نحله چیست و شرایط طرح دعوای نحله

نحله چیست و شرایط طرح دعوای نحله

میلاد کریمی

نحله چیست و شرایط طرح دعوای نحله

در این نوشتار به بررسی اینکه نحله چیست و شرایط طرح دعوای نحله می پردازیم .

معنی لغوی نحله : نحله به کسر نون از یک سو به معنی مذهب و دیانت و سوی دیگر به معنای دادن مهریه به زن بدون عوض و طلب می باشد نحله را مترادف عطیه و هبه نیز آورده اند و در تعریف آن گفته شده بخشش و عطای مجانی و رایگان است.

نحله در تبصره ۶ قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام وارد ادبیات حقوقی ما شد.

شرایط طرح دعوای نحله :

١-مقرر گردید در صورتی که بنا به هر دلیلی به زوجه اجرت المثل ایام زوجیت تعلق نگیرد  با در نظر گرفتن شرایطی زوجه میتواند اقدام به مطالبه نحله نماید قابل ذکر است طی مقاله جداگانه‌ای به طور مفصل نحوه طرح دعوای اجرت المثل ایام زوجیت را توضیح داده ایم .

ولی منظور از اجرت المثل ایام زوجیت این است که چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده  وی نبوده به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود دادگاه اجرت المثل کارهایی انجام گرفته را محاسبه به پرداخت آن حکم می‌نماید .

٢-سنوات زندگی مشترک : منظور مدت زمانی است که زوج و زوجه با هم زندگی مشترک داشته اند وعلی القاعده با توجه به مدت زمانی که زوجین با هم زندگی کردند باید مبلغ بخشش یا همان نحله متفاوت باشد . 

در صورت تمایل با وکلای هموکیل در ارتباط باشید

٣نوع کار هایی که زوجه در خانه شوهر انجام داده و در صورت شرایط بالا اجرت المثل با توجه به آن محاسبه شود به نظر می‌رسد منظور کارهایی است که شرح آن به عهده زوجه نیست ولی به دلیل آن که انجام آن یا به دستور زوج نبوده یا زوجه با قصد تبرع انجام داده و یا به دستور زوج بوده و با عدم قصد عدم تبرع  انجام داده ولی برای دادگاه ثابت نشود به پرداخت اجرت المثل حکم داده نمی شود در این صورت زن میتواند اقدام به طرح دعوای مطالبه نحله نماید  نکته دیگری که باید توجه داشت در این دعوا به وضعیت مالی زوج توجه می شود .

۴دادگاه مبلغی را بابت بخشش یا همان نحله برای زوجه تعیین می نماید پس  همان طور که پیداست در این تبصره  قانونگذار به دادگاه خطاب کرده که از اموال زوج با توجه به شرایط ذکر شده مبلغی را بابت بخشش برای زوجه تعیین می کند .

۵همچنین برای صدور حکم به پرداخت مبلغی به عنوان نحله لازم است طلاق به درخواست زن نبوده و یا هیچ شرط مالی بین زوجین وجود نداشته باشد فقدان هر یک از این شرایط زوجه را از اجرت المثل و نحله محروم می نماید و نکته دیگر در مورد اعمال مطالب این است که در صورتی می توان زوج را به پرداخت نحله الزام نمود که امکان مطالبه اجرت المثل برای زن وجود نداشته باشد .

توصیه آخر  

با توجه به پیچیدگی هایی که بحث های حقوق مالی زوجه علی الخصوص محله دارد به شما توصیه می گردد قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در حوزه  حقوق خانواده مشورت نمایید