ترک انفاق نسبت به زوجه

ترک انفاق نسبت به زوجه

محمد اهوارکی

ترک انفاق نسبت به زوجه

قاتونگذار ایران تخطی زوجین از وظایف قانونی خود را کمتر با ضمانت اجرای کیفری مواجه دانسته و صرفا ترک انفاق را جرم انگاری کرده که این شکل قانون گذاری ممکن است به جهت عدم تمایل برای ورود تضمین های سرکوب گر و قهر آمیز کیفری به حریم خصوصی خانواده ناشی شده باشد.

تعریف انفاق در قانون:

انفاق عبارت است از صرف هزینه های خوراک ،پوشاک ،مسکن ،اثاث خانه،لباس در حد لازم و توانایی مرد نسبت به خانواده اش و خوراک ،پوشاک ،مسکن  اثاث خانه و خادم و دیگر نیاز های متعارفدر حدود مناسبت عرفی نسبت به همسرش.بنابراین نفقه در اصطلاح حقوقی تامین ضروریات همسر و نزدیکانی است که نفقه آنها بر مرد واجب است و تا حدود زیادی عرف جامعه در آن تاثیر دارد.

ماده 53 قانون حمایت از خانواده در مورد عدم پرداخت نفقه: 

قانونگذار در ماده 53 حمایت از خانواده عنوان نموده "هرکس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب ‌ النفقه امتناع کند به حبس تعزیری بیش از سه ماه تا یک سال محکوم می‌شود.

تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و در صورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف می‌شود.

تبصره - امتناع از پرداخت نفقه زوجه‌ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین است و نیز نفقه فرزندان ناشی از تلقیح مصنوعی یا کودکان تحت سرپرستی مشمول مقررات این ماده است"

این جرم نوعی جرم مطلق است یعنی تحقق آن وابسته به وقوع نتیجه خاصی نیست و به صرف کوتاهی مرد در زندگی مشترک مشمول وی می گردد.

شرایط تحقق جرم ترک نفقه: 

شامل (تمکن مالی شوهر)، (تمکین زن)، (حال بودن نفقه) و (دایمی بودن ازدواج) است.

انجام امـــور قضایی نیازمند تجــربه و تخصص کافــی است.
چنانچه به همراهی ما نیازمندید، درخواست خود را ثبت کنید

تمکن مالی زوج

یعنی مرد توان پرداخت هزینه های مذکور در قانون را که به عهده وی است داشته باشد، در مقاله تکمن مالی زوج در موضوع نفقه به تفصیل به این مورد پرداخته میشود.

تمکین زن : 

یعنی زن از انجام وظایف زناشویی و زندگی مشترک ممانعت نکند، در این صورت به کلی از نفقه محروم خواهد شد، در مقاله تکمین زن در موضوع نفقه این مورد را بررسی می کنیم.

حال بودن نفقه: 

یعنی زن فقط می تواند نسبت به نفقه ی حال حاضر خود مرد را تحت تعقیب کیفری قرار دهد اما به هر حال نفقه گذشته وی در دادگاه حقوقی قابل پیگیری است.

دایم بودن نکاح : 

قانونگذاز نفقه را فقط برای ازدواج دایمواجب دانسته و در ازدواج موقت موضوع نفقه امری کاملا توافقی است. در مقاله شرط دایمی بودن نکاح در موضوع نفقه به این موضوع خواهیم پرداخت. 

در مقاله مجازات جرم ترک انفاق، مجازات های که قانون برای عدم پرداخت نفقه توسط مرد در نظر گرفته شد، مورد بررسی قرار گرفته شده است.