جرم عدم ثبت نکاح

جرم عدم ثبت نکاح

محمد اهوارکی

جرم عدم ثبت نکاح

در کشور ما موضوع ازدواج دارای شرایط خاصی است و به شدت از جانب قانونگزار مورد توجه واقع شده که یکی از آن شرایط ثبت نمودن در دفاتر رسمی ازدواج است.

تعریف جرم و مجازات عدم ثبت نکاح و ازدواج  در قانون:

به همین جهت در ماده 49 قانون حمایت از خانواده عنوان شده " چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر اسناد رسمی به ازدواج دایم،طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامیست از ثبت آن امتناع کند،ضمن الزام به صبت واقعه به جزای نقدی درجه 5 و یا حبس تعزیری درجه 7 محکوم می گردد. این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند نیز مقرر است"

طبق ماده فوق مجازات این جرم صرفا نسبت به آقایان قابلیت داشته و هیچ مسیولیتی نسبت به بانوان در این مورد نیست. حتی اگر عاقد را نیز نمیتوان به عنوان معاون در جرم تحت تعقیب قرار داد.

نکته: ثبت ازدواج می بایست در دفاتر رسمی ازدواج انجام شود و هر گونه اقدام به غیر از این مورد قابل قبول نخواهد بود.

سوال :آیا تمامی ازدواج ها قابل ثبت در دفاتر رسمی ازدواج است؟

خیر، ازدواج مرد خارجی با زن ایرانی تابع مقرراتی از قبیل تجویز دولت ایران است که تا محقق نشود قابلیت ثبت نیز ندارد.

همچنین است ازدواج با دختر زیر سن نکاح که قانون آن را ممنوع کرده است. در این موارد به جهت مانع قانونی امکان ثبت نیز محقق نبوده و عدم ثبت آن مشمول قانون فوق نخواهد بود.

انجام امـــور قضایی نیازمند تجــربه و تخصص کافــی است.
چنانچه به همراهی ما نیازمندید، درخواست خود را ثبت کنید

سوال: تا چه زمانی می توان از ثبت در دفاتر رسمی امتناع کرد؟

جرم موضوع ماده 645 قانون مجازات اسلامی از جمله جرایم مستمر و به شکل ترک فعل بوده و می بایست در اسرع وقت نسبت به ثبت آن اقدام نمود و تا زمانی که این عمل انجام نشود فرد به طور مستمر مرتکب جرم شده است .

سوال :در چه مواردی ثبت ازدواج موقت الزامی است ؟

۱- باردارشدن زوجه 2- توافق طرفین 3- شرط ضمن عقد

نکته: جرم عدم ثبت ازدواج دایم از جرایم مطلق است که نیاز به تحقق نتیجه خاصی ندارد و به صرف خواندن صیغه ی عقد بدون ثبت همزمان تحقق میابد. در نتیجه حتی اگر فردی با این نیت که بعدا اقدام به ثبت میکند در انجام آن تعلل نمیاد نیز مشمول ماده فوق است.

پیشنهاد پایانی: 

با توجه به پیچیدگی های این پرونده پیشنهاد می گردد حتما با یک مشاوره حقوقی یا وکیل  مجرب مشورت نمایید.