جرم انکار زوجیت

جرم انکار زوجیت

محمد اهوارکی

جرم انکار زوجیت

 رابطه ی زوجیت در قوانین ما همواره از اهمیت بالایی برخوردار بوده و آثار خاص خود را دارد که از جمله می توان به نسب فرزندان حاصل از ازدواج ،التزام زن به حفظ حریم خانواده ،عدم ازدواج با دیگری ،تمکین از مرد و الزام مرد به انجام وظایف زناشویی خود اشاره کرد .همین شرایط اقتضا می کند کسی که رابطه ی زوجیت خود را انکار می کند یا مدعی رابطه ای میشود که اساسا دروغ است مستق مجازات قرار گیرد .

جرم انکار زوجیت در قانون :

در این خصوص ماده 52 قانون حمایت از خانواده بیان می دارد " هرکس در دادگاه زوجیت را انکار کند و سپس ثابت شود این انکار بی‌اساس بوده است یا برخلاف واقع با طرح شکایت کیفری یا دعوای حقوقی مدعی زوجیت با دیگری شود به حبس تعزیری درجه شش ویا جزای نقدی درجه شش محکوم می‌شود.این حکم درمورد قائم مقام قانونی اشخاص مذکور نیز که با وجود علم به زوجیت، آن را در دادگاه انکار کند یا علی ‌ رغم علم به عدم زوجیت با طرح شکایت کیفری یا دعوای حقوقی مدعی زوجیت گردد، جاری است  " 

 نکته :انگیزه فرد در این مورد مهم نیست ،یعنی چه برای تحصیل مال باشد یا برخورداری امتیاز از طرف مقابل یا هیچ کدام .چیزی که مهم است انکار یا ادعای امری است که واقعیت ندارد .همچنین مرد یا زن بودن در این ماده تفاوتی در مجازات ندارد .

نکته :فعل مجرمانه در این جرم باید حتما به صورت مثبت باشد یعنی با رفتار یا گفتاری انجام شود که سبب ادعای موضوع یا انکار آن شود و باید دو شرط در آن وجود داشته باشد.

برای مشاوره با وکیل متخصص از این طریق اقدام کنید

شرایط اثبات انکار یا ادعای زوجیت :

 1- صراحت در بیان 2- مرتبط بودن با مراجع قضایی ،پس سکوت فرد مشمول این ماده نخواهد شد . 

1 - صراحت در بیان : منظور این است که ابراز کننده باید بی دگمان و استوار نسبت به ادعا یا انکار خود نظر دهد .به عنوان مثال اگر فردی در رابطه زوجیت خود تردید داشته باشد مشمول این عنوان نشده چرا که صراحت در عمل شرط شمول این ماده است .

2- مرتبط بودن با مراجع قضایی: قانونگذار با قید عنوان "هرکس در دادگاه..." دامنه شمول ماده را محدود کرده و این موضوع قابل دفاع نیست چرا که به عنوان مثال اگر کسی در دادسرا زوجیت را انکار کند مشمول ماده نخواهد شد .همچین عنوان "...زوجیت را انکار کند ..." لفظی عام بوده که می تواند زوجیت سابق را هم شامل شود و این مورد نیز از نقاط ضعف این ماده است .

سوال :منظور از قائم مقام چیست ؟ قائم مقام شخصی است که به جانشینی از دیگری حقوق و تکالیفی پیدا می کند که خواه برای اجرای هدف او کاری انجام دهد (نماینده تجاری) یا اهداف خود را دنبال کند (ورثه).

مجازات انکار زوجیت :

طبق نص ماده 52 قانون حمایت از خانواده قاضی مختار است به محکومیت فرد به حبس از 6 ماه تا دوسال یا جزای نقدی درجه 6.جزای نقدی درجه 6 نیز طبق بند 2 جدول پیوست یک مصوبه مورخ 08/11/1399 پرداخت مبلغ 6 الی 24 میلیون تومان در حق صندوق دولت می باشد .