تفاوت اسناد رسمی و عادی

تفاوت اسناد رسمی و عادی

سرمد صادق زاده

اسناد رسمی و عادی

بطورکلی و بدون در نظر گرفتن نحوه تنظیم این دو سند ، تفاوت اسناد رسمی و عادی در میزان اعتبارشان در مقابل اشخاص ثالث یعنی هر فردی به جز دو طرف دعوی ، نزد مراجع دادگستری و قدرت اجرایی آنهاست. که هریک به صورت مجزا مورد بررسی قرار خواهد گرفت.هرگونه سند در صورت وجود امضا و یا اثر انگشت و قابلیت انتساب به شخص در میان طرفین معتبر است.

تفاوت اصلی میان این دو سند این است که سند رسمی به علت تنظیم توسط مامورین رسمی و ثبت آنها در دفاتر رسمی دارای اعتبار قانونی بیشتری بوده و به همین علت محتوای آنها راجع به اموال غیرمنقوله به ثبت رسیده یعنی اموالی که امکان جابجایی آنها وجود ندارد همانند خانه و زمین و همچنین تاریخ مندرج در اینگونه اسناد در برابر اشخاص ثالث نیز دارای اعتبار است و میتواند در دادگاه و یا دعاوی دیگر در مقابل فردی که از ابتدا در دعوی حضور نداشته استفاده شود و همگان باید به مندرجات و محتوی آن سند احترام بگذارند

تفاوت های اسناد رسمی و عادی براساس ماده ی 1292 قانون مدنی

 در مقابل اسناد رسمی انکار و تردید مسموع نبوده و تنها میتوان ادعای جعلیت کرد.به عنوان مثال نمیتوان برای عدم تخلیه ملکی که مالک آن دارای سند رسمی است ادعا نمود که وی مالک نبوده و حق درخواست تخلیه ملک را ندارد بلکه تنها میتوان ادعا کرد که سند مورد بحث جعلی بوده و دارای اعتبار قانونی نیست. 

اگر در این زمینه به راهنمایی بیشتر
نیاز داریــد با ما در تـماس باشــید

افزون بر اسناد رسمی،اسناد عادی مذکور در ماده ی 1291 قانون مدنی نیز دارای اصالت سند رسمی بوده و تنها میتوان نسبت به آنها ادعای جعلیت کرد.بنابراین اسناد عادی که خود شخص صدور آنرا تصدیق کند و یا در دادگاه ثابت گردد که سند مورد تکذیب توسط او مهر یا امضا شده ،این سند عادی در حکم سند رسمی گشته و تنها میتوان در مورد آن ادعای جعل نمود.باید عنوان داشت این اسناد تنها از همین جهت در حکم سند رسمی بوده و دیگر مزایای اسناد رسمی را ندارد.

مضافا اسناد رسمی لازم الاجرا بوده بدین معنا که خود دارای ساز و کارهای متعدد مانند اداره ثبت برای اجرای محتوایات سند بوده و دارنده را از مراجعه به محاکم دادگستری بی نیاز میگردانند و تنها در صورت عدم حصول نتیجه وی حق رجوع به محاکم قضایی را دارد.

پیشنهاد آخر در مورد مبحث اسناد رسمی

به همراهان گرامی توصیه می گردد با توجه به پیچیدگی هایی که بحث توان اثباتی اسناد رسمی دارد قبل از هر اقدامی مشاوره حقوقی یا یک وکیل متخصص انجام نمایید .