راه های وصول سفته از متعهد یا بدهکار

راه های وصول سفته از متعهد یا بدهکار

میلاد کریمی

راه های وصول سفته از متعهد یا بدهکار

طریقه و راه های وصول سفته از متعهد یا بدهکار  یکی پرسش ها و چالش های فراوان در حوزه وصول مطالبات می باشد . سفته بر خلاف چک ، فقط از طریق طرح دعوا در دادگاه حقوقی محل اقامت بدهکار قابل وصول است. 

در این مقاله به بررسی راه های وصول سفته از متعهد یا بدهکار می پردازیم ، همچنین می توانید در مقاله خیانت در امانت سفته ضمانت حسن انجام کار و موضوعات مشابه مطالعه نمایید .

بررسی امکان توقیف اموال مدیون یا پشت نویسان سفته : 

امکان توقیف اموال مدیون یا پشت نویسان سفته، بدون تعیین وقت رسیدگی و بدون اطلاع آنها در زمان بسیارکم :

1- اصولا در اسنادی غیر از چک، سفته، برات و اسناد رسمی، برای اینکه سریعا، بدون تعیین وقت رسیدگی و بدون اطلاع مدیون، اموال او را توقیف نمایید؛ می بایستی معمولا بین 10 الی 20 درصد مبلغ مورد مطالبه را به عنوان جبران خسارات احتمالی به مدیون به حساب صندوق دادگستری واریز نمایید تا دادگاه دستور توقیف اموال مدیون را صادر کند. البته بعد از اینکه به موجب رای قطعی مشخص شود که شما محق هستید این مبلغ به شما پس داده می شود؛ اما در مورد سفته ی واخواست شده در موعد قانونی، بدون پرداخت خسارات احتمالی می توانید اموال مدیون را توقیف نمایید .

 

2- در مورد سفته برای اینکه بتوانید بدون پرداخت خسارات احتمالی، اموال متعهد یا مدیون را توقیف نمایید بایستی طی 10 روز از تاریخ سررسید سفته، واخواست سفته را انجام دهد.

 

3- به بیان دیگر باید گفت واخواست یعنی مطالبه وجه سفته به روشی که قانون بیان نموده است.

واخواست سفته، با واریز 2 درصد از مبلغ سفته به حساب دادگستری و تکمیل کردن مدارکی که بانک ملی یا دادگاه به شما ارائه می دهد انجام می شود که این مبلغ قابل استرداد نیست ولی درصورت محکومیت مدیون، مبلغ پرداختی شما به بدهی او افزوده می شود.

توقیف اموال یا محکومیت سایر امضا کنندگان :

1- توقیف اموال یا محکومیت سایر امضا کنندگان (افرادی غیراز متعهد اصلی سفته) حتما مستلزم این است که سفته را در مدت ده روز از تاریخ سر رسید واخواست نمایید(مقاله مداخله در اموال توقیف شده) :

اگر افراد دیگری پشت سفته را امضاء کرده اند برای اینکه اموال آنها را نیز توقیف یا آنها را نیز محکوم نمایید، بایستی سفته را واخواست کنید در غیر این صورت فقط توقیف اموال مدیون اصلی یا محکومیت او ممکن است.

2- اگر سفته پشت نویس ندارد و فقط مدیون اصلی دارد ، حتی اگر واخواست هم نکنید امکان محکومیت و توقیف امول مدیون اصلی وجود دارد، اما برای توقیف امول در صورت عدم واخواست ، باید خسارت احتمالی پرداخت کنید، البته در صورت صدور رای قطعی مبنی بر محکومیت مدیون ، مبلغ خسارت احتمالی واریزی قابل استردادخواهد بود .

توصیه در خصوص مطالبه وجه سفته 

با توجه به دشواری هایی که بحث وصول مطالبات دارد به دوستان توصیه می گردد قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در حوزه اسناد تجاری مشورت نمایید