زمره ی جرایم علیه آسایش و آرامش عمومی است. ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی از کتاب تعزیرات و مجازات های بازدارنده مصوب ۱۳۷۵ مقرر می دارد؛ " هر کس با هیاهو و جنجال یا حرکات غير متعارف یا تعرض به افراد، موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از کسب و کار بازدارد به حبس از ۳ ماه تا ۱ سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد. "

نکته ۲ : شرایط تحقق جرم اخلال در نظم عمومی : 

۱. رفتار فیزیکی جرم اخلال در نظم عمومی ؛  می تواند یکی از ۴ رفتار باشد که  شامل " هیاهو " ، " جنجال " ، " حرکات غیر متعارف " و " تعرض به افراد " می باشد. هر ۴ رفتار پیش گفته با فعل صورت می گیرد.هیاهو و جنجال معنای نزدیک به هم داشته و به معنای داد و فریاد کشیدن است. اما حرکات غیر متعارف هر رفتاری که مخالف هنجارها و عرف جامعه بوده که می تواند برهم زننده آسایش و نظم جامعه باشد یا مردم را از کسب و کار باز بدارد .

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل

 تعرض به افراد هم شامل دست اندازی به دیگری است. رفتار های مانند حرکت خودرو خلاف جهت خیابان بصورت دیوانه وار، ترک چرخ زدن مدام موتورسواران، بوق ها یا نعره کشیدن افراد بویژه در شب ها، بلند کردن صدای موسیقی، آواز خوانی در نیمه شب، نگهداری حیوانات پر سروصدا، داد و فریاد کشیدن بی جهت در ساختمان یا خیابان، ایجاد هیاهو در دادگاه و دادسرا،  ترکاندن نارنجک های دستی قوی در چهارشنبه سوری، شرکت در تجمعات غيرقانونی و ... از مصادیق این جرم می باشد.

۲.موضوع جرم؛ امنیت و آسایش عمومی است.

۳. این جرم مقید به مکان خاصی نیست. بنابراین می تواند در معابر یا اماکن عمومی یا خصوصی باشد.

۴. نتیجه جرم؛ این جرم مقید به نتیجه است و باید یا منجر به " اخلال در نظم و آسایش و آرامش عمومی " گردد یا اینکه " مردم را از کسب و کار " بیندازد.

۵. رکن روانی جرم اخلال در آسایش عمومی؛ عمد است. مرتکب اولا باید آگاه به موضوع یعنی آرامش عمومی باشد.  ثانیا عامدا اقدام به هیاهو یا جنجال یا حرکات غیر متعارف یا تعرض به افراد نماید. ثالثا  قصد یا علم به تحقق اخلال در نظم و آسایش عمومی یا بازداشتن مردم از کسب و کار را داشته باشد.

۶. مجازات اخلال در نظم و آسایش عمومی تعزیر درجه ۶ است و شروع به جرم آن جرم نیست.  جرمی است قابل تعلیق تعقیب،  قابل تعویق صدور حکم،  قابل تعلیق اجرای مجازات و غیر قابل گذشت است.

آیا اعتراض به سیاست های دولت اگر همراه با شعار باشد مشمول اخلال در نظم عمومی می شود ؟

با توجه به اصل ۲۷ قانون اساسی «تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها بدون حمل سلاح به شرط آنکه مخل مبانی اسلام نباشد آزاد خواهد بود»در این اصل قانون گذار تشکیل اجتماعات را آزاد دانسته است ولی به موجب مصوبه شورای عالی امنیت ملی اخذ مجوز برای برپایی تظاهرات را این شورا الزامی دانسته است پس اگر شخصی در این اعتراضات شرکت نماید و مرتکب رفتار های مندج در ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی شود در صورت دستگیری به مجازات اخلال در نظم عمومی محکوم خواهد شد .

آیا صرف حضور در تجمعات اخلال در نظم عمومی می باشد ؟

صرف حضور بدون انجام رفتار های تعریف شده در ماده ۶۱۸ در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری نشده است .