نکات حقوقی خرید و فروش املاک و اراضی موقوفه

نکات حقوقی خرید و فروش املاک و اراضی موقوفه

میلاد کریمی

نکات حقوقی خرید و فروش املاک و اراضی موقوفه

در این مقاله به بررسی نکات حقوقی خرید و فروش املاک و اراضی موقوفه می پردازیم ؛ موضوعات مهم این مقاله به شرح زیر می باشند :

 تعریف وقف :

با توجه به ماده ۵۵ قانون مدنی «وقف در اصطلاح حقوقی عبارت است از اینکه این مال حبس و منافع آن تسبیل شود».

یعنی آنکه پس از وقف دیگر امکان انتقال اصل مال وجود ندارد مگر وقف خاص آن هم در شرایطی که در ادامه توضیح داد می شود و فقط راجع به منافع آن می شود تصمیم گرفت.

شرایط صحت عقد وقف: 

وقف مال  در صورتی صحیح است که اولاً عین باشد و ثانیاً با استعمال و استفاده از آن،  عین باقی بماند به طور مثال نمیتوان یک دستگاه ماشین را وقف نمود چرا که با استفاده از آن ماشین از بین می رود  و وقف بر مقاصد غیر مشروع باطل است به طور مثال نمی توان خانه ای را برای تاسیس کاباره وقف نمود و همچنین وقف بر مجهول و نیز بر معدوم صحیح نیست مگر به تبع موجود  به طور مثال واقف نمی تواند بگوید ملکم را وقف برای نوه پسرم نمودم در حالیکه هنوز حتی پسرش ازدواج نکرده است  یکی از شرایط اصلی و مهم در وقف قبض مال موقوفه می باشد.

منظور از قبض این می باشد که واقف می بایست مال را به تصرف موقوف علیهم بدهد.

یعنی قبض مال موقوفه شرط صحت وقف است و مادامی که قبض صورت نگرفته باشد وقف محقق نمی‌شود لذا اگر قبل از قبض مال ، واقف فوت کند و وقف باطل می گردد و وقف بعد از وقوع آن و حصول قبض لازم است و واقف نمی‌تواند از آن رجوع کند.

یا در آن تغییری بدهد یا کسی را از موقوف علیهم خارج و یا کسی را داخل در موقوف علیهم قرار دهد یا خود به عنوان تولیت دخالت کند بعد از محقق گشتن وقف، واقف دیگر هیچ رابطه‌ای با ملک موقوفه ندارد و موقوف علیهم هم نسبت به مال موقوفه فقط حق انتفاع دارند بنابراین وقف دارای شخصیت حقوقی مستقل است.

با انتخاب یک وکیل متخصص از اضطراب خود در روند دادرسی بکاهید

اصل بر ملکیت است یا وقف بودن زمین ؟

برای اثبات وقفیت زمینی که به عنوان مالکیت در تصرف کسی است تنها وقف‌نامه کافی نیست لازم است علاوه بر با مالکیت واقف حین الوقت عمل به وقفیت نیز بر طبق فرق نامه محرز گردد در تعارض بین وقفیت و ملکیت اصل مالکیت می باشد.

لزوم موافقت اداره اوقاف نسبت به هر معامله‌ ای راجع به اموال موقوفه در دفاتر اسناد رسمی:

ماده ۱۰ قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف و امور خیریه مقرر داشته ثبت معاملات راجع به عین یا منافع موقوفات ،بنیاد ها و موسسات خیریه مذکور در ماده ۹ در دفاتر اسناد رسمی موکول به موافقت سازمان حج و اوقاف و امور خیریه است دفاتر اسناد رسمی مکلف رونوشت مصدق وقف نامه ها و اسناد راجع به وقف را ظرف ۱۰ روز پس از ثبت به اداره اوقاف مربوطه ارسال دارند .

توصیه آخر :

مباحث مربوط به وقف دارای پیچیدگی و ظرافت های بسیاری می باشد به دوستان و همراهان گرامی توصیه می گردد قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در حوزه وقف مشورت نمایید.