تفاوت دعوای اعتراض ثالث اصلی و دعوای اعتراض ثالث اجرایی

تفاوت دعوای اعتراض ثالث اصلی و دعوای اعتراض ثالث اجرایی

میلاد کریمی

«تفاوت دعوای اعتراض ثالث اصلی و دعوای اعتراض ثالث اجرایی»

 

موضوع مورد بحث این نوشتار در پیرامون تفاوت دعوای اعتراض ثالث اصلی و دعوای اعتراض ثالث می باشد. 

 

اعتراض ثالث اصلی : 

اعتراض ثالث اصلی به موجب ماده ۴۱۷ قانون آیین دادرسی مدنی زمانی مطرح می‌شود که رایی صادر شود و شخصی که خود یا نماینده‌اش در دادرسی منتهی به رای مورد اعتراض جزو اصحاب دعوا محسوب نمی‌شدند رای صادره را مخل به حقوق خود بدانند و نسبت به آن اعتراض داشته باشند.

اعتراض شخص ثالث :

بنابراین همانگونه که ملاحظه شد، اعتراض شخص ثالث نسبت به هرگونه رای صادره از دادگاه‌ها اعم از حکم و قرار، رای حضوری و غیابی، قطعی و غیر قطعی قابلیت طرح دارد.

 لازم به ذکر می‌باشد که اعتراض ثالث اصلی به موجب دادخواست و به طرفیت محکوم له و محکوم علیه رای مورد اعتراض می‌باشد.

اگر اصحاب دعوا متعدد باشد تکلیف چیست؟

سوال: اگر اصحاب  دعوا متعدد باشند، معترض ثالث باید تمامی آنها (تمامی محکوم له ها و محکوم علیه ها) را طرف دعوا قرار دهد؟

در پاسخ باید گفت که اگر دعوا غیر قابل تجزیه و تفکیک باشد چنین امکانی وجود دارد یعنی می‌تواند بعضی از محکوم له‌ها  و محکوم غلیه ها را طرف دعوا قرار دهد و بعضی را طرف  دعوا قرار ندهد، چون در این صورت حکمی که صادر می‌شود قابلیت تجزیه و تفکیک دارد. اما اگر دعوا غیر قابل تجزیه و تفکیک باشد بایستی تمامی محکوم له ها و محکوم علیه های رای مورد اعتراض طرف دعوا قرار گیرند.

 

تفاوت دعوای اعتراض ثالث اصلی و اعتراض شخص ثالث اجرایی:

دعوای دیگری مشابه دعوای اخیرالذکر که گاهی با دعوای فوق اشاره نیز خلط می‌شود قابلیت طرح و رسیدگی دارد، تحت عنوان اعتراض ثالث اجرایی موضوع قانون اجرایی احکام مدنی.

در خصوص دعوای مذکور لازم به توضیح می‌باشد که به موجب ماده ۱۴۶ قانون اجرایی احکام مدنی :اگر شخص ثالث نسبت به مال منقول،غیرمنقول یا وجه نقد توقیف شده اظهار حقی داشته باشد اقدام به طرح دعوای اعتراض ثالث اجرایی می‌نماید.

بنابراین تفاوت بارز آن با دعوای اعتراض ثالث اصلی این می‌باشد که دعوای اعتراض ثالث اجرایی در روند اجرایی حکم قابلیت طرح و رسیدگی دارد اما دعوای اعتراض ثالث اصلی بعد از صدور حکم و قبل از اجرای آن مطرح می‌شود و همچنین دعوای اعتراض ثالث اصلی مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی می‌باشد.

اما دعوای اعتراض ثالث اجرایی به موجب قانون ، بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی رسیدگی می‌شود و همچنین در هر دو دعوا شخص معترض نسبت به رای مورد اعتراض باید ثالث محسوب شود یعنی به عنوان اصحاب دعوا در فرایند دادرسی منتهی به صدور رای مورد اعتراض دخالت نداشته باشد.

ذکر این نکته نیز خالی از لطف نمی باشد که در دعوای اعتراض ثالث اصلی عین محکوم به مورد ادعای ثالث می باشد و با اعتراض درصدد نقض دادنامه موضوع اعتراض می باشد اما در دعوای اعتراض ثالث اجرایی عین محکوم به مورد ادعای ثالث نیست بلکه به روند اجرای حکم معترض است و درصدد نقض دادنامه موضوع اعتراض نمی باشد.

با عنایت به توضیحات فوق الا اشاره باید در تفکیک دعاوی اعتراض ثالث اجرایی و اعتراض ثالث اصلی نکات مذکور مورد توجه قرار بگیرد.

پیشنهاد :

با توجه به پیچیدگی های که بحث اعتراض ثالث دارد به همراهان گرامی پیشنهاد می شود قبل از هر اقدامی با وکیل دادگستری مشورت نمایید.