تغییر نام در شناسنامه

تغییر نام در شناسنامه

میلاد کریمی

تغییر نام در شناسنامه 

در مقاله شیوه تغییر نام و نام خانوادگی در ایران  به بررسی فرآیند تغییر نام می پردازیم.

تغییر نام در شناسنامه و موارد رسمی برای بسیاری از افراد جامعه که نام خود را نمی پسندند دغدغه ایی مهم به شمار می رود، تغییر نام در شناسنامه به دو صورت انجام می پذیرد:

 

 

نحوه تغییر نام در اداره ثبت احوال 

بموجب ماده 20 قانون ثبت احوال و تبصره های آن انتخاب نامهای زیر ممنوع و دارندگان آنها می توانند با رعایت مقررات مربوطه نسبت به تغییر آن اقدام نمایند .اهم این موارد شامل:

۱- نامهائی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می گردد. مانند : " عبدالات ، عبدالعزی " ( لات و عزی نام دو بت در مکه معظمه دوران قبل از اسلام است)

۲- اسامی مرکبی که عرفا" یک نام محسوب نمی شوند (اسامی مرکب ناموزون ) مانند: " سعید بهزاد، شهره فاطمه، حسین معروف به کامبیز و ...."

3- عناوین - اعم از عناوین لشکری و یا کشوری و یا ترکیبی از اسم و عنوان مانند: " سروان، سرتیپ، دکتر، شهردار و یا سروان محمد و و شهردار علی "

۴- القاب - اعم از ساده و مرکب . مانند : " ملک الدوله ، خان ، یا شوکت الملک ، حاجیه سلطان و سلطانعلی "

۵- اسامی زننده و مستهجن زننده و مستهجن آندسته از نامهائی است که بر حسب زمان، مکان یا مورد بدلایل و جهات زیر برای دارنده آن زننده و مستهجن باشد و مراتب به تأیید شورایعالی برسد

6- هم نام بودن فرزند با پدر و یا مادر در یک خانواده

۷- هم نام بودن برادران و یا خواهران در یک خانواده

۸- تغییر نام کسانیکه نام آنها اسامی ایام هفته باشد

۹- تغییر نام کسانیکه تغییر جنسیت داده و دادگاه صالحه حکم به تغییر نوع جنسیت در اسناد سجلی و شناسنامه آنان صادر نموده است. پیشوند " عبد " خاص اسامی و صفات ذات پروردگار است و در سایر موارد متقاضی می تواند تقاضای حذف آنرا بنماید.

نحوه تغییر نام در دادگاه 

اگر از افرادی هستید که نامتان جزو موارد ذکر شده است می توانید با مراجعه به اداره ثبت احوال اقدام به تغییر نام خود کنید. هیات حل اختلاف واقع در اداره ثبت احوال پس از بررسی به تغییر نام رای خواهد داد. اگر شامل موارد ذکر شده نیستید می توانید با مراجعه به دادگاه و با بیان دلایل و توضیحات خود قاضی دادگاه را  نسبت به تغییر نام متقاعد نمایید مثلا بیان کنید.

علاقه به نام خود ندارید یا جزء دسته افرادی هستید که دارای دو نام می باشید و.... در این خصوص لازم است دادخواستی مبنی بر تغییر نام به طرفیت اداره ثبت احوال تقدیم دادگاه محل اقامت خود نمایید.و در لایحه و دادخواست می بایست دلایل عدم علاقه به نام بیان شود به طور مثال چرا به نام دیگری برای خود علاقه دارید یا اگر در آستانه مهاجرت به کشور دیگری هستید و تلفظ نام فعلی در کشور مقصد دشوار است و ترجیح شما این است که نام دیگری را برای خود برگزینید. 

تغییر نام اسامی مذهبی یا تغییر اسامی دینی

سوال : آیا تغییر نام اسامی مذهبی امکانپذیر است به طور مثال امکان تغییر نام علی به آرش وجود دارد؟

بر خلاف باور عمومی در جامعه هیچ محدودیتی در این مورد وجود ندارد و عموما دادگاه ها به استناد به اصل آزادی افراد این تقاضا را میپذیرند

مدارک لازم برای تغییر اسم در شناسنامه کدام است؟

برای تغییرنام شناسنامه لازم است مدارکی را به ثبت احوال ارائه نمایید که عبارت است از:

- اصل شناسنامه و کارت ملی به همراه دو سری کپی از تمامی صفحات

- در صورتی که متقاضی کمتر از 18 سال سن داشته باشد، لازم است اصل و کپی شناسنامه پدر، جد پدری و یا قیم ارائه گردد.

-معمولا جهت تغییر نام های مذهبی، ارائه استشهادیه لازم میباشد.

-تکمیل فرم مخصوص تغییرنام

-پرداخت هزینه ی درنظرگرفته شده جهت تغییرنام

 

مدارک لازم برای تغییراسم های مذهبی کدام است؟

جهت تغییر نام های مذهبی، ارائه دادخواست به دادگاه الزامی بوده و از طریق ثبت احوال امکان پذیر نخواهد بود.

مدارک مورد نیاز جهت ثبت دادخواست تغییرنام مذهبی عبارت است از:

- شناسنامه و کارت ملی شخص متقاضی به همراه دو سری کپی از تمامی صفحات

- تنظیم استشهادیه تغییرنام که بهتر است دوستان و آشنایان نزدیک فرد متقاضی آن را امضا کنند.

- اگر متقاضی کمتر از 18 سال سن داشته باشد، شناسنامه پدر،جد پدری و یا قیم باید ارائه گردد.

لازم به ذکر است دادگاه ها نسبت به تغییر اسامی مذهبی سخت گیری بیشتری دارند.

همچنین برخی از شعب دادگاه ها ممکن است احضار شهود را در دادگاه بخواهند تا جهت تغییر نام در شناسنامه، شهادت بدهند.

 

امکان تغییر نام برای بار دوم

معمولا دادگاه ها و مراجع ذی صلاح با تغییر اسم برای بار دوم موافقت نمیکنند و تغییر نام و یا نام خانوادگی را تنها برای یکبار در صورت وجود شرایطی میپذیرند.

همانطور که پیش تر گفته شد جهت تغییر نام برای بار اول نیاز به ارائه مدارکی از جمله استشهادیه میباشد.

برای تغییرنام افراد زیر 18 سال، لازم است پدر یا جدپدری برای رسیدگی به درخواست مذکور در جلسه حضور داشته باشند. 

 

شرایط تغییر نام خانوادگی در شناسنامه چیست؟

داشتن نام خانوادگی برای تمامی افراد جامعه الزامی میباشد و به عنوان یکی از اسناد هویتی اشخاص به شمار میرود.

افراد در انتخاب نام خانوادگی خود، نقشی نداشته اند بنابراین میتوانند در صورت وجود شرایطی، آن را تغییر بدهند:     

- در صورت نامناسب بودن نام خانوادگی،الفاظی مانند بیچاره، گداپور، مست نمکی و...

- در صورتی که نام خانوادگی بیش از دو کلمه باشد .

- درصورتی که نام خانوادگی‌ دارای اسامی خارجی باشد مانند چارلز،میلر، جانسون و...

- در صورت مغایر بودن نام خانوادگی‌ با فرهنگ اسلامی مانند بی‌دین

- در صورت منسوب بودن نام خانوادگی‌ به عناوین خاص مانند فرماندار،سرلشکر و...

- در صورتی که نام خانوادگی منسوب به محل نامناسب و یا منطقه ای به طور مطلق باشد مانند کرجی، افخمی کاشانی و...

- اگر چنانچه یکی از اعضای خانواده سوپیشینه، سو رفتار یا حکم جزایی داشته باشد که موجب سرافکندگی و بی آبرویی شده باشد، فرد میتواند نسبت به تغییر نام خانوادگی خود اقدام کند.

برخی پرسش و پاسخ های متداول در حوزه تغییر نام

سوال:چه کسانی می توانند اقدام به تغییر نام خود نمایند؟

پاسخ: در این خصوص قانون هیچ گونه محدویت برای افراد در نظر نگرفته است و هر کسی که بالای ۱۸ سال سن داشته باشد به تنهایی می تواند اقدام به تغییر نام خود نماید و در صورتی که زیر ۱۸ سال فرد باشد و یا محجور باشد با اجازه ولی و قیم خود می تواند اقدام به تغییر نام نماید

سوال: می‌خواهم نامم را تغییر دهم چگونه می‌توانم این کار را انجام دهم؟

:پاسخبرای انجام این کار حتماً لازم نیست که شما نامی غیر متعارف داشته باشید بلکه در صورتی که نام خود را نپسندید می‌توانید آن را تغییر دهید. برای این کار باید به دادگاه دادخواست دهید و استشهادیه‌ای مبنی بر آنکه نام خاصی در میان اطرافیان، اقوام و آشنایان شما، مشهور است به دادگاه ارائه دهید. احتمال اینکه دادگاه با آن نام موافقت نماید، وجود دارد.برای انجام این کار حتماً لازم نیست که شما نامی غیر متعارف داشته باشید بلکه در صورتی که نام خود را نپسندید می‌توانید آن را تغییر دهید. برای این کار باید به دادگاه دادخواست دهید و استشهادیه‌ای مبنی بر آنکه نام خاصی در میان اطرافیان، اقوام و آشنایان شما، مشهور است به دادگاه ارائه دهید. احتمال اینکه دادگاه با آن نام موافقت نماید، وجود دارد.برای انجام این کار حتماً لازم نیست که شما نامی غیر متعارف داشته باشید بلکه در صورتی که نام خود را نپسندید می‌توانید آن را تغییر دهید. برای این کار باید به دادگاه دادخواست دهید و استشهادیه‌ای مبنی بر آنکه نام خاصی در میان اطرافیان، اقوام و آشنایان شما، مشهور است به دادگاه ارائه دهید. احتمال اینکه دادگاه با آن نام موافقت نماید، وجود دارد.برای انجام این کار حتماً لازم نیست که شما نامی غیر متعارف داشته باشید بلکه در صورتی که نام خود را نپسندید می‌توانید آن را تغییر دهید. برای این کار باید به دادگاه دادخواست دهید و استشهادیه‌ای مبنی بر آنکه نام خاصی در میان اطرافیان، اقوام و آشنایان شما، مشهور است به دادگاه ارائه دهید. احتمال اینکه دادگاه با آن نام موافقت نماید، وجود دارد.برای انجام این کار حتماً لازم نیست که شما نامی غیر متعارف داشته باشید بلکه در صورتی که نام خود را نپسندید می‌توانید آن را تغییر دهید. برای این کار باید به دادگاه دادخواست دهید و استشهادیه‌ای مبنی بر آنکه نام خاصی در میان اطرافیان، اقوام و آشنایان شما، مشهور است به دادگاه ارائه دهید. احتمال اینکه دادگاه با آن نام موافقت نماید، وجود دارد.

سوال: در صورت تغییر نام یا نام خانوادگی برای اسنادی که با نام قبلی صادر شده است مانند گواهینامه ،کارت ملی ،مدرک دانشگاهی چه کار باید کرد؟

پاسخ: در این خصوص جای هیچ گونه نگرانی نمی باشد و شما می توانید با توجه به رای دادگاه و شناسنامه جدید خود مراحل تعویض مدارک و اسناد هویتی خود را طی نمایید 

سوال: در صورتی که فردی یک مرتبه اقدام به تغییر نام خود نموده باشد اگر از اقدام خود پشیمان شده باشد آیا می تواند مجددا از دادگاه تقاضا نماید که نام قبلی خود را انتخاب کند؟

پاسخ : به خاطر داشته باشید هر کسی فقط یک بار مجاز به تغییر نام خود می باشد و در صورت تغییر نام دیگر به هیچ عنوان حق انجام چنین کاری را نخواهید داشت

سوال: کدام دسته از نام های خانوادگی را می توان به آسانی تغییر داد؟

پاسخ: نام خانوادگی که دارای پسوند و پیشوند باشد به شرط آن که در صورت حذف پسوند و پیشوند کلمه دارای معنی باشد نظیر نوری جعفری مشهدلو، نعمتی جرتوده، رضایی نژاد

سوال: در صورتی که نام خانوادگی دارای پسوند و پیشوند نباشد چه اقدامی می بایست انجام داد؟

پاسخ: در صورتی که شخصی به طور مثال فامیلی او نوری است و بخواهد فامیلی خود را به کریمی تغییر دهد در این صورت می بایست به اداره ثبت احوال مراجعه نمایید و ببینید دارند حق تقدم نام خانوادگی جدید کیست و از وی اقدام به کسب اجازه نمایید

اگر در این زمینه به راهنمایی بیشتر
نیاز داریــد با ما در تـماس باشــید

بهترین وکیل برای تغییر نام در تهران

باید بدانید مجموعه هم وکیل دارای دپارتمان های تخصصی در موضوعات حقوقی می باشد و در صورتی که بخواهید اقدام به تغییر نام خود تحت نظر یک وکیل متخصص نمایید ما در هم وکیل می توانیم بهترین مشاوره را توسط وکیل متخصص در این حوزه به شما عزیزان ارائه دهیم و دفتر مرکزی هم وکیل در تهران است و کاربرانی که در تهران می باشند می توانند هم به صورت حضوری و هم تلفنی اقدام به دریافت مشاوره نمایند و برای عزیزانی که در خارج از تهران می باشند نیز جای هیچ گونه نگرانی نمی باشد چرا که وکلای ما به صورت آنلاین در کنار شما عزیزان می باشند

ویدئو تحلیل حقوقی تغییر نام

 

 

توصیه آخر در مورد تغییر نام در شناسنامه 

با توجه به پیچیدگی هایی که تغییر نام در شناسنامه دارد به شما توصیه می گردد قبل از هر اقدامی از یک وکیل متخصص مشورت بگیرید.