شرایط  اقامه دعوای طلاق  به درخواست مرد

شرایط اقامه دعوای طلاق به درخواست مرد

میلاد کریمی

پادکست صوتی طلاق به درخواست مرد

 

 

 

شرایط اقامه دعوای طلاق به درخواست مرد : 

۱-با توجه به حقوق خانواده ایران و قانون مدنی مرد برای طلاق دادن همسر خود نیاز به دلیل ندارد و صرفا مرد می بایست شرایط مندرج در قانون که ثبت دادخواست طلاق می باشد را ثبت نماید و رضایت زن برای تحقق طلاق شرط نمی باشد.

۲-پس از ثبت دادخواست طلاق از سوی مرد و تشکیل جلسه رسیدگی دادگاه، قاضی موظف است که پرونده را به داور ارجاع دهد طرفین می بایست ظرف یک هفته داور خود را که باید از اقارب متاهل و حداقل سی سال سن داشته باشد را به دادگاه معرفی نمایند داوران می بایست تمام سعی و تلاش خود را در جهت صلح و سازش به کار ببند ولی اگر چنین اتفاقی نیوفتاد نظر خود را اعلام نمایند در صورتی که زوجین نتوانند داور از میان اقارب خود معرفی کنند دادگاه اقدام به تعیین داور می نماید.

۳-باید بدانید که ثبت طلاق در دفترخانه منوط به پرداخت کامل حقوق مالی زن می باشد که در ادامه در این باره بیشتر توضیح می دهیم.

۴-ارائه گواهی عدم بارداری در هنگام اجرای صیغه طلاق و یا در صورتی که زوجین بر بارداری زن اتفاق نظر داشته باشند در این صورت سردفتر باید اقرار زوجین را در سند طلاق قید نماید.

برای اجرا شدن شدن صیغه طلاق به درخواست مرد چه شرایطی باید وجود داشته باشد؟

طلاق مرد یا بهتر است بگوییم طلاق به تقاضای مرد بر اساس نظام حقوقی ما، مرد برای طلاق دادن زن نیاز به آوردن دلیل ندارد و می تواند به علت استناد به عدم سازش یا تفاهم اخلاقی، تقاضای طلاق کند. اما برای اجرای حکم طلاق، می‌بایست حقوق مالی زن شامل مهریه، نفقه و اجرت المثل پرداخت شود یا شرایط پرداخت آن مشخص شود.

منظور از نفقه، هزینه های متعارف و متناسب ماهیانه یک زن در زندگی مشترک می باشد.

منظور از اجرت المثل: کارهایی که زن در منزل شوهر انجام می داده است ولی به عهده زن نیست مثل آشپزی و نگهداری از بچه ها، نظافت خانه و.....

در این نوع از طلاق رضایت یا عدم رضایت زن اصلاً مهم نیست و مرد با علت یا بدون علت میتواند زن خود را طلاق دهد.

 ولی اجرای حکم طلاق منوط به تعیین تکلیف حقوق مالی خانم هست به این معنی که دادگاه حکم طلاق به درخواست زوج را صادر می نماید ولی برای آن که این حکم در دفتر اسناد رسمی طلاق  ثبت شود می بایست تکلیف حقوق مالی زن روشن شود مثل مهریه، نفقه، اجرت المثل خانم پرداخت شود یا ترتیبی برای پرداخت آن داده شود.

 

مثلاً مرد هنگام طلاق تقاضای تقسیط مهریه را نماید؛ حال دادگاه یا تقاضای تقسیط مهریه را می پذیرد یا نه، اگر پذیرفت می بایست مطابق با حکم دادگاه  پیش قسط را پرداخت نماید و سپس مرد می تواند برای ثبت واقعه طلاق به دفترخانه مراجعه نماید، نکته ی که می بایست توجه داشته باشید این است که عموما محاکم خانواده در مواجهه با طلاق به درخواست زوج و زمانی که مرد بدون علت  قصد طلاق دادن همسرش را داشته باشد در صدور حکم تقسیط مهریه یا سایر حقوق مالی زن به نحوی  انشاء رأی می‌نمایند که زن بخش عمده‌ای از حقوق مالی خود را قبل از اجرای حکم طلاق دریافت نماید.

 

در صورتی که مرد برای اجرای صیغه طلاق به درخواست مرد حاضر نشود تکلیف چیست؟

مطابق قانون در طلاق به درخواست مرد پس از صدور رای قطعی طلاق، مرد می بایست ظرف سه اقدام به اجرای صیغه طلاق در دفترخانه ازدواج و طلاق نماید و در صورتی که ظرف این مهلت در دفترخانه حاضر نشود از گواهی عدم امکان سازش (رای طلاق) رفع اثر خواهد شد و در صورتی که مرد بخواهد بعد از سه ماه طلاق را اجرا نماید مجددا می بایست اقدام به تنظیم دادخواست طلاق به درخواست مرد و سپری کردن مراحل آن نماید.

در صورتی که زن برای اجرای صیغه طلاق به درخواست مرد حاضر نشود تکلیف چیست؟

در صورتی که مرد در مدت قانونی جهت اجرای صیغه طلاق در دفتر خانه حاضر شود اما زن پس از حضور مرد ظرف یک هفته در دفترخانه حاظر نشود سردفتر ازدواج و طلاق به زوجین اخطار می کند برای اجرای صیغه طلاق در دفترخانه حاضر شوند و اگر باز هم زن در دفترخانه حاضر نشود در غیاب زن صیغه طلاق جاری خواهد شد.

سوال: در صورتی که مرد برای اجرای صیغه طلاق به درخواست مرد حاضر نشود آیا زن می تواند اقدام به جاری نمودن صیغه طلاق نماید؟

پاسخ: خیر چون خواهان دعوی طلاق مرد بوده است و فقط محکوم له می تواند تقاضای اجراء صیغه طلاق را نماید.

طلاق به درخواست مرد طلاق رجعی است یا بائن؟

باید بدانید که طلاق از ناحیه مرد طلاق رجعی است یعنی مرد در دوران عده که سه طهر می باشد (به هر بار پاک شدن زن از عادت ماهانه یک طهر می گویند) می تواند به همسر خود رجوع نماید در صورت رجوع مرد به همسر خود طلاق از بین رفته است و اگر مرد بعد از رجوع مجددا قصد طلاق همسر خود را داشته باشد می بایست مجددا مراحل طلاق به درخواست مرد را طی نماید. ولی در دو مرد در طلاق به درخواست مرد، مرد نمی تواند اقدام به رجوع نماید مورد اول زمانی است که زن یائسه باشد و مورد دوم زمانی است که بین زن و مرد رابطه جنسی در دوران زوجیت شکل نگرفته باشد. در این دو حالت طلاق به درخواست مرد از نوع بائن می باشد.

آیا در دوران عده طلاق به درخواست مرد به زن نفقه تعلق می گیرد؟

به دلالت بند ۲ ماده ۸ قانون امور حسبی «زوجه ای که در عده طلاق رجعی است در حکم زوجه است» پس به زن نفقه نیز تعلق خواهد گرفت.

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هسیم

آیا در دوران عده طلاق به در خواست مرد در صورت فوت مرد به زن ارث تعلق می گیرد؟

با توجه به بند ۲ ماده ۸ قانون امور حسبی بله به زن در صورت فوت مرد علی رغم صدور رای طلاق و اجرا شدن آن به شرطی که عده که سه طهر می باشد به اتمام نرسیده باشد ارث تعلق می گیرد.

سوال: در صورتی که مردی همسر خود را طلاق داده و در دوران عده است متوجه شود که همسر او مرتکب رابطه نامشروع شده است آیا مرد می تواند اقدام به طرح شکایت کیفری نماید؟

پاسخ: بله چون در طلاق به درخواست مرد طلاق از نوع رجعی است و مرد می تواند به همسر خود رجوع کند و در عده رجعی هنوز زن در حکم زوجه مرد می باشد در صورتی برقراری رابطه نامشروع مرد می تواند اقدام به طرح شکایت کیفری نماید.

عده طلاق به چه معناست و نحوه محاسبه آن چگونه است؟

عده به حالتی می گویند که تا انقضای آن زنی که طلاق گرفته یا طلاق داده شده است نمی تواند با مرد دیگری ازدواج کند عده طلاق سه طهر است. یهنی زن دو بار عادت ماهانه ببیند و پاک شود، بنابراین، پس از پاکی سوم می تواند با دیگری ازدواج نماید و باید بدانید که صیغه طلاق می بایست در دوران پاکی جاری شود و زمانی که یائسه شده اند می بایست سه ماه به عنوان عده نگه دارند.

سوال: هرگاه صیغه طلاق در دوران پاکی جاری شود ولی بلافاصله زن دچار عادت شود آیا صیغه طلاق صحیح می باشد؟

پاسخ: صیغه طلاق صحیح است ولی زن نمی تواند آن طهر را طهر نخست محاسبه کند و باید پس از این سه طهر نگه دارد.

در چه شرایطی به زن علاوه بر مهریه شرط تنصیف نیز تعلق می گیرد؟

بحث دیگری که باید بدان توجه داشت این است که اگر مرد بدون علت قصد طلاق همسر خود را داشته باشد علاوه بر حقوق مالی که در بالا به آن اشاره شد، می بایست نصف اموال خود را که پس از ازدواج به دست آورده به نام همسر خود نماید که به آن شرط تنصیف می گویند البته این تنصیف اموال، زمانی به زن تعلق می گیرد:

اولا: درخواست طلاق مرد بدون علت باشد.

ثانیاً: در دعوی طلاق از سمت مرد به علت عدم انجام تکالیف خانم در زندگی مشترک نباشد به طور مثال زن همیشه آماده تمکین یا انجام نزدیکی با همسر خو را داشته باشد و یا مثلا زن سوء معاشرت با همسر خود نداشته باشد.

 

توصیه آخر در مورد شرایط اقامه دعوای طلاق به درخواست مرد

پرونده های خانواده علی رغم ظاهر ساده دارای پیچیدگی های بسیاری می باشد که اگر به آن توجه نشود یا تشریفات آن رعاعیت نشود می تواند برای افراد مخاطرات بسیاری را به دنبال داشته باشد توصیه ما به دوستان این است که قبل از انجام هر کاری با وکیل متخصص در حوزه طلاق به درخواست زوج مشورت نمایید شما در هم وکیل می توانید به راحتی با بهترین وکلای تهران مشورت نمایید.