جرم فریب در نکاح
جرم فریب در نکاح
شاید بارها شنیده اید که دختر و پسری قصد ازدواج با هم را داشته و مدت زمانی را هم صرف شناخت هم کرده اند تا خصوصیات مورد علاقه خود را در فرد مورد نظر پیدا کنند. حال اگر این ویژگی های مهم ،به قول معروف دروغ از آب در بیاید چطور؟ امکان دارد شخصی که دروغ شنیده، میل و رغبت سابق را نسبت به ازدواج با طرف نداشته باشد یا حتی به کینه و درگیری با وی منجر شود.
مجازات دروغ گفتن قبل از ازدواج :
ماده 647 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) در این خصوص عنوان میدارد "چنانچه هر یک از زوجین قبل از عقد ازدواج طرف خود را به امور واهی از قبیل داشتن تحصیلات عالی، تکمن مالی، موقعیتاجتماعی، شغل و سمت خاص، تجرد و امثال آن فریب دهد و عقد بر مبنای هر یک از آنها واقع شود مرتکب به حبس تعزیری از شش ماه تا دو سالمحکوم میگردد"
به زبان ساده تر اگر کسی خود را دارای صفات و ویژگی هایی نشان دهد که در واقع آنها را نداشته و اساسا ازدواج بر پایه ی آن ویژگی تشکیل شود یا ویژگی ها و صفاتی که عیب و نقص محسوب می شود را به گونه ای بپوشاند که اگر طرف مقابل از آن مطلع می بود از ازدواج با وی صرف نظر می کرد.
به عنوان مثال مردی که خود را ثروتمند معرفی می نماید و زن بر اساس ثروت مرد با وی ازدواج می کند یا زنی که خود را بلند قد نشان می دهد و ملاک مرد نیز همین قد بلندی خانم بوده است.
نکته: اگر شخص دیگری غیر از زن یا شوهر بدون تبانی، با انجام اقداماتی موجب فریب دیگری شود، مشمول این ماده نخواهد بود هر چند مسوولیت مدنی برای وی قابل تصور است.
نکته :پنهان نمودن بیماری آمیزشی مورد شمول این ماده نمی باشد و فقط می توان حق فسخ برای فرد قایل شد .
سوال: شخصی شغل خود را کارمند رسمی دولت معرفی نموده و ازدواج مبنی بر اساس همین شغل واقع شده و مشمول فریب در ازدواج است ؟ - بله
سوال: اگر شخصی که دانشجوی پزشکی است خود را پزشک معرفی کند و ازدواج هم بر اساس شغل او انجام شود در حالیکه هنوز پزشک نشده آیا فریب در ازدواج محقق شده است ؟ - خیر ،فریب در ازدواج باید نسبت به امور واهی و بلا تحقق باشد چرا که دانشجوی پزشکی به هر حال در رستای پزشک شدن در حرکت است ولی کسی که تا کنون در کنکور پزشکی شرکت نکرده نمی تواند خود را پزشک بنامد .
نکته: حیله و فریب باید قبل از ازدواج و بر مبنای آن باشد ،پس حیله و فریب بعد از شروع زندگی مشترک و بر مبنای ادامه ی زندگی مشترک مشمول این ماده نخواهد بود.
نکته: اگر شخص فریبکار تمامی تلاش خود را انجام دهد اما در نهایت ازدواجی صورت نگیرد ،اقدامات آن شخص مشمول این ماده نخواهد بود.
جرم فریب در نکاح از جرایم عمدی است که نیازمند سوء نیت عام و سوء نیت خاص است .اولی یعنی اراده ی کامل فرد در انجام این جرم با توجه به اینکه توانایی انجام آن را هم دارد .دومی هم قصد انعقاد نکاح یا همان ازدواج است که طی عملیات فریب ،قصد رسیدن به آن را دارد.
مجازات جرم فریب در نکاح در قانون :
مجازات قانونی جرم فریب در نکاح 6 ماه تا 2 سال است اما مجازا آن نظر به الطاف مبارکه قانون کاهش مجازات تعزیری مصوب 99 ،از غیر قابل گذشت به قابل گذشت تغییر و به سه ماه تا یک سال حبس تقلیل شده است .بدین صورت قاضی می تواند نسبت به تمامی آن به جای حبس جزای نقدی صادر نماید .
سوال: مرور زمان جرم فریب در تکاح چقدر است ؟ - با توجه به درجه 6 بودن آن ،از مرور زکمان 5 سال0 برخوردار است.
نکته: در صورت اثبات جرم،زیان دیده میتواند خسارات مادی و معنوی وارد شده به خود را مطالبه نماید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.