شرایط طرح دعوای اجرت المثل ایام زوجیت

شرایط طرح دعوای اجرت المثل ایام زوجیت

میلاد کریمی

شرایط طرح دعوای اجرت المثل ایام زوجیت

در این مقاله به بررسی موضوع شرایط طرح دعوای اجرت المثل ایام زوجیت می پردازیم همچنین می توانید مقاله های نظیر مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت و اجرت المثل ایام زوجیت در صورتی که زوجین تبعه خارجی باشند را مشاهده نمایید .

شرایط طرح دعوای اجرت المثل ایام زوجیت به چه معناست ؟ 

زوجه بابت کارهایی که در خانه زوج  انجام می دهد به او اجرت تعلق میگیرد ولی این اجرت منوط به داشتن شرایطی است که در زیر اختصارا توضیح داده می شود .

شرایط دریافت اجرت المثل :

١-کارهای انجام شده توسط زوجه جزو وظایف شرعی و قانونی زوجه نباشد 

 در صورتی زوجه استحقاق دریافت اجرت المثل را خواهد داشت که کارهای انجام شده توسط ایشان جزو تکالیف یا وظایف او نباشد به عبارت دیگر آن دسته از کارهای انجام شده اجرت دارد که زوجه مکلف به انجام آن نباشد مجموعه کارهایی که زوجه ممکن است در دوران زوجیت انجام دهد دو دسته اند:

الف: کارهای واجب: بخشی از کارها جزو وظایف شرعی و تکالیف قانونی است بدیهی است و نمی تواند در قبال انجام این کارها مطالبه اجرت نماید مانند انجام رابطه جنسی .

ب: کارهای غیر واجب: دسته ای از کارها به گونه‌ای است که زن هیچ الزامی بر انجام دادن یا ندادن آن ندارد و زوج نیز حق ندارد زنش را مجبور به انجام آن نماید قانون مدنی به عنوان نمونه از شیر دادن کودک یاد کرده است و می تواند در قبال انجام این امور مطالبه اجرت کند البته این که کدام یک از کارها جزو تکالیف زوجه بوده و کدام یک چنین نیست به طور دقیق در قانون مدنی مشخص نشده و شاید به خاطر همین بوده است که قانونگذار آن را به شرع ارجاع داده و گفته است که شرعاً این کارها بر عهده زوجه نمی باشد

٢انجام کارها به دستور شوهر صورت گرفته باشد .

در مورد استحقاق زوجه به اجرت المثل دومین شرط آن است که زوجه به دستور زوج و بنا به درخواست او کارهایی را که بر او  واجب نبوده انجام داده باشد در غیر این صورت مستحق اجرت المثل نخواهد بود. به طور مثال شوهر دستور داده باشد که زن ظرف های خانه را بشورد یا اقدام به تمیز نمودن خانه نماید .

اما در صورت اختلاف طرفین بر سر صدور دستور ،مسئولیت اثبات آن بر عهده کیست؟ این سوال در بحث ما که معمولاً زوجه اجرت المثل کارهایی را مطالبه می کند که سالهای زیادی از انجام آن گذشته است اهمیت زیادی دارد.

در پاسخ باید گفت : اصل بر عدم تبرع در انجام کارهای انجام شده در خانه می باشد و زوج می بایست قصد تبرع داشتن زوجه را اثبات نماید.

٣انجام کارها به قصد تبرع(رایگان) نباشد .

از جمله شرایط لازم برای استحقاق مطالبه حق الزحمه خانه داری انجام بدون قصد تبرع است یعنی شرایط پرداخت اجرت المثل این است که زوجه در اجابت خواسته زوج و انجام کار حسب دستور و خواست وی قصد تبرع نداشته باشد زیرا قصد تبرع هرچند عمل هم در عرف اجرت داشته باشد مبنای رابطه را به احسان و کمک به دیگران تبدیل می نماید.

۴اجرت المثل در هنگام طلاق قابل پرداخت است  

طی یک دادخواست مستقل زوجه نمی تواند اقدام به مطالبه اجرت المثل نماید.

۵ وضعیت اجرت المثل در ازای دادخواست طلاق از جانب زن : 

 طلاق نباید به درخواست زوجه باشد در صورتی که دادخواست طلاق را زوجه مطرح نموده باشد به او اجرت المثل تعلق نمی گیرد.

۶چنانچه طلاق به درخواست مرد باشد نباید ناشی از تخلف زن از وظایف همسری و یا سوء اخلاق و رفتار وی باشد.

برای دریــافت مشاوره با وکــیل به صورت تخصــصی
می توانید با مجموعه مجرب هموکیل در ارتباط باشید

توصیه آخر در مورد شرایط طرح دعوای اجرت المثل ایام زوجیت :

طرح دعوای اجرت المثل ایام زوجیت دارای نکته های بسیاری است که ذکر تمامی آن موارد از حوصله این مقاله خارج می باشد لذا به شما همراهان گرامی توصیه می گردد قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در حوزه حقوق خانواده مشورت نمایید