نکات مهم قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

نکات مهم قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

میلاد کریمی

نکات مهم قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

در این مقاله نکات مهم قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها در 8 بند مورد بررسی دقیق قرار می گیرد. همچنین  مقاله های  بررسی تغییر کاربری در اراضی زراعی و باغی ها، تعیین حریم املاک و اراضی و اعتراض به آن و وضعیت زمین های خارج از محدوده شهری و بررسی تغییر کاربری اراضی آنها  را مطالعه  نمایید.

 ١- قانون فوق شامل  اراضی زراعی و باغ های واقع در حریم شهرها نیز می باشد. با این توضیح که اگر زمین زراعی یا باغی در محدوده شهر نیز قرار گرفته باشد تغییر کاربری آن امکان پذیر نیست مگر در برابر مواردی که قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مقرر نموده است.

 ٢- تغییر کاربری و احداث بنا در اراضی و باغها واقع در حریم شهرها نیازمند اخذ دو مجوز است یک مجوز از کمیسیون تشخیص موارد ضروری دائر بر ضرورت تغییر کاربری و یک مجوز از شهرداری پروانه ساخت و ساز.

٣- اراضی داخل محدوده قانونی روستاهای دارای طرح هادی مصوب از مقررات این قانون مستثنی میباشد.

۴- در صورتی که مرتکب پس از اعلام جهاد کشاورزی به اقدامات خود ادامه دهد نیروی انتظامی موظف است بنا به درخواست جهاد کشاورزی از ادامه عملیات مرتکب جلوگیری نماید.

۵- ادارات ثبت اسناد و املاک و دفاتر اسناد رسمی و سایر هیئت ها مکلف اند  در مورد تفکیک ، افراز و تقسیم اراضی زراعی و باغها واقع در خارج از محدوده قانونی شهرها و شهرک‌ها بدوا از اداره جهاد کشاورزی مربوط استعلام لازم را معمول و نظر مرجع مذکور را اعلام نمایند.

۶- در صورت تشخیص دادگاه صالحه مبنی بر تخطی کارکنان دولت و یا شهرداری از مقررات این قانون اولا مجوزهای صادره را ابطال و ثانیا مرتکبین را برای بار اول به جزای نقدی از یک تا سه برابر بهای اراضی و باغ ها و قیمت روز زمین با کاربری جدید و در صورت تکرار مرتکب علاوه بر جریمه مذکور به انفصال دائم از خدمات دولتی و شهری محکوم می نماید.

٧- احداث گلخانه ها ، دامداریها، مرغداری ها ، پرورش ماهی و سایر تولیدات کشاورزی و کارگاه های صنایع تکمیلی و غذایی در روستاها بهینه کردن تولیدات بخش کشاورزی بوده و تغییر کاربری محسوب نمی شود.

٨- طبق ماده ۲ قانون حفظ کاربری اراضی و باغ ها در صورتی که مجوز تغییر کاربری هم داده شود پرداخت عوارض لازم است ولی در دو مورد معافیت وجود دارد.

معافیت پرداخت عوارض تغییر کاربری شامل چه مواردی است؟

الف) اراضی برای سکونت شخصی خود صاحبان زمین باشد تا ۵۰۰ متر (یا برای دامداری و گلخانه و هر آنچه بهینه سازی کشاورزی است).

ب) اراضی برای طرح های خدماتی باشد .

با انتخاب یک وکیل متخصص از اضطراب خود در روند دادرسی بکاهید

نظر نهایی تغییر کاربری اراضی زارعی با کدام نهاد است ؟ 

سوال : آیا نظر وزارت جهاد کشاورزی در مقام تشخیص تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها و دستورالعمل های آن نهاد برای دادگاه کیفری لازم الرعایه می باشد یا آن که دادگاه می‌تواند پس از اظهار نظر جهاد کشاورزی بر اساس تشخیص خود مبادرت به صدور حکم نماید؟

همانطور  که در بالا بیان شد مطابق با تبصره ۲ ماده یک قانون فوق نظر وزارت جهاد کشاورزی برای دادگاه ها در حکم نظر کارشناس رسمی دادگستری می باشد و دادگاه کیفری در صورتی که نظر وزارت جهاد کشاورزی را مطابق با قانون نداند یا با اوضاع و احوال و قرائن همخوانی نداشته باشد می‌تواند نظر وزارت جهاد کشاورزی را نپذیرد.

پیشنهاد :

به کاربران گرامی توصیه موکد می شود با توجه به تخصصی بودن بحث حقوق اراضی قبل از هر اقدامی با وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.