جرایم رایانه ای

جرایم رایانه ای

فرشاد  اسکندری

جرایم رایانه ای :

 

امروزه به علت پیشرفت فناوری جرایک نه به شکل سنتی و کلاسیک بلکه با وسایل نوینی از جمله از طریق فضای مجازی مثل اینستاگرام، واتس آپ، تلگرام و ... صورت می گیرد.

جرایم رایانه ای جرایمی هستند که در فضای سایبری رخ می دهد. هر فعل یا ترک فعلی  از طریق رایانه یا به کمک رایانه از طریق اتصال به اینترنت به طور مستقیم یا غیر مستقیم رخ دهد. جرم رایانه‌ای است. 

 به عبارتی دیگر چنان چه جرمی بر پایه ماهیت وجودی فضای سایبری ارتکاب یافته باشد و هر جرمی که با اتکاء بر ماهیت فضای سایبر خصوصاً رایانه و اینترنت صورت  بگیرد جرم سایبری نامیده می‌شود.

 در رسیدگی به اینگونه جرایم و ادله وقوع جرم باید حرمت حیثیت  و حریم خصوصی اشخاص محفوظ بماند و از اقدامات خودسرانه ضابطین جلوگیری شود. ادله ای که از طریق سایبر کشف می گردد در صورت احراز اصالت آن توسط پلیس فتا معتبر می باشد.

 مطابق ماده 12 قانون تجارت الکترونیکی اسناد و ادله اثبات دعوی ممکن است به صورت داده پیام بوده و در هیچ محکمه ای  یا اداره دولتی نمی توان بر اساس قواعد ادله موجود ، ارزش داده پیام را صرفا به دلیل شکل و قالب آن رد کرد.

 در اینگونه پرونده‌ها نظر کارشناس مهمترین دلیل محسوب میشود. استفاده از شهود زمانی می‌تواند دلیل باشد که اشخاص در محیط گفتگو اینترنتی  از صدا یا گفتگو چهره به چهره استفاده نمایند

برخی افراد تصور می‌کنند جرم توهین و تهدید از طریق فضای مجازی که امروزه متداول است جزو جرایم سایبری محسوب می‌گردد اما در توهین و تهدید صرفاً اینترنت یک وسیله برای ارتکاب جرم است. توهین رایانه ای نوعی جدید از جرم توهین سنتی است  که در آن وسیله ارتکاب رایانه می باشد.

اثبات جرایم رایانه ای :

به طور کلی برای اثبات جرایم رایانه ای وجود 2 شرط اساسی ضروری است. اولاً هویت پدیداورنده معلوم باشد. 

اولین مرحله در هراقدام حقوقی احراز هویت طرفین است. اثبات هویت پدید آورنده کاری بس دشوار است از آنجا که  فضای سایبری برای افراد زیادی قابل دسترسی است  و دادگاه تا به اقناع کافی نرسیده است باید از انتساب آن جرم خودداری کند.

 دادگاه در این زمینه از اداره کل ارتباطات سیار  استعلام می گیرد. شرط دوم صحت و اصالت ادله الکترونیک است که توسط پلیس فتا تعیین می‌گردد.

توصیه پایانی در مورد جرایم رایانه ای :

با توجه به اینکه اثبات جرایم رایانه ای علاوه بر مسلط بودن بر مسائل حقوقی نیازمند به دانش فناوری اطلاعات نیز می باشد ، لذا پیشنهاد می شود پیش از اقدام قانونی حتما با مشاورین حقوقی و کارشناسان فناوری اطلاعات در این خصوص مشورت و صحبت نمایید.