طلاق به علت عدم پرداخت نفقه
طلاق به علت عدم پرداخت نفقه
قانون مدنی در خصوص خودداری شوهر از پرداخت نفقه ابتدا زن را به مراجعه به دادگاه و الزام شوهر به پرداخت نفقه راهنمایی می کند.
ماده 1111 قانونی مدنی در خصوص عدم پرداخت نفقه :
ماده ۱۱۱۱ قانون مدنی بیان می کنند « زن میتواند در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه به محکمه رجوع کند در این صورت محکمه میزان نفقه را معین و شوهر را به دادن آن محکوم خواهد کرد».
ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی در خصوص استنکاف شوهر از دادن نفقه :
سپس در صورت عدم امکان اجبار زوج به پرداخت نفقه طلاق به نفع زوجه را مقرر داشته است ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی بیان می دارد« در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه و الزام به دادن نفقه زن میتواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق می نماید همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه» .
پس با توجه به آنچه که در بالا گفتیم زوجه ابتدا باید تقاضای نفقه کند و دادگاه زوج را ملزم به انفاق نماید و اگر با صدور اجراییه امکان اجرای حکم نباشد زوجه حق درخواست طلاق را پیدا می کند به بیان دیگر شرط تقاضای طلاق آن است که ابتدا حکم انفاق صادر شده باشد و زن نمیتواند از همان ابتدا و به طور مستقیم بدون مطالبه نفقه تقاضای طلاق نماید.
پرسش در خصوص استنکاف از پرداخت نفقه توسط زوج :
آیا استنکاف از پرداخت نفقه توسط زوج که مجوز طلاق می باشد ناظر بر نفقه گذشته است یا آینده یا هر دو؟
در خصوص این سوال اختلاف نظر بین دادگاه ها وجود دارد عده ای حکم قانون را ناظر بر نفقه آینده دانستهاند و بیان می دارند نفقه زن از بابت نفقه گذشته «دین» خوانده می شود و نه نفقه زیرا به معنای حقیقی و در اصطلاح به امری نفقه گفته میشود که برای گذراندن معاش و زندگی لازم است رویه قضایی نیز در این خصوص ثابت نیست و در این باره آرای متفاوتی صادر شده است .
به نظر میرسد با تفسیر موسع از ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی می توان نفقه را هم شامل نفقه گذشته دانست و هم آینده چه مدت زمان اگر مرد نفقه همسر خود را ندهد زن می تواند اقدام به درخواست طلاق نماید .
در شروط ضمن عقد نکاح که عموما همه زوجین اقدام به امضاء آن می نمایند مدت شش ماه آمده است پس اگر زوج شش ماه اقدام به پرداخت نفقه ننمایند و زوجه نیز حکم به محکومیت زوج به پرداخت نفقه نماید و اجراییه نیز در این خصوص صادر شود و باز هم زوج از پرداخت نفقه امتناع نماید به نظر می رسد زوجه با در دست داشتن رای محکومیت نفقه و برگ صدور اجراییه می تواند درخواست طلاق به علت عدم پرداخت نفقه را مطرح نماید .
تاثیر درخواست اعسار نسبت به محکومیت نفقه زوج در طرح دعوی طلاق از جانب زوجه :
گاهی اوقات پس از صدور حکم محکومیت به پرداخت نفقه زوج اقدام به طرح دعوای اعسار از پرداخت.
یکجای نفقه به طرفیت زوجه می نماید.
و به بیان ساده تر تقاضای پرداخت قسط بندی محکومیت خود به نفقه را دارد در اینجا باید گفت حتی اگر در صورت صدور حکم به اعسار و پرداخت اقساط به موقع از جانب مرد به نظر می رسد باز هم زوجه می تواند اقدام به طرح دعوی طلاق نماید.
چرا که با توجه به ماده ١١٢٩ قانون مدنی عجز در پرداخت نفقه را قانون گذار از موارد صدور حکم طلاق دانسته است و در خواست اعسار از پرداخت نفقه به معنی عجز از توانایی پرداخت نفقه می باشد.
توصیه آخر :
مباحث حقوق خانواده علی الخصوص بحث طلاق دارای پیچیدگی ها حقوقی بسیاری می باشد که به دوستان توصیه می گردد قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در حوزه حقوق خانواده مشورت نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.