وکالت در امور بانکی

وکالت در امور بانکی

سکینه دهقان

وکالت در امور بانکی

تعریف عقد وکالت چیست؟ حدود و اختیار  وکیل بانکی   چقدر می باشد ؟ نکات مهم عقد وکالت در امور بانکی شامل چه موارد می باشد، اینها پرسش های مهمی است که در مقاله وکالت در امور بانکی مورد بررسی قرار می گیرد  

تعریف عقد وکالت

وکالت در لغت به معنای تفویض کردن و واگذار نمودن می باشد. ماده 656 قانون مدنی در تعریف وکالت مقررگردید وکالت عقدی است که یکی از طرفین، دیگری  را برای انجام امری نایب قرار می دهد. پس از انعقاد عقد وکالت، وکیل به جای موکل، امر مورد وکالت را انجام می دهد و مانند آن است که موکل خود، آن امر را انجام داده است. موکل کسی است که نمایندگی به دیگری در امری می دهد و وکیل نیز کسی است که نماینده در انجام آن امر می شود.

حدود اختیار وکیل در امور بانکی:

در وکالتنامه باید به امری که نمایندگی انجام آن به وکیل داده می شود تصریح گردیده و وکیل می بایست در حدود اختیارات تفویضی در وکالتنامه موضوع وکالت را انجام دهد. برای مثال کسی که شخصی دیگری را وکیل در افتتاح حساب معرفی می نماید، باید اموری را که انجام آن به عهده وکیل گذارده می شود نیز تعیین تکلیف  شود .اموری از قبیل افتتاح حساب ، امضای دسته چک ، برداشت از موجودی حساب، دستورعدم پرداخت وجه چک ، اخذ دسته چک از بانک و انسداد حساب ... 

در غیراینصورت ، در صورت عدم  تعیین هریک از آن اختیارات برای موکل ، اصل در عدم وکالت است و وکیل از طرف موکل مجاز به انجام آن امور مورد وکالت نخواهد بود.

انقضای عقد وکالت:

عقد وکالت عقدی است جایز و به محض اراده وکیل و موکل، می توانند عقد را فسخ نمایند و تعیین مدت درعقد وکالت از موجبات لازم شدن آن نمی باشد. اثر مدت چنین است که با خاتمه مدت دوره وکالت نیز پایان یافته و چنانچه وکیل بعد از خاتمه مدت قراردادی ، اقدام به انجام مورد وکالت کند عمل ایشان، عملی فضولی محسوب می شود.

اگر در این زمینه به راهنمایی بیشتر
نیاز داریــد با ما در تـماس باشــید

موارد پایان دهنده به عقد وکالت طبق قانون مدنی چیست ؟ 

طبق قانون مدنی عقد وکالت در موارد ذیل پایان می پذیرد:

به عزل موکل

به استعفای وکیل

به فوت وکیل یا موکل 

به حجر جنون و سفاهت وکیل یا موکل

با از بین رفتن مورد وکالت

به انجام مورد وکالت توسط موکل 

در مقاله عقد وکالت در چه مواردی پایان می پذیرد ؟ این موضوعات مورد بحث قرار می گیرد. همچنین در خصوص دعاوی بانکی نیز بهتر است از مشاوره   وکیل بانکی    بهره مند گردید.  

انواع وکالت نامه چیست ؟ 

وکالت نامه ها به سه دسته رسمی ، عادی ، وکالت نامه های تنظیمی در خارج از کشور  و وکالت نامه قضایی تقسیم می شوند ، در مقاله انواع وکالت نامه این موضوع مورد بحث قرار می گیرد. 

نکات مهم در خصوص وکالت نامه به مشتریان بانک :

نکات لازم الرعایه در خصوص وکالتنامه های ارائه شده از سوی مشتریان به بانک

  •       وکالتنامه هایی که شخصی به وکالت از وکیل دیگر بااستفاده از حق توکیل (جهت اخذ تسهیلات) ارائه می نماید در شبکه بانکی پذیرفته نمی شود.

 

  •       هرگونه عملیات کاهنده ی حساب از جمله برداشت، انتقال وجه، بستن حساب، انسداد حساب و اخذ ابزارهای پرداخت و رمزهای مربوط به آن الزاماً باید در وکالت نامه تصریح و قید شده باشد وگرنه قابل انجام نیست. به عنوان مثال اگر در وکالت نامه نوشته شده باشد انجام کلیه ی خدمات بانکی ؛ نمی توان عملیات کاهنده ی حساب را با این عبارات انجام داد.

 

  •       درج مشخصات ثبتی ملک مورد وکالت دروکالت نامه های ارائه شده جهت به رهن گذاشتن وثیقه ملکی ضروری است، لذا وکالتنامه هایی که بصورت کلی به املاک و اموال غیرمنقول اشاره می نماید پذیرفته نمی شود 

 

  •       درمورد وکالتنامه هایی که جهت اعطای تسهیلات یا به رهن گذاشتن ملک ارائه می گردند، استعلام ابقاء اعتبار وکالتنامه از دفترخانه مربوطه باید در زمان تنظیم قراردادها مربوطه صورت پذیرد.

 

  •       بعد از گذشت مدت زمان متعارفی ازتاریخ صدور وکالتنامه (سه ماه تا سه سال) مرتبط با هر بانک استعلام ابقاء اعتبار وکالتنامه از دفتر اسناد رسمی،  توسط بانک ضروری است و پاسخ آن باید کتباً به بانک اعلام شود. هرچقدر زمان گرفتن تأییدیه کم تر و نزدیک تر باشد، بالطبع حاشیه ی امن بیشتر و در واقع ریسک عملیاتی بانک ها کم تر خواهد بود.

توصیه پایانی: 

با عنایت به مطالب صدرالاشاره و نظر به تخصصی بودن امور مرتبط با  تنظیم وکالت نامه و وکالت در امور بانکی توصیه می گردد قبل از هر اقدامی به وکیل متخصص مراجعه نمایید.