درخواست طلاق به علت غيبت زوج

درخواست طلاق به علت غيبت زوج

میلاد کریمی

درخواست طلاق به علت غيبت زوج

 

درخواست طلاق به علت غیبت زوج به چه معنا می باشد 

 در این نوشتار به بررسی درخواست طلاق به علت غيبت زوج می پردازیم، اگر زوج بدون علت موجه زندگی مشترک را رها نموده و مدت طولانی خبری از او نباشد آیا زوجه میتواند درخواست طلاق بدهد.

غیبت زوج می تواند به علت سفر یا حوادث و یا در نتیجه مجهول المکان  شدن باشد  و قاعدتاً مشکلاتی برای همسر به بار آورد که هم می‌تواند ناظر به نفقه و خرجی زندگی او باشد و هم می تواند ناظر بر روابط زوجیت باشد.

مدت زمان غیبت زوج:

قانون مدنی مدت زمان غیبت زوج چهار سال تمام زوج را مجوز طلاق دانسته شده است ولی در شروط عقدنامه ها پیش بینی شده است که اگر زوج زندگی خانوادگی را بدون عذر موجه ترک نماید یا شش ماه بدون عذر موجه غیبت نماید زن وکیل در طلاق خواهد بود.

پس اگر در شروط ضمن عقد نکاح مدت غیبت شش ماه لحاظ شده باشد دیگر نیازی به رعایت مدت مندرج در قانون مدنی که چهار سال می باشد نیست.

 ولی اگر بنا به هر دلیلی در شروط ضمن عقد نکاح مدت شش ماه نیامده باشد زوجه چاره ای جز رعایت مدت مندرج در قانون مدنی را ندارد ولی باید گفت مدت یاد شده در قانون مدنی و انتظار آن برای زن از مصادیق ضرر فاحش محسوب می‌شود که به نظر می‌آید با توجه به شرایط فعلی و مشکلات زندگی جدید این مدت باید به نحو معقولی کاهش پیدا کند.

با توجه به آنچه که بیان شد در صورت غیبت زوج اولاً به استناد وکالت ضمن عقد ( مدت شش ماه) و ثانیاً به استناد ماده ١٠٢٩ قانون مدنی (چهار سال) زن میتواند تقاضای طلاق کند که در مورد اخیر بهتر است با اصلاح قانون مدت معقول تری پیش‌بینی گردد مثلاً یک سال ،همچنین زن در حالت غیبت طولانی می تواند با توجه به عسر و حرج و با استناد به ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی درخواست طلاق دهد.

چرا که  ممکن است ادامه زوجیت در صورت غیبت شوهر ناگوار و تحمل ناپذیر باشد و این امر موجب ضرر گردد در این صورت دادگاه بدون تحقق شرایط طلاق در ماده ۱۰۲۹ یعنی صرف نظر از مدت و اعلام در روزنامه به تقاضای زن برای جدایی رسیدگی خواهد کرد بنابراین غیبت زوج اگر موجب ضرر غیر قابل تحمل به زوجه شود ، زوجه می تواند درخواست طلاق دهد .   

مفهوم عسر و حرج  :

ماده ١١٣٠ قانون مدنی بیان می دارد در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر  و حرج زن باشد او مي تواند اقدام به اقامه دعوي طلاق نمايد .

پس زن مي تواند با هر دليلي كه بتواند اثبات كند كه ادامه زوجيت موجب به سختي افتادن او مي شود در خواست جدايي بدهد پس اگر بتواند به طور مثال ثابت كند كه غيبت سه ماهه مرد موجب ضرر و به سختي افتادن او شده است در خواست جدايي و طلاق خود را مطرح نمايد.

توصيه آخر در مورد در خواست طلاق به علت غيبت زوج  :

به همراهان گرامی توصیه می گردد با توجه به اینکه مبحث طلاق در حقوق خانواده دارای پیچیدگی ها و ظرافت های خاصی می باشد قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در حوزه حقوق خانواده مشورت نمایید.