مجازات گماردن محجورین و سایر افراد به گدایی

مجازات گماردن محجورین و سایر افراد به گدایی

فرشاد  اسکندری

مجازات گماردن محجورین و سایر افراد به گدایی :

 

در این نوشتار به بررسی جرم گماردن مجازات گماردن محجورین و سایر افراد به گدایی یا به عبارت دیگر بکارگبری کودکان کار می پردازیم .مانند شکیب سریال آوای باران

نکته ۱ : تعریف گماردن محجورین و سایر افراد به گدایی :

همانگونه که در مقاله ای جداگانه گفتیم گدایی یا تکدی گردی در صورتی که شخص این کار را پیشه خود قرار دهد و از این راه امرار معاش کند جرم است. ماده ۷۱۲ قانون مجازات اسلامی از کتاب تعزیرات و مجازات های بازدارنده مصوب ۱۳۷۵ به این موضوع پرداخته بود.

 اما گاهی تکدی گری از سوی انسان های سودجو شکل سازمان یافته تری به خود می گیرد به گونه ای که فرد با بکارگیری کودکان یا سفیه یا حتی افراد عادی ، اقدام به تکدی گری می کنند . مانند سریال آوای باران که در آن شخصیتی به نام شکیب از کودکان به عنوان گدا کسب درآمد می کرد. (شیکبب سریال آوای باران ) .

ماده ۷۱۳ قانون مجازات اسلامی از کتاب تعزیرات و مجازات های بازدارنده مصوب ۱۳۷۵ مقرر می دارد ؛ " هر کس طفل صغیر یا غیر رشیدی را وسیله تکدی قرار دهد یا افرادی را به این بگمارد به ۳ ماه تا ۲ سال حبس و استرداد کلیه اموالی که از این طریق به دست آورده است محکوم خواهد شد. "

در صورت نــیاز به وکیـــــل متخصـــص
این موضوع درخواست خود را ثبت نمایید

نکته ۲ : شرایط تحقق جرم گماردن محجورین و سایر افراد به گدایی: 

۱. رفتار فیزیکی مرتکب " به کار گماردن  " دیگران برای گدایی یا " وسیله قرار دادن محجورین برای گدایی " است.

۲. برای تحقق جرم شرط است اشخاص دیگری هم چون صغیر یا غیررشید یا حتی افراد عادی ، گدایی کنند .منتهی باید به وسیله دیگری مستخدم شده باشند . 

۳. شرط است که فرد تکدی گری را پیشه خود قرار داده باشد.

۴. نتیجه جرم هم آنست که متهم از این راه امرار معاش کند .

۵. عنصر روانی جرم عمد است . مرتکب اولا باید آگاه به وضعیت محجور و اشخاص عادی باشد. ثانیا عامدا اقدام به به کار گماردن اشخاص شود.

۷. مجازات گماردن محجورین و سایر افراد به گدایی ؛ مجازات شخصی که از دیگران استفاده برای گدایی کرده مشمول ماده ۷۱۳ قانون تعزیرات است و ۳ ماه تا ۲ سال حبس و رد مال حاصل شده است. منتهی به نظر می رسد اگر شخصی از نابالغی استفاده کند و وسیله گدایی قرار دهد  مجازات گمارنده مطابق ماده ۱۲۸ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ حداکثر مجازات قانونی همان جرم است‌ این ماده تنها افراد نابالغ را گفته اما در مورد سایر محجوران ، تشدیدی نیست.

نکته ۳ : مجازات ماده ۷۱۳ قانون تعزیرات ناظر بر گمارنده است اما مجازات کسانی که گدایی می کنند بر اساس ماده ۷۱۲ تعیین می شود.